Brutalno i mračno

'Squid Game': Provjerile smo sve o korejskoj seriji koja je zaludjela svijet

Trenutno je najveći svjetski hit korejska serija 'Squid Game', a mi smo pronašle neke zanimljive činjenice o ovoj mračnoj seriji

AAAABZ2sIVr92spXMLzEuOdC4WQgIHRwAfGlIchnnAURwJzIOem2qk2yfbz5amA-nhBMW4n1lzwQukTijvAm_VbgERhQn_jm.jpg
Foto: Netflix

Financijski problemi i korejske dječje igre pretvorene su u mračnu priču o preživljavanju u korejskoj seriji "Squid Game". Serija je postala hit na Netflixu i zaludjela cijeli svijet, najgledanija je u više od devedeset zemalja, uključujući i nas. Gledatelji su se očito zasitili američkih serija jer u posljednje vrijeme možemo vidjeti da i serije s drugih govornih područja postaju svjetski fenomeni poput "La Casa de Papel", ali svijet očito uživa i u mračnim pričama koje glavne likove vode u smrt.


Image
Opet ih obožavamo

'Život na sjeveru': Gdje su danas glumci iz omiljene serije?

Ovo je priča o 456 ljudi koji su se zbog financijskih dugova prijavili u natjecanje u kojem se može i umrijeti, ali ako uspiju preživjeti, mogu osvojiti oko 250 milijuna kuna. Iako ih okružuje brutalno nasilje i smrt svaki natjecatelj može odustati od igre, no želja za pobjedom, ali i novcima na kraju prevlada kod likova.

Svakako ovo je priča koja podiže adrenalin i koja se treba pogledati jer bez obzira na nasilje i brutalnost i mnoge kritike, mnogi smatraju da je preslika svijeta u kojem živimo. Dok uživamo u seriji ili se pripremo na gledanje iste otkrili smo neke zanimljivosti koje možeš otkriti u nastavku:


Originalno se zvala "Round Six"

Netflix je seriju najavio u rujnu 2019., a izvorno se zvala "Round Six". Ovo je prva suradnja redatelja i scenarista Hwang Dong-hyuka s njima, a na seriji je počeo raditi prije više od deset godina. Dong-hyuk počeo je pisati scenarij 2008., a prvu verziju je završio 2009. godine. Trebalo mu je gotovo šest mjeseci da napiše prve dvije epizode. Tada je mislio je priča previše apstraktna i da neće moći doprijeti do šire publike.

Image
Foto: Netflix

U seriji se ne pojavljuju lignje

Iako se serija zove "Squid Game" ili "Igra lignje" ipak se ne radi o lignjama, niti se pojavljuju u seriji. To je dječja igra koja je bila popularna u Južnoj Koreji tijekom 1970-ih i 80-ih godina. Kako se to uklapa u priču o preživljavanju odraslih ljudi? Svaka od šest igara u kojoj sudjeluju natjecatelji temelji na klasičnim korejskim dječjim igrama.

Image
Foto: Netflix

Natjecatelji su prevareni

Prije početka igre svih 456 natjecatelja potpisalo je suglasnost da prihvaćaju sva pravila. U toj suglasnosti također je jasno navedeno da će svi koji izgube biti eliminirani, no nije objašnjeno što to znači, a ova riječ ima više značenja. Natjecatelji nisu znali da je u ovim igrama ta riječ doslovna i da znači smrt od metaka, krvarenje ili slomljenu lubanju. No, iako ih nitko nije natjerao da potpišu suglasnost, radi se ipak o zavaravanju.


Serija je izvorno trebala biti film

U intervjuu za Variety, redatelj i scenarist je rekao da je projekt izvorno trebao biti film. Ovo ne čudi previše, s obzirom na filmsku pozadinu Dong-hyuka. Napisao je i režirao velike filmove poput "Silenced" i "The Fortress". Bio je i scenarist i redatelj glazbene komedije "Miss Granny", koja se smatra jednim od najuspješnijih korejskih filmova svih vremena.

Crteži na zidovima u sobama nagovještavaju igre

Zidovi u sobama u kojima su smješteni natjecatelji, koji su u početku prekriveni krevetima, imaju crteže koji igračima služe kao tragovi da vide što će se sljedeće događati.

Lutka iz prve igre čuva muzej

Jeziva ogromna lutka iz prve epizode stvarna je i može se pronaći u okrugu Jincheon, ruralnom području udaljenom tri sata sjeverno od Seula. Lutka je posuđena za snimanje serije, a zatim je vraćena. Velika lutka čuva ulaz jednog muzeja u tom području.

Telefonski broj iz prve epizode postoji

Natjecatelji se u igru ​​uključuju pozivom na osmeroznamenkasti broj koji se nalazi na posjetnici. Nažalost, telefonski broj je stvaran i pripada čovjeku koji je rekao da je dnevno primao oko 4000 poziva.


Možda će te zanimati

Image
VAŽAN DETALJ

Blagdanski ugođaj: Imamo sjajne ideje za ukrašavanje doma lampicama

Image
BEZ ADTIVA I KONZERVANSA

Dva hit recepta: S ovim specijalitetima gotovim za pola sata započinje nova tradicija mesnih blagdanskih obroka!