Savjeti za izradu nakita – kako započeti

Kako započeti sa vlastitom izradom nakita...

Savjeti za izradu nakita – kako započeti

Izrada nakita je popularan i zahvalan hobi. Ipak, onima koji tek počinju sa time može izgledati vrlo komplicirano. Ovim člankom ćemo vam predstaviti razne alate i materijale koje ćete trebati za započinjanje ovog hobija.

Napravite svoju radionicu nakita

Bez obzira radite li nakit iz hobija ili započinjete posao izrade nakita, trebat će vam prostor koji će poticati vašu kreativnosti i omogućit vam lakšu koncentraciju. Provedite malo vremena planirajući i organizirajući radionicu nakita prije nego započnete, tako da budete što produktivniji kada krenete sa radom.

Mnogi od nas si ne mogu priuštiti posebnu radionicu, gdje možemo pobjeći od buke i prekida naših ukućana. To ne znači da bi trebali izgubiti nadu i odustati od svog sna o izradi nakita, već samo znači da bi trebali biti malo kreativniji kod odabira prostora.

Probajte pronaći što privatniji prostor, daleko od telefona, televizije i drugih smetala. Možda možete očistiti dio na tavanu ili u garaži. Možda imate kutak za sebe u sobi za goste ili dio podruma.

Slijedeće o čemu bi trebali razmisliti je rasvjeta. Rasvjeta je vrlo bitna u pravljenju nakita. Pronađite sobu sa prozorom, kako bi imali  čim više svjetla, a ako ne možete pronaći takav prostor uložite nešto novca u alternativno osvjetljenje. Postoje posebne žarulje i svjetla koja simuliraju prirodnu sunčevu svjetlost. Samo ih trebate pronaći. Od žarulja najbolje će vam poslužiti one slične danjem svjetlu.

Također bi trebali organizirati i spremiti sav alat za izradu nakita i materijal, te površinu ili stol na kojem ćete raditi. Profesionalni stolovi za pravljenje nakita su skupi, pa ako si ga ne možete priuštiti, potražite nešto slično u salonu namještaja. Potražite krupan, čvrst komad drveta dovoljno širok i dubok, koji će vam dati dovoljno radnog prostora. Ne treba imati ladice, no tada obavezno pitajte gdje možete pronaći ormarić ladičar za taj stol. Možete ga iskoristiti za pospremanje vašeg nakita i spremanje materijala.

Trebat će vam stolica. Pronađite  pravu fotelju za sjedenje, u kojoj ćete provesti veći dio vremena dok sjedite za stolom. Fotelja bi trebala biti ugodna i imati kotačiće, jer ćete tako bez problema kliziti po radnom mjestu. 

Ukoliko ne možete odmah uložiti novac u budući namještaj, nemojte dozvoliti da vas to obeshrabri. Vaš kuhinjski stol će za početak biti sasvim dovoljan za radnu plohu. Mnogi su započeli na taj način.

Materijal i alat potreban za izradu nakita

Kliješta

Postoji širok izbor kliješta i nožića za izradu nakita, a svaki alat ima svoju svrhu. Većina profesionalnih i iskusnih umjetnika koji rade nakit imaju veliku kolekciju tih alata pri ruci, ali za početnike to nije potrebno. Trebat će vam samo par alata za početak. Kliješta se rade u raznim oblicima, a neka od njih su napravljena sa oprugama. Opruge vam omogućavaju da kontrolirate napetost žice. Postoje i najlonska kliješta koja onemogućavaju oštećenja na žici.

Plosnata kliješta

Izvrsna su za držanje, ravnanje i ispravljanje žice. Možete ih koristiti kako bi izradili kuteve od žice.

Okrugla kliješta

Okrugla kliješta su izvrsna za izradu pregiba, savijanje i izradu petlji. Također su dobra za detaljan i precizan rad.

Kliješta za siječenje žice

Dobra kliješta za siječenje žice presjeći će zlatnu, srebrnu, bakrenu ili mjedenu žicu, a ostavit će pravilan rez.

Žica

Žice možete pronaći raznih dimenzija i materijala. Manje žice imaju veći broj: na primjer žica sa brojem 28 ima manji promjer od žice sa brojem 14. Za svoje prve komade nakita vjerojatno je bolje da započnete sa žicom sa većim brojem, jer ćete lakše raditi sa njom. Jednom kad se izvještite, možete početi raditi sa debljim i jačim žicama.

Žice imate u raznim oblicima: okrugle, kockaste, poluokrugle. Okrugla žica je najpopularnija za izradu nakita, ali drugi oblici mogu vašem nakitu dati jedinstven i zanimljiv izgled.

Postoje i razne tvrdoće žica. Sa mekanijim metalima ćete lakše raditi i lakše ih savijati, dok su tvrđi metali krući i teži za oblikovanje i savijanje. Tvrdoća žice se označava od mekane do ekstra tvrde. Sa vrlo mekanom žicom ćete lakše raditi. Izvrsna je za oblikovanje, ali imajte na umu: to je vrlo meka žica i lako se ošteti ako se s njom ne postupa na ispravan način.  Tvrda žica je najteža vrsta žice za izradu nakita, ali ima prednost pred drugim oblicima jer je dugotrajnija i čvršća.

Također možete naći žice od raznih materijala. Možete izabrati bakrene, mjedene, srebrne ili zlatne. Bakrene i mjedene su jeftinije od zlatnih i srebrnih. Najbolje je za početak koristiti one od jeftinijih materijala, dok ne steknete malo iskustva.

Izrada vašeg prvog komada nakita

Jednom kad pronađete mjesto za izradu nakita, imate osnovne alate i materijal, vrijeme je da počnete stvarati prvi komad nakita. U početku će vam biti veliki izazov pronaći svoj vlastiti dizajn, ali na sreću postoji čitav niz kompleta za izradu nakita koji će vam pomoći. Pronađite knjigu ili otiđite na tečaj izrade nakita kako bi znali od kuda početi. Možete pronaći i gotove pakete sa priručnikom za izradu nakita za početnike.

Nadam se da vam je ovaj uvod pomogao u izradi nakita i da ste dobili dodatne motive za ovu vještinu. Sretno sa izradom!