Svako prekrasno na svoj način

Nekoć popularna, a danas? Imena koja su nezasluženo pala u zaborav

Postoje neka imena koja su nosili naši djedovi i bake, a znamo ih i iz povijesnih knjiga, no više ih uopće ne čujemo u dječjim parkovima. Koja su to imena za djecu pala u zaborav, a naprosto su divna?

jonathan-borba-RWgE9_lKj_Y-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Play logo

Nekada je najvažnija stvar prilikom odabira imena djeteta bila ta da ime u jeziku iz kojeg potječe ima lijepo, snažno i moćno značenje ili da ukazuje na osobinu koju bi roditelji htjeli da njihovo dijete nosi, a to su najčešće bile časne i plemenite vrline poput slobodoljubivosti, odvažnosti, hrabrosti, borbenosti, snage, mudrosti, inteligencije ili odanosti. Također, djeca su nazivana po slavnim imenjacima – nacionalnim junacima, svecima, kraljevima, učenjacima, božanskim i mitološkim bićima. Smatralo se da time dobivaju njihovu zaštitu i poticaj u stjecanju vlastite slave.

Play logo
Image
Koje odabrati?

Kratka, a slatka: Najljepša imena za djevojčice od samo 3 slova

Stari je hrvatski i europski običaj bio djeci davati imena predaka, a upravo dužnost krsnih kumova bi bila svom kumčetu dati ime. Prvorođeni sin bi dobio ime po djedu, očevom ocu, sljedeći sin po majčinom ocu, a ostali po stričevima, ujacima i kumovima. Ista stvar bi bila sa ženskom djecom, prvorođena kći bi dobila ime po očevoj majci, sljedeća po baki s mamine strane, a ostale kćeri po kumama i najbližim rođakinjama. Na taj način se određeni skup imena kroz naraštaje čuvao u svakoj obitelji kao obiteljska baština.

Danas su takvi običaji gotovo potpuno izumrli, a globalizam i izumiranje tradicija nesmiljeno uzimaju svoj danak i u davanju imena djeci. Većina ljudi odlučuje se za trendovska, pomodna imena koja često imaju korijenje u drugim jezicima i mitologijama, pa smo se mi danas odlučile prisjetiti 10 ženskih i 10 muških divnih starinskih imena, a koja sve rijeđe susrećemo.

Starinska imena za djevojčice

Božena - dolazi od riječi “božja”, osobe s tim imenom su poštene, kreativne i duhovno snažne, a drugi oblici imena su Božana i Božica.

Play logo

Sunčica - ime hrvatskog porijekla izvedeno od riječi “sunce”, a krije značenje “svijetla, blistava, topla, sjajna i nježna”.

Vila - ime simbolizira “blagoslovljeno biće”, a izvedeno je iz riječi “vila” koja označava žensko biće natprirodne ljepote i čudesnih sposobnosti.

Mara -  jedna od izvedenica imena Marija koje dolazi od hebrejske riječi “Mirjam” što simbolizira čistu i duboku ljubav, a prevodi se i kao “ona koja je voljena”.

Play logo

Ljupka - staro slavensko ime koje znači “ljupka, draga”, a simbolizira umiljatu i šarmantnu osobu.

Dorja - ime grčkog porijekla koje znači “dar božji, čudo”, a drugi oblici imena su Dora, Teodora, Doroteja.

Divna - porijeklo imena je u latinskoj riječi “divina” što znači “božanska, božanstvena”, a u skrivenom značenju Divna je dostojanstvena, izražajna, vjerna.

Play logo

Jelka - ime domaćeg porijekla nastalo iz naziva zimzelenog drveta jele, a simbolizira vitkost i eleganciju, a često je u uporabi kao skraćenica imena Jelena.

Lika - ime je izvorno hrvatsko i nastalo je prema imenu hrvatske pokrajine Lika, ali ima porijeklo i u Africi gdje znači lijepa, ljupka, briljantna.

Vlasta - značenje imena je “lider, vođa” ili “domovina”, u Hrvatskoj je izvedeno od ženskog imena Vlastimira, a prema skrivenom značenju osobe s ovim imenom su vragolaste, lojalne, smirene, temeljite.

Play logo
shimmer fallback

Starinska imena za dječake

Maksimilijan - ime izvedeno od latinske riječi „maximus” što znači „nаjveći”. Nosili su ga car Svetog Rimskog Carstva Maksimilijan I., zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac, po kome je i zagrebački park Maksimir dobio ime.

Ljudevit - staroslavensko ime izvedeno od –ljud i – vit što znači gospodin, moćnik, a imenu se pripisuju i osobine lukav, jak, uljudan, divan.

Mikula - Ime Mikula je stari hrvatski oblik imena Nikola koji je nekada bio raširen diljem hrvatskih zemalja, o čemu svjedoče i prezimena koja su od njega nastala poput Mikulić i Mikulandrić. Danas je nažalost vrlo rijetko ime. Mikula ili Nikola dolazi od dvije grčke riječi: nike (pobjeda) i laos (narod) i znači „narodni pobjednik“.

Play logo

Zrin -  dolazi od stare hrvatske riječi “zreti” što bi značilo “onaj koji ima oštar pogled”.

Srećko - hrvatsko ime koje je izvedeno od riječi “sreća”, nosi ga oko 500 osoba u Hrvatskoj, a u skrivenom značenju imenu se pripisuje strastvenost, razboritost i karakternost.

Lav -  ime koje se davno često davalo u Hrvatskoj, a danas se više koristi u Rusiji, a simbol je ponosa, hrabrosti, muževnosti i snage.

Nebomir - hrvatsko ime koje kao i brojna tradicionalna imena sadrže riječ –mir, prema podacima je često korišteno 1993. godine, no danas ime Nebomir nosi tek nekoliko osoba u našoj zemlji.

Ferdinard - staro njemačko ime nastalo od riječi frithu što znači “zaštita” i nanth što znači “hrabar”, “hrabri zaštitnik”. Posebno često ime na području bivše Austro-Ugarske.

Eugen - dolazi od grčke riječi „eugenés“ što znači „plemenita roda, plemenit“. Nosili su ga slavni hrvatski borac za slobodu, pravaš i revolucionar Eugen Kvaternik te književnik izrazito rodoljubnog svjetonazora Eugen Kumičić.

Grgur - ime grčkoga podrijetla te znači “budan, oprezan”. Ime Grgur nosili su brojni pape, sveci i svećenici pa tako i naš Grgur Ninski, kancelar hrvatskog kraljevskog dvora iz 10. stoljeća, biskup Nina i borac za bogoslužje na hrvatskom jeziku i hrvatskom pismu glagoljici.

shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.