Privatne bitke

Zvijezde koje su progovorile o borbi s poremećajima prehrane

Od uspješnih manekenki do slavnih glumaca i glazbenika, ove slavne osobe dokaz su kako poremećaji prehrane dolaze u raznim oblicima

profimedia-0442658550.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Iako živimo u vremenu kad se slavi pozitivan odnos prema tijelu i odašilju tako zvane body positivity poruke više i glasnije no ikad, mnogi i dalje imaju problem sa svojim odnosom prema hrani. Za neke je hrana izvor utjehe i oblik nagrade, drugi imaju negativan odnos prema njoj ili je čak mogu doživljavati kao štetnu. U svakom slučaju, ovi poremećaji koji, između ostalog, uzrok mogu imati u genetici, drugim psihičkim bolestima, lošem utjecaju medija ili proživljenoj traumi, predstavljaju ozbiljni zdravstveni problem za pogođenu osobu.


Prema podacima Nacionalnog udruženja poremećaja prehrane, trenutačno čak 70 milijuna ljudi pati od ovakvih poremećaja, a najviše oboljelih su mlade žene.  Četvrtina oboljelih od anoreksije su muškarci koji pak imaju povećani rizik od smrti, jer u pravilu dijagnozu dobiju mnogo kasnije nego što je to slučaj kod ženskih pacijentica.  Tri najčešća poremećaja prehrane su anoreksija, bulimija te prejedanje.

Image
Bolest ne pita

Ispod površine: 10 slavnih koji su se uhvatili u koštac s depresijom

Vjerovala ili ne, slavne su osobe osobito podložne ovim poremećajima, između ostalog i zato što je njihov život neprestano pod mikroskopom javnosti. Holivudski standardi ljepote su neumoljivi, a pritisak je ponekad pretežak za podnijeti. Ovih 7 velikih zvijezda pati od nekog od poremećaja prehrane, a pohvalno je što su o tome odlučile progovoriti javno - kako bi pomogle drugima:  


Jane Fonda

Slavna glumica, bivša manekenka i guru fitnessa godinama je patila od bulimije, no svoj je problem najprije držala kao dobro čuvanu tajnu:

„Rekla bih kako nisam bila osobito sretna od puberteta do pedesete godina života. Trebalo mi je mnogo vremena. (Od poremećaja prehrane) patila sam u svojim četrdesetima, a kad imaš bulimiju, što si stariji, to postaje gore. Treba ti mnogo više da se oporaviš od toga“, otkrila je 84.godišnja zvijezda u razgovoru za Harper’s Bazaar.

„Morala sam napraviti izbor , ili ću umrijeti - ili živjeti. Tako sam odlučila taj 'prazni prostor' ispuniti nečim drugim.“


Lady Gaga

Tijekom jednog eventa slavna Lady Gaga, jedna od najpopularnijih zvijezda današnjice, priznala je kako je patila od poremećaja prehrane, točnije, od bulimije:

„U srednjoj školi stalno sam povraćala. Dakle, nisam baš tako samopouzdana. Željela sam biti sitna i mršava balerina, a bila sam putena mala Talijanka čiji je otac svake večeri servirao mesne okruglice.“

36-godišnja glumica i pjevačica dodala je kako je bulimija u jednom trenutku postala toliko snažna, da je to počelo utjecati na njezin glas i štetiti njezinoj pjevačkoj karijeri:

„Moj glas je postao loš pa sam jednostavno morala prestati s tim", rekla je ova multitalentirana umjetnica talijanskih korijena.

Elton John

Slavni glazbenik ne stidi se radi problema koje je imao u prošlosti i često javno govori o vlastitim krizama, vjerujući kako su ga upravo teška vremena učinila jačim. 75-godišnji je umjetnik pobijedio mnoge ovisnosti, a također mu je pošlo za rukom riješiti svoj poremećaj prehrane:

„Bio sam ovisan o kokainu. Bio osam alkoholičar. Imao sam ovisnost o seksu. A također 6 sam godina bio bulimičan. Bilo je to zato što sam bio paranoičan oko svoje težine, a nisam mogao prestati jesti. Na kraju sam se prejedao da bi bih onda povraćao“, priznao je ovaj Britanac, ikona glazbene industrije, u intervjuu za The Mirror iz 2019.

