Prestižni svjetski fakulteti objavili su listu besplatnih online tečajeva, izdvojile smo neke najzanimljivije

Vrijeme u karanteni provedi 'studirajući' na nekim od najboljih svjetskih fakulteta

Prestižni svjetski fakulteti objavili su listu besplatnih online tečajeva, izdvojile smo neke najzanimljivije

Vrijeme je samoizolacije i mnogi od nas ne znamo što bismo s vremenom koje provodimo kod kuće. Već smo pogledali sve najzanimljivije serije i filmove, pročitali knjige, odmorili se, a sada je nastupilo vrijeme kada jedva čekamo da se stvari vrate u normalu. 

Čak i ako se normalan život ne nastavi tako skoro, imamo odličan prijedlog za tebe - preostalo vrijeme u samoizolaciji provedi pohađanjem online tečajeva, i to na prestižnim svjetskim fakultetima, uključujući i američke fakultete "Ivy League" sustava.   

"Ivy League", ili u hrvatskom prijevodu "Liga bršljana", okuplja osam elitnih američkih fakulteta koja uključuju Brown, Harvard, Cornell, Princeton, Dartmouth, Yale, Columbia i University of Pennsylvania, a  iako je na spomenute fakultete vrlo zahtjevno upasti, sada imaš priliku poslušati besplatne online tečajeve koje su spomenuti fakulteti, kao i mnogi drugi svjetski fakulteti, objavili u sklopu različitih online platformi, a tečajevi su poznati pod imenom MOOC – Massive Open Online Courses.


Dosad je objavljeno više od 16 tisuća tečajeva iz različitih područja - informatičke znanosti, ekonomija, humanističke znanosti, baze podataka, osobni razvoj, umjetnost i dizajn, programiranje, zdravlje i medicina, inženjering, matematika, znanosti, društvene znanosti, edukacija i prosvjeta.

Još je uvijek aktivno 400-tinjak tečajeva, od kojih su neki određeni datumima, dok vrijeme i brzinu učenja kod nekih drugih kreiraš sama. Po završetku tečaja po određenoj cijeni možeš kupiti i certifikat, a na ovoj poveznici možeš pronaći detaljnu ponudu tečajeva.

Mi smo izdvojile nekoliko najzanimljivijih tečajeva iz svakog područja na koje se još uvijek možeš prijaviti. 


Informatičke znanosti

Nauči informatičke znanosti uz besplatne internetske tečajeve sa Sveučilišta Helsinki, Sveučilišta Stanford, Tehnološkog instituta u Massachusettsu, Sveučilišta Harvard i drugih vrhunskih sveučilišta širom svijeta.

Neki od zanimljivijih tečajeva su "Elementi umjetne inteligencije" sa Sveučilišta Helsinki i "Uvod u informatičke znanosti" sa Sveučilišta Harvard, na koje se možeš prijaviti kada tebi odgovara, te "Algoritmi" sa Sveučilišta Princeton na koji se možeš prijaviti do 11. svibnja. Ostale tečajeve pogledaj na poveznici


Image

(Foto: Pexels)

Humanističke znanosti

Besplatne internetske tečajeve iz područja humanističkih znanosti možeš pronaći na Sveučilištu Pennsylvania, Sveučilištu Yale, Sveučilištu Princeton, Sveučilištu Sheffield i Edinburgh te u Indijskoj školi ekonomije, a mi smo izdvojile neke najzanimljivije tečajeve.

Na Sveučilištu Pennsylvania možeš se prijaviti na tečaj "Moderne i suvremene američke poezije", i to kada tebi odgovara, ili na tečaj "Grčke i rimske mitologije", za koji se možeš prijaviti do 11. svibnja. Ostale tečajeve potraži na poveznici


Image

(Foto: Pexels)

Umjetnost i dizajn

Nauči ponešto o umjetnosti i dizajnu na besplatnim online tečajevima sa Sveučilišta Pennsylvania, Sveučilišta Yale, Sveučilišta Sheffield, ili Kalifornijskog instituta za umjetnost.

Na tečaj "Kako napisati svoju prvu pjesmu" sa Sveučilišta Sheffield možeš se prijaviti do 4. svibnja, a na tečaj "Rimske arhitekture" sa Sveučilišta Yale možeš se prijaviti do 11. svibnja. Na tečaj "Jezik dizajna: oblik i značenje" Kalifornijskog instituta za umjetnost možeš se prijaviti do 4. svibnja, a ostale tečajeve potraži na poveznici


Image

(Foto: Pexels)

Inženjering

Prijavi se na besplatne online tečajeve iz inženjeringa, a nude ih Sveučilište Princeton, Stanford, Institut za tehnologiju Georgia, hongkonško Sveučilište za znanost i tehnologiju, te Institut za tehnologiju Massachusetts.

Neki od najzanimljivijih tečajeva su "Umjetna inteligencija za robotiku" sa Sveučilišta Stanford te "Uvod u svemirsko inženjerstvo: astronautika i ljudski svemirski let" s Instituta za tehnologiju Massachusetts, na koje se možeš prijaviti kada ti odgovara, a ostale tečajeve potraži na poveznici.


Image

(Foto: Pexels)

Zdravlje i medicina

Sveučilište Tasmanija, Cornell, Sheffield, Liverpool i druga vrhunska sveučilišta širom svijeta nude besplatne online tečajeve iz područja zdravlja i medicine.

Zanimljiva su i vrlo popularna dva tečaja sa Sveučilišta Tasmanija, "Razumijevanje demencije", za koje se možeš prijaviti do 7. srpnja, te "Prevencija demencije", za koje se možeš  prijaviti do 12. svibnja. Na tečaj "Znanost i politika GMO-a" sa Sveučilišta Cornell možeš se prijaviti kada ti odgovara, a ostale tečajeve potraži na poveznici.


Image

(Foto: Pexels)

Matematika

Besplatne online tečajeve matematike nude Sveučilište Columbia, Santa Fe Institut, Sveučilište Galileo, Stanford i brojna druga vrhunska sveučilišta.

Na tečaj "Uzročno zaključivanje" sa Sveučilišta Columbia možeš se prijaviti do 11. svibnja, a na tečaj "Uvod u dinamičke sustave i kaos" Santa Fe Instituta i "Uvoda u statistiku" sa Sveučilišta Stanford možeš se prijaviti kada tebi odgovara. Ostale tečajeve potraži na poveznici.


Image

(Foto: Pexels)

Znanosti

Više iz područja znanosti možeš naučiti uz besplatne online tečajeve koje nude Sveučilište Cornell, Alberta, Sheffield, Sveučilište Wageningen i brojna druga prestižna sveučilišta.

Na zanimljivi tečaj Sveučilišta Cornell, "Relativnost i astrofizika", možeš se prijaviti kada ti odgovara, a na tečaj "Dino 101: Paleobiologija dinosaura" sa Sveučilišta Alberta možeš se prijaviti do 9. svibnja. Ostale tečajeve iz područja znanosti potraži na poveznici.


Image

(Foto: Pexels)

Društvene znanosti

Tečajeve iz područja društvenih znanosti nude Sveučilište Princeton, Yale, British Columbia, Harvard i brojna druga prestižna sveučilišta.

Na tečaj "Pravosuđe" sa Sveučilišta Harvard možeš se prijaviti do 10. lipnja, a na tečaj "Znanost o dobrobiti" sa Sveučilišta Yale do 4. svibnja. Do 11. svibnja možeš se prijaviti na tečaj Sveučilišta Princeton, "Paradoksi rata", a ostale tečajeve potraži na poveznici.


Image

(Foto: Pexels)