Već znamo da je gustin fini, jestivi škrob koji se dobiva od kukuruza, a s obzirom na to da kukuruz ne sadrži gluten, mogu ga slobodno konzumirati i osobe koje boluju od intolerancije na gluten.
Škrobno brašno, škrob ili gustin je fini bijeli ili žućkasto-bijeli prah koji se sastoji od sitnih zrnaca. Škrob je složeni ugljikohidrat (polisaharid) bez okusa i mirisa.
Kako je gustin, ili škrobno brašno, nezaobilazan sastojak finih kolača i krema, ali raznih juha, variva i slanih umaka, ako ga nemamo pri ruci dobro je znati kako napraviti gustin.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/d427bc88-35a6-11eb-84dc-0242ac130037/v/2dd14004-38e2-11eb-a900-0242ac15000f/1600x1200-2dd1533c-38e2-11eb-8306-0242ac15000f.webp)
Gustin se tijekom kuhanja razmuti s malo tekućine pa tek onda doda u ostatak tekućine koja se zatim zagrije do vrenja.
Doziranje gustina navedeno na svakom pakiranju, no ako niste sigurni zapamtite da za čvršće kreme kojima će te nadijevati torte treba staviti i do 60-80 g gustina na 500 ml mlijeka, a za neke lagane deserte u čaši dovoljno je i 30 g gustina na 500 ml mlijeka.
A kako napraviti gustin? Osim u mlijeku gustin možete kuhati u voćnom soku ili ga dodati voćnom pireu (izmiksanom voću) u i tako dobiti finu, voćnu kremu za vaše slastice.
Moguće ga je koristiti u pripremi biskvita tako da njime zamijenite dio 1/3 brašna koja je navedena u receptu i dobiti izrazito mekani, lagan i prozračan biskvit kojeg dalje možete nadijevati po želji!
Nadamo se da vam je ovih nekoliko redaka o tome kako napraviti gustin bilo od koristi.