Obiteljski život

Prava istina: Znanstvenici otkrili što psi stvarno misle o svojim vlasnicima

Psi nisu samo kućni ljubimci, oni su najčešće članove obitelji i dobivaju istu pažnju i njegu kao i ljudi. Stoga nije neobično da se mnoga istraživanja upravo bave njihovim odnosom s ljudima

profimedia-0295662011.jpg
Foto: Profimedia.hr

Psi i njihovi vlasnici ne mogu razgovarati, ali bez obzira na jezičnu barijeru imaju često najljepšu komunikaciju punu ljubavi. Moguće je da je odnos sa psom zbog toga i tako poseban - bez riječi je sve vrlo jasno.

Image
Nismo toliko različiti

Pseća zemlja snova: O čemu psi sanjaju i mogu li imati noćne more?

Vlasnici pasa često kućnog ljubimca smatraju članom obitelji. Više imaju osjećaj da su njihovi najbolji prijatelji i zaštitnici. Da mogu govoriti, psi bi se vjerojatno složili sa svojim vlasnicima. Znanstvenici su se često bavili ovim odnosima i došli do zanimljivih zaključaka, a pokušali su i otkriti što psi vole kod svojih vlasnika.

shimmer fallback

Zoolog Jules Howard napisao je zanimljivu knjigu o mozgu pasa "Wonderdog: The Science of Dogs and Their Unique Friendship with Humans", a njegova istraživanja su objasnila što psi misle o svojim vlasnicima i što posebno vole.

Ljudsko ponašanje je predvidljivo i psi to vole

Psi vole rutinu, a ovo nije ništa novo i ne vrijedi samo za pse koji žive s ljudima. Howard kaže da psi koji nisu vezani za jednog vlasnika i žive u različitim dijelovima svijeta također vole rutinu. "Svaki dan (seoski pas) bi se pojavio u isto vrijeme i ponašao isto", objasnio je Howard koji je puno putovao kao zoolog. Prvi pripitomljeni psi, prije nekoliko tisuća godina, su slijedili rutinu čovjeka i jele njegove ostatke. Psi nesvjesno prihvaćaju čovjekovo ponašanje i tako objašnjavaju okolinu. Oni znaju čak i kada će se ljudi igrati s njima i onda uživaju u rutini koju treba slijediti. Howard kaže da je istraživanje pokazalo da psi znaju razliku između "ljubaznog i zločestog" ljudskog ponašanja i reagirat će prema tome, piše Purewow.com.

shimmer fallback

Ti si dio čopora i nisi vođa

Postoji veliki nesporazum vezan za pse, a koji je nastao zbog toga što su znanstvenici istraživanja o vukovima povezali s ponašanjem pasa. Pogrešno se smatralo da psi trebaju vođu čopora, to je daleko od istine i nažalost se loše odrazilo na različite treninge na pse. Psi i vukovi žive u čoporima u kojima postoji određena hijerarhija, a koja se zasniva na dobi. Dominantan vuk je obično onaj najstariji, a obitelji se drže zajedno jer se povećava vjerojatnost preživljavanja. I vrlo rijetko se svađe rješavaju nasiljem. Pripitomljeni psi su nastali od vukova, ali su i promijenili neke svoje osobine.

U osnovi, više vole igru s ljudima od penjanja u hijerarhiji čopora i ne žele postati najstariji član. Oni o ljudima razmišljaju kao o svojim suigračima. "Psi se drugačije igraju s ljudima nego sa psima, a to puno govori o njihovom mozgu", objašnjava Howard. Psi biraju igru s ljudima jer je to vrijeme kada se povezuju i ključno je za zdrav odnos. Ovo ne znači da psi ne trebaju znati granice i pravila, ipak oni vole rutinu. Ali nema potrebe (a ni smisla) da treninzi nastaju na teoriji o vođi čopora.

shimmer fallback

Lijepo mirišeš

Zna se da psi imaju izuzetno snažan njuh i koliko dobro mogu "uhvatiti" mirise. Zbog toga imamo pse koji mogu otkriti drogu, eksploziv, pronalaziti ljude, bolesti i tartufe, ali i još puno toga. Stoga nije neobično da je psima jako važan miris vlasnika. U jednoj studiji dokazalo se hrana i miris vlasnika aktiviraju mozak pasa na sličan način, a znači da su jednako uzbuđeni zbog poslastica kao i zbog mirisa svoje omiljene osobe.

shimmer fallback

Da, tvoj pas te voli

Nakon desetljeća istraživanja i pisanja o psima, Howard je došao do zaključka da psi stvarno osjećaju ljubav. No ne slažu se svi znanstvenici s tom tvrdnjom. Howard svoju tvrdnju podupire time da psima srce počne brže kucati kada njihov čovjek uđe u prostoriju. Osim toga njihovi otkucaji srca su puno sporiji kada sami provode vrijeme s vlasnikom. No sigurno si i doživjela kako pas ide za tobom i kada kreneš u kupaonicu, samo da bi gledao? Pas se uvijek želi družiti s tobom, a ako to nije ljubav onda ne znamo što je.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.