Zoë Kravitz

Čak i kad su joj se vidjela rebra, kći glazbenika Lennyja Kravitza i glumice Lise Bonet nastojala je još više smršaviti. U intervjuu za Complex od prije nekoliko godina Zoë je kazala kako se s problemom poremećaja prehrane počela boriti još u srednjoj školi – i to istovremeno s anoreksijom i bulimijom:

„Mislim da je to bilo dio toga što sam žena i što sam bila okružna slavom. Vjerujem kako je to definitivno bilo u vezi s tim što sam bila u tom svijetu i osjećala sam pritisak“, pojasnila je ova 33-odišnja glumica, pjevačica i model.

Zoë je bila u najgoroj fazi kad je dobila ulogu anoreksične junakinje u filmu The Road Within. Tada je bila toliko neuhranjena da joj je imunitet počeo ozbiljno patiti te je napokon donijela odluku u svom životu nešto drastično promijeniti:

„Jednostavno sam se počela osjećati drugačije. Kao da me opsjeo j…ni duh koji mi je rako kako moram prestati“, kazala je zvijezda filma Batman.

Mary-Kate Olsen

Glumica koja je, uz svoju sestru blizanku, karijeru počela u popularnoj seriji Puna kuća kao preslatka Michelle nije javno govorila o svojem problemu s anoreksijom, ali je to učinio njezin glasnogovornik jer posljedice ionako nije bilo moguće sakriti od očiju javnosti. Glumica je bila na liječenju od anoreksije tijekom 2004. godine.

„Mary-Kate donijela je odluku suočiti se s ovim izazovom“, kazao je tom prilikom glasnogovornik Michael Pagnotta za magazin People, a njezina sestra Ashley u ime Mary-Kate obznanila kako glumici treba vremena za sebe.

Nicole Scherzinger

Vodeća vokalistica ženskog benda The Pussycat Dolls koja oduvijek plijeni svojim besprijekornim izgledom, u videu za Child Mind Institute otvoreno je progovorila o problemima sa samopouzdanjem te je kazala kako bi, iz današnje perspektive, voljela da je bila blaža sama prema sebi tijekom svog odrastanja:

„Doista sam imala problema s osjećajem uklapanja. Čak sam osjećala kao da se ne mogu uklopiti u vlastitu kožu. Bila sam veoma stroga prema sebi i imala mnogo muke sa samopouzdanjem i vlastitim nesigurnostima. Kasnije je ovo rezultiralo poremećajima prehrane radi dimorfije“, priznala je 43-godišnja pjevačica, glumica i plesačica.

Taylor Swift

U svom dokumentarcu Miss Americana iz 2020. godine, slavna je pjevačica progovorila o mnogim privatnim problemima, između ostalog i o poremećaju prehrane koji je do tada uspješno skrivala od javnosti. Ipak, neki su obožavatelji sumnjali da bi Swift mogla patiti od anoreksije jer je na paparazzi fotografijama često izgledala nezdravo mršavo:

„Mislila sam kako je normalno da se osjećam kao da ću se onesvijestiti usred ili na kraju nastupa. Sada shvaćam da, ako jedeš imaš i energiju, postaješ snažniji  možeš izdržati sve te nastupe bez da ih osjetiš. A to je zaista dobro otkriće jer sam sada mnogo sretnija s tim tko sam i više ne brinem toliko ako netko istakne kako sam se udebljala. Činjenica da sam veličina 6 umjesto veličine 00 govori u prilog tome da moje tijelo nije ni trebalo biti takvo. No, tada to jednostavno nisam razumjela.“


Možda će te zanimati

Image
ŽENSKO ZDRAVLJE

Najčešći zdravstveni problemi s kojima se suočavaju žene u 40-ima

Image
ZIMSKA BEAUTY RUTINA

Njega stopala važna je i u zimskim mjesecima – ovo su kreme za njegu koje volimo