Žene, glazbenice i prijateljice: Tri Ane i jedna Vlasta čine Vortex Strings

Četiri akademski obrazovane glazbenice koje stoje iza gudačkog sastava Vortex Strings otkrile su mi svoju glazbenu priču

Žene, glazbenice i prijateljice: Tri Ane i jedna Vlasta čine Vortex Strings

Otkad zna za sebe, Ana Gjud živi za glazbu i svira sa ženama. U muzičkom internatu već je sa sedam godina imala svoj prvi ženski gudački kvartet koji je u 10 godina obišao pola svijeta. 

"Mislim da sam prvo zapjevala pa progovorila, moja bina je bila na terasi s metlom umjesto mikrofona, a susjedi su mi bili publika. Sa sedam godina upisala sam Školu za muzicke talente u Srbiji koja je internatskog tipa i tamo živjela s ostalom glazbeno nadarenom djecom do osamnaeste godine. Učili smo o umjetnosti, igrali, svirali, sadili biljke. Živjela sam život Harryja Pottera, a onda sam odrasla i upisala Akademiju."


shimmer fallback


Kad se prije nekoliko godina doselila u Zagreb iz Beograda, udala se za producenta i pijanista Filipa Gjuda te se zaposlila kao ravnateljica u glazbenoj školi. Iako se trudila najbolje što je mogla, to nije bio posao za nju. Željela je nešto novo. Tada je došla na ideju osnivanja ženskog gudačkog sastava i rodio se Vortex Strings, koji je samo prirodan nastavak njezine glazbene priče. 

Ovaj sastav čine četiri žene, akademski obrazovane glazbenice i prijateljice: Ana Dražinić i Vlasta Crnogorac su violinistice, Ana Marija Šir je na violi i Ana Gjud je na violončelu. "Posebne žene, nesvakidašnje, načitane, pametne, elokventne, talentirane i duhovite profesionalke", tako Ana Gjud opisuje svoj kvartet.  

Prvo su se našle dvije Ane i kliknule na prvu, a Vlasta i Ana Marija kliknule su na drugu. "S Anom Dražinić me je upoznala zajednička prijateljica pa su nakon nje došle Vlasta i Ana Marija. Već nakon prve probe je to zazvučalo dobro, prvi nastup je prošao sjajno, a s vremenom smo našle naš jedinstveni zvuk koji i danas njegujemo", govori mi osnivačica Vortex Stringsa Ana Gjud. 

Osim kvarteta, djevojke posvećeno rade i na drugim projektima. Ana je danas stalna članica Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, baš kao i Vlasta, Ana Marija radi u Hrvatskom narodnom kazalištu, a Ana Dražinić je trenutno 'putujuća' jer se prošle godine vratila iz Zagreba u Dubrovnik pa trenutno funkcioniraju na toj relaciji.

shimmer fallback


Sam naziv Vortex Strings nastao je iz popisa raznih ideja i naziva gdje su četiri glazbenice sistemom eliminacije odlučile da je to njihovo ime i prezime. Njihov kvartet ima veliki repertoar, od popularne klasike, evergreena do filmske muzike, pop, rock i jazz muzike. "Reklo bi se - od baroka do rocka. Aranžmani nas čine autentičnima jer su naši i pisani s puno ljubavi", dodaje. 

Zatekla sam ih u radnoj atmosferi u studiju jer snimaju jednu čarobnu pjesmu u kojoj prvi put sve četiri pjevaju. Naime, njihov album je na pomolu, kao i prvi samostalni koncert na čijem ostvarenju trenutno rade.

Svaka proba i svako okupljanje su im velika radost jer su kroz ovo vrijeme zajedničkog sviranja postale i prave prijateljice. "Probu obično započinjemo kavom u studiju u kojem vježbamo uz nepresušne ženske teme i puno smijeha. Za vrijeme probe, uvažavamo sve ideje i mišljenja, diskutiramo i nekako zajednički dođemo do najboljeg rješenja i to vrlo brzo i efikasno jer nema nadmetanja među nama, nego nam je cilj da sve zajedno zvučimo najbolje što možemo. I onda na kraju najčešće...pivica", kroz smijeh mi govori Vlasta. 


shimmer fallback


A iza sebe već sada imaju brojne nastupe. Da i u Hrvatskoj postoji tržište zainteresirano za glazbu kakvu izvode, govori činjenica da su često prisutne na estradi kao gošće i suradnice naših najvećih estradnih umjetnika. 

Dosad su svirale s Tonyjem Cetinskim, Jinxima, Terezom Kesovijom, na glazbenom festivalu Exit uz najslavnijeg baletana današnjice Sergeja Polunjina...Pitam ih, koliko je teško doći do novih suradnja i nastupa, a Ana Marija mi govori da puno rade i pretežito funkcioniraju na način da drugi kucaju na njihova vrata. "Hrvatska nije prevelika zemlja i otprilike se zna kako tko svira, tko je gdje položio audiciju, tko je osvojio koje nagrade, tko je brz i spretan pa u tom smislu kreću preporuke." 
Iako bi se uskoro trebale prebaciti i na električne instrumente zbog veće mogućnosti u žanrovskom i interpretativnom smislu, Vortex Strings se od klasike nije udaljio, i dalje je to njihova prva ljubav. Osim prvog albuma i samostalnog koncerta, čeka ih nastup na Top.hr Music Awards 6. veljače u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu, a odmah potom i koncert za 'Dan crvenih haljina' te koncert u Ljubljani s Tonyjem Cetinskim. 

Njihova zajednička glazbena priča tek je počela, a suvišno je uopće reći - sve četiri nadaju se da će još dugo potrajati. I mi se nadamo i jedva čekamo vidjeti i čuti što će nam Vortex Strings pripremiti u budućnosti. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.