Za ljubiteljice dobrog štiva: Pronašle smo napete krimiće koje ćeš pročitati u jednom dahu

Od mračnih nordijskih romana na čelu s Joom Nesboom i njegovim serijalom o inspektoru Harryju Holeu, do romana poput "Nestala" i "Djevojka u vlaku"

Za ljubiteljice dobrog štiva: Pronašle smo napete krimiće koje ćeš pročitati u jednom dahu

Knjige su mnogima oduvijek bile omiljena razbibriga, a nude puno prednosti - pružaju nam mogućnost da odlutamo u svijet mašte, zabavljaju nas i smanjuju dnevnu dozu stresa, ali nas i nauče puno novih stvari. Jedno je sigurno - izgubiti se u dugačkom romanu jedna je od najdugovječnijih i najvećih radosti u životu.

Knjige danas možemo pronaći doslovno na svakom uglu, a dolaze u svim žanrovima - od romantike pa sve do horora. Ipak, jedan je žanr koji posebno volimo i koji nas uvijek uspije iznenaditi i ostaviti bez daha, a to su kriminalistički romani.

Image

Najbolje knjige 21. stoljeća


Krimi-triler žanr postao je glavna stavka književne kulture unazad nekoliko desetljeća. Detektivi, špijuni, obiteljske drame i serijski ubojice - žanr se neprestano proširuje i, iako uvijek pomislimo "to smo već vidjeli", uvijek nam donese nešto novo

Ako si ljubiteljica popularnih krimića, ili jednostavno želiš dati priliku nečemu novom i drugačijem, za tebe smo izdvojile deset najboljih kriminalističkih romana koji te neće ostaviti ravnodušnom i zbog kojih ćeš još više zavoljeti ovaj žanr

1. Jo Nesbo, "Crvendać" (2000.)

Dobitnik nagrade za najbolji nordijski kriminalistički roman, Crvendać je priča o ubojstvu i izdaji koja se proteže od bojišta Drugog svjetskog rata do ulica modernog Osla. Treći nastavak serijala o inspektoru Harryju Holeu prati inspektora koji, nakon diplomatskog incidenta bude premješten na novu obavještajnu dužnost. Uskoro otkriva da je u zemlju prokrijumčarena puška kakvom se često služe atentatori, a kada bivši nacist bude pronađen mrtav, Hole počinje sumnjati na povezanost ova dva događaja. Tijekom istrage, broj ubijenih raste, a Hole mora otkriti tko je ubojica i kakve veze s ovim što se događa sada imaju događaji od prije pedeset godina.

2. Anders Roslund i Börge Hellström, "Pretinac 21" (2005.)

Iz pera najpoznatijeg švedskog proznog dvojca - nagrađivanog novinara i bivšeg kriminalca stigao je roman godine - Pretinac 21. Kada teško ranjena žena stigne u bolnicu u Stockholmu, liječnici s užasom saznaju da su njezine ozljede posljedica brutalnog biča. Ona je Lydia, žrtva trgovine ljudima i mlada djevojka iz Litve, koju je njezin dečko prodao i koja je sada zarobljena u bordelu i prisiljena otplatiti svoj "dug". U istoj bolnici, policajac Sven Sundkvist i inspektor Ewert Grens prate trag koji bi ih mogao dovesti do zloglasnog mafijaškog šefa, opasnog čovjeka kojeg Grens mrzi i želi mu se osvetiti. Dvije se priče međusobno isprepliću i razrješavaju u dramatičnom prizoru - dva leša i talačka kriza u podrumu bolnice.

3. Camilla Läckberg, "Sirena" (2008.)

Životni san Christiana Thydella ostvario se - njegov debitantski roman objavljen je uz izvrsne kritike. Ipak, samozatajni Christian čini se nesretnijim no ikad. Kada Erica Falck, spisateljica koja je otkrila Christianov talent, sazna da mu stižu anonimna prijeteća pisma, počinje istraživati odakle stižu ta pisma, ali i Christianovu misterioznu prošlost. U međuvremenu nestaje Magnus, jedan od trojice Christianovih bliskih prijatelja, a u potragu za njim uključuje se i policija. Kada se pokaže da jezive prijetnje upućene Christianu nisu samo slovo na papiru, Ericin muž, detektiv Patrik Hedström počinje sumnjati u povezanost Christianova i Magnusova slučaja.

4. Gillian Flynn, "Nestala" (2012.)

Jednog toplog ljetnog jutra, na petu godišnjicu braka Nicka i Amy Dunne, Nickova pametna i lijepa supruga nestane, a odlomci iz njezina dnevnika otkrivaju da bi ova naizgled savršena žena svakoga mogla dovesti do ruba. Pod sve većim pritiskom policije i medija - kao i Amynih roditelja - Nick se nađe u beskrajnoj seriji laži, prijevara i neprimjerenog ponašanja. Nick je ogorčen, ali je li on stvarno ubojica svoje žene? Svaki se par u gradu odjednom zapita koliko dobro poznaju one koje vole, a Nick, sa svojom sestrom blizankom Margo pored sebe, uvjeren je da je nevin. Ako Nick to nije učinio, gdje je njegova supruga, i što se nalazi u srebrnoj kutijici skrivenoj u stražnjem dijelu ormara u njezinoj spavaćoj sobi?

