Autorica bez premca

Tko je žena koja je stvorila magični svijet "Bridgertona" za kojim svi luduju?

Julia Quinn vladarica je lista najprodavanijih knjiga, bestselling spisateljica i omiljeno ime zaljubljenika u ljubavne romane. Donosimo ti njezinu priču.

profimedia-0584504158.jpg
Foto: www.profimedia.hr
Play logo

Prije nekoliko je dana postalo kristalo jasno da je Netflixova serija „Bridgerton“ koja se počela prikazivati na Božić 2020., postala najgledanijom serijom tog streaming servisa u povijesti. Ta je činjenica upravo nevjerojatna kada uzmemo u obzir koje je sve hit serije Netflix u svojoj prošlosti emitirao i producirao, te jasno govori u prilog tezi da su ljudi prije svega željni – ljubića.

Play logo

Ta ljubavna melodrama s puno seksa smještena je u englesko visoko društvo 19. stoljeća, a ljude diljem svijeta osvojila je u rekordnom roku. No, zapitali smo se tko je autorica književnog predloška po kojem je serija nastala, tko je ta famozna Julia Quinn za koju su čuli svi, neovisno o tome čitaju li ili ne ljubavne romane s kioska.

Malom istragom smo tako otkrili da je ime Julia Quinn zapravo pseudonim Julie Pottinger, hvaljene autorice i spisateljice povijesnih romantičnih romana iz SAD-a, a čije su knjige prevendene na 29 svjetskih jezika. Quinn mnogi ne smatraju najkvalitetnijom autoricom svijeta, ali ono što joj se ne može poreći je činjenica da je na New York Times listi bestsellera bila čak 19 puta – uspjeh koji gotovo nikome nije pošlo za rukom ostvariti!

Play logo

Danas 51-godišnja Julia rođena je u židovskoj obitelji u New Yorku, a od malih je nogu voljela čitati knjige. Još je u osnovnoj školi pronašla svoju strast prema ljubavnim romanima, no njezin je otac bio zagovornik drugačijeg tipa štiva te joj je rekao da ljubiće može čitati samo ako mu dokaže da su oni u bilo kojem smislu za nju korisna literatura. Malena Julia kao iz topa je odgovorila da ljubiće stalno čita kako bi jednog dana i sama mogla jedan napisati – i tako je sve krenulo. U srednjoj je školi dvije godine pisala svoj prvi ljubavni roman, no kada ga je po završetku poslala izdavaču, dobila je odbijenicu.

Na kraju je upisala studij povijesti umjetnosti na Harvardu, no na predzadnjoj godini se odlučila za nagli rez te se prebacila na medicinski fakultet. Zbog te odluke studiranje joj se znatno odužilo, no Quinn do danas tvrdi da nikad nije požalila zbog te odluke. Kako bi se zabavila za vrijeme svojih dugih studentskih dana, ponovno je počela pisati ljubavne romane smještene u početak 19. stoljeća u Velikoj Britaniji. Spletom neobičnih okolnosti, saznala je da su se njezini prvi romani prodali na aukciji – te od tada nije prestajala pisati. Bila je to prekretnica koja ju je dovela do toga da u samo jednoj godini izda tri svoja romana, od kojih je svaki postao hit kod čitatelja.

Play logo

Godine su prolazile, a bestselleri se gomilali. Julia je postala dobro poznata autorica koja je cijelo vrijeme pisala te je razvila svoj prepoznatljiv stil. Najviše voli povijesne ljubiće s elementima feminizma, pa tako oni nisu posve vjeran odraz društva u periodu u koji oh ona smještena, ali baš zbog svojih modernih elemenata su i primamljiviji suvremenom čitetaljstvu. Humoristične i s twistom, knjige Julie Quinn oduševljavaju čitateljstvo diljem svijeta, a većina se njezinih fanova s godinama iznimno vezala uz likove koje je osmislila.

Quinn živi sa suprugom na sjeverozapadu SAD-a i više od svega voli miran život bez puno vreve. Uživa u šetnjama, a ne voli pratiti američke sportove poput bejzbola. Prati i kvizove pa se tako i pojavila u američkoj inačici "Najslabije karike" gdje je osvojila 79.000 dolara.

Play logo

Do danas je napisala 17 romana i ne planira stati, a mi jedva čekamo vidjeti kakve će sve nove ljubavne avanture osmisliti. Dok njezini novi naslovi ne dođu u knjižare, gledat ćemo „Bridgerton“ iznova i iznova, svakog puta otkrivajući nešto novo.

Image
Ljubav na prvi pogled

Što muškarci vole? Pet stvari koje će ih oboriti s nogu

Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.