Mijau, mijau

Razmišljaš o mački? Ovo su najpopularnije vrste na svijetu

Neke od njih su urnebesno skupe i tu su samo za gledanje, no ima i onih za koje ti ne treba zgoditak na lotu. Za jednu među njima nećeš morati izdvojiti ni kune

pexels-helena-jankovičová-kováčová-10908498.jpg
Foto: Pexels

Već dugo razmišljaš o tome da dovedeš cimericu, onu četveronožnu, elegantnu i dominantnu, no nikako da se odlučiš na taj korak jer mačke su obveza isto koliko i užitak. Istina, neovisnije su od svoje glavne konkurencije, pasa, možeš ih dulje ostaviti same u stanu, ali životinje to ne vole, kao ni ljudi. Čak ni svojeglave mačke.

Image
Mi obožavamo oboje!

Voliš li više vjerne pse ili samostalne mačke? Evo što to govori o tvom karakteru

Kako bismo ti olakšale potragu za ljubimicom i možda ti pomogle da se konačno odlučiš na mačku, u nastavku ti otkrivamo koje su najpopularnije vrste mačaka na svijetu. Neke od njih su urnebesno skupe i tu su samo za gledanje, no ima i onih za koje ti ne treba zgoditak na lotu. Za jednu među njima nećeš morati izdvojiti ni kune. Valuta u kojoj plaćaš je čista ljubav. Naravno i kod ovih drugih, ali uz pozamašnu svotu novca. I ne zaboravi, one biraju tebe, a ne ti njih.

Maine coon

Ovo je trenutno kod nas, ali i šire, najpopularnija vrsta mačke. Spada među veće pasmine, jako je inteligentna, specifičnog izgleda (šljate istaknute uši, duga dlaka osobito oko vrata i redivna šiljata njuškica) i naravi koja će odgovarati obitelji s djecom. Naime, ova je mačka vrlo prijateljski nastrojena prema ljudima i ostalim životinjama. Jedna je od rijetkih koje se vole kupati. Stoji oko tisuću dolara.

Škotska mačka

Ova maca poznata je po malenim, preklopljenim ušima koje su posljedica prirodne genetske mutacije i velikim očima. Izgledom podsjeća na sovu. Ima zaobljenu malu glavu, kratku njuškicu i kratku, gustu dlaku. Drugi naziv joj je škotski fold. Vrlo je umiljata, inteligentna i druželjubiva. Sklona je debljanju pa ćeš morati pripaziti s hranom, izabereš li ovu mačku koja stoji od 200 do 3000 dolara.

Perzijska mačka

Jedna od najstarijih i najumiljatijih vrsta mačaka. Ne traži puno porstora niti aktivnosti , zra razliku od prethodnice te je stoga savršen izbor za ljude koji također ne vole previše akcije i vrijeme radije provode kod kuće. Karakterizira je plosnata njuškica, kratak nos, kratke noge i duga, mekana dlaka. Stoji od 500 do 5000 dolara.

Bengalska mačka

Ova vrsta nastala je križanjem domaće crne mačke i azijskog leoparda. Veća je od prosječne mačke, ima dugo vitko tijelo i malenu glavu. Jako je živahna i do izražaja dolazi divljina koju nosi u genima. Ova mačka stoji od tisužu do 25.000 dolara.

Savana mačka

Ovo je uz bengalsku jedna od najskupljih mačaka na svijetu. Stoji od 4000 do 20.000 dolara. Nastala je križanjem domaće i divlje afričke mačke. Karateriziraju je mrljice na krznu nalik gepardovim. Vrlo je živahna i zaograna.

Sfinks

Ako se nikada nisi odlučila za mačku zbog toga jer bi ti stan bio pun dlaka, izgovor više ne postoji jer ti je na raspolaganju sfinsk mačka koja nema niti jednu dlaku. Vrlo su drutvene i privržene ljudima, no i osjetljive pa će lako "zaraditi" infekcije uha i često imati probleme sa zubima. S obzirom da nemaju krzno, traže zaštitu od sunca i hladnoće te redovito kupanje i maanje kože preparatima koji će je njegovati. Također, iako nema dlaku, ova maka nije hipoalergena, odnosno ne mogu je držati ljudi alergičnina mačke. Stoji od 300 do 3000 dolara.

Ruska plava mačka

Ova mačka prepoznatljiva je po svom sjajnom, plavom, svilenkastom krznu koje je dvostruko zbog čega se stvara efekt plavog odsjaja i po samragdno zelenim očima. Vrlo je privržena i razigrana. Uzgajala se na ruskom dvoru, a imala ju je i britanska kraljica Viktorija. Stoji od 400 do 3000 dolara.

Mačka

I na kraju najrasprostranjenija i najoptpornija vrsta mačke - ona domaća, miješana koja će te jednog dana, iznenada krenuti pratiti u stopu dok se budeš vraćala s posla i udomaćiti se u tvome domu, bez pitanja. Ili jedna od onih koju ćeš udomiti iz obližnjeg azila. Istina, u svakom od ova dva slučaja dobivaš u doslovnom smislu "mačka u vreći", no jamčimo ti da nećeš požaliti. Udomljene životinje razviju poseban odnos s ljudima koji su ih spasili.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.