5. Paula Hawkins, "Djevojka u vlaku" (2015.)

Rachel svako jutro putuje vlakom na posao i zna da će vlak svaki dan stati na istom semaforu, s pogledom na niz vrtova iza kuća. Jedna će joj kuća posebno zapeti za oko, a Rachel će si umisliti da poznaje njezine stanare i nazvat će ih Jess i Jason. Njihov život, kako ga ona vidi, savršen je, za razliku od njezina koji se, nakon razvoda, počeo urušavati. Uslijedit će nešto šokantno, a ona će shvatiti da život idilične obitelji zapravo i nije toliko savršen. Sve će se promijeniti - savršena obitelj završit će na naslovnicama novina, a Rachel u njihovoj kući i postat će dio života koji je dotad gledala samo iz vlaka.

6. Robert Galbraith, "Zov kukavice" (2013.)

Sjajna misterija u klasičnom ruhu - detektiv Cormoran Strike istražuje samoubojstvo supermodela. Nakon što je izgubio nogu jer je stao na nagaznu minu u Afganistanu, Cormoran Strike jedva preživljava kao privatni istražitelj. Posao mu se svodi na jednog klijenta, upravo je raskinuo sa svojom dugogodišnjom djevojkom i živi u svom uredu. Tada kroz njegova vrata prolazi John Bristow, s nevjerojatnom pričom - njegova sestra, legendarni supermodel Lula Landry, svojim prijateljima poznata kao Kukavica, preminula je nekoliko mjeseci ranije. Policija kaže da je riječ o samoubojstvu, ali John u to ne vjeruje. Slučaj privuče Strikea i on ulazi u svijet bogatih ljepotica, njihovih poznatih dečkiju i očajnih dizajnera.

7. Tana French, "U šumi" (2007.)

Ljeto je 1984. i mrak počinje padati nad malim dublinskim predgrađem, a majke svoju djecu zovu da uđu u kuću. Ali ove se tople večeri troje djece ne vraća iz mračne i tihe šume. Kada policija stigne, oni nađu samo jedno dijete, koje u užasu hvata stablo drveta, nosi tenisice napunjene krvlju i ne može se prisjetiti niti jednog detalja iz prethodnih sati. Dvadeset godina kasnije, pronađeni dječak, Rob Ryan, je detektiv u Dublinskom odsjeku za ubojstva i čuva svoju prošlost u tajnosti. Ali kad je 12-godišnja djevojčica pronađena ubijena u istoj šumi, on i detektivka Cassie Maddox istražuju slučaja koji je sličan prethodnoj nerazriješenoj misteriji.

8. Thomas Harris, "Kad jaganjci utihnu" (1988.)

Priča o najpoznatijem negativcu moderne fikcije, Hannibalu Lecteru, prati Clarice Starling, nesvjesno samodiscipliniranu pripravnicu FBI-a. Njezin šef Jack Crawford, najuspješniji FBI-ov tragač o serijskim ubojicama, šalje ju kako bi vidio može li naučiti išta korisno od doktora Hannibala Lectera. Lecter je nadareni psihopat čiji je nadimak "Kanibal", jer voli jesti dijelove svojih žrtava. Izoliran od svih fizičkih dodira s ljudskom vrstom, on sa Starling igra zagonetnu igru "Clue", pružajući joj isječke podataka koji će je, ako bude dovoljno pametna, odvesti do zločinca. Kako napetost raste i birokracija ju sprječava na svakom koraku, Crawford joj govori: "Čuvajte informacije i zamrznite osjećaje". Uvrijeđena, izdana i ponižena, Starling se bori da se usredotoči - ako uspije razumjeti Lecterovu posljednju dvosmislenu svađu, može pronaći ubojicu. 

9. Patricia Cornwell, "Obdukcija" (1990.)

Četiri žene bez ičega zajedničkog, ujedinjene samo u smrti. Četiri brutalne žrtve briljantnog čudovišta koji se naziva "Gospodin Nitko", kreću se neprimijećeno paraliziranim gradom, ostavljajući iza sebe grozan trag pokolja, ali s malo tragova. Vještim rukama, bezizražajnim očima i najnovijim napretkom forenzičkih istraživanja, forenzičarka Kay Scarpetta odlučna je u otkrivanju manijaka. Ali netko iznutra pokušava sabotirati Kayinu istragu. I još gore, netko ju želi mrtvu.

10. Jeffery Deaver, "Kolekcionar kostiju" (1997.)

Lincoln Rhyme nekada je bio sjajan kriminolog i genij na polju forenzike, sve dok ga nesreća nije fizički i emocionalno uništila. Ali sada, ubojica ga izaziva u zastrašujućem i genijalnom dvoboju pameti. S policijskom detektivom Amelijom Sachs pored sebe, Rhyme mora slijediti labirint tragova koji sežu sve do jednog mračnog poglavlja prošlosti New Yorka - i dospjeti dalje u tamu uma psihopata koji se neće zaustaviti sve dok ne ogoli život do kostiju.