Kraljevske vjenčanice

Od Meghan do Diane: Šest najskupljih kraljevskih vjenčanica

Haljine koje nose kraljevske mladenke uvijek su posebne, a obično ih dizajniraju istaknute ličnosti iz modne industrije, stoga nerijetko koštaju pravo bogatstvo

kraljevskevjencanice.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Priprema svakog vjenčanja zahtijeva puno novaca i posla, a posebno ako je riječ o kraljevskom vjenčanju. A kada je riječ o kraljevskom vjenčanju, na vjenčanice koje nose kraljevske mladenke obraća se jako puno pažnje , a i svaka haljina govori ponešto o mladenki koja ju nosi.

Image

Koja kraljevska vjenčanica je najljepša? Princeza Beatrice odabrala je vintage haljinu s posebnom pričom

Ove su haljine često složene, suptilnih, a ponekad i potpuno skrivenih detalja, posebnih za mladenku i mladoženju, obično ih kreiraju istaknuti dizajneri iz modne industrije, a nerijetko koštaju pravo bogatstvo.

No, koliko zapravo koštaju ova modna remek-djela? Britanski list The Sun napravio je popis od šest najskupljih kraljevskih vjenčanica u modernoj povijesti. Popis uključuje neke poznate dame koje i očekujemo, poput princeze Diane, Kate Middleton i Meghan Markle, ali uključuje i haljinu ili dvije koje bi te mogle iznenaditi. Ovo je šest najskupljih kraljevskih vjenčanica, počevši od one s najmanjom cijenom, do one s najvišom.

Sarah Ferguson

Vojvotkinja od Yorka vjenčala se 23. srpnja 1986. u Westminsterskoj opatiji u Londonu, a nosila je haljinu s potpisom dizajnerice Lindke Cierach u iznosu od 35 tisuća funti. Poseban detalj na njezinoj vjenčanici bio je stražnji dio haljine dug nešto više od pet metara, koji je bio izvezen inicijalima A i S u srebrnim perlicama.

Meghan Markle

Meghan Markle i princ Harry oženili su se 19. svibnja 2018. u kapeli svetog Jurja u Windsoru, a Markle je nosila haljinu s potpisom Givenchyja, koju je kreirala britanska dizajnerica Clare Waight Keller. Haljina je koštala 110 tisuća funti, a njezina posebnost bili su pet metara dugački šlep i veo, koje su krasili cvjetovi 53 država Commonwealtha.

Princeza Diana

Za princa Charlesa Diana se udala 29. srpnja 1981. u katedrali Svetog Pavla u Londonu. Nosila je haljinu dizajnera Davida Emanuela u vrijednosti od 151 tisuće funti, a haljina je imala šlep u duljini od gotovo osam metara, što je ujedno i najdulji u kraljevskoj povijesti.

Princeza Eugenie

listopada 2018. u kapeli svetog Jurja u Windsoru udala se princeza Eugenie, a nosila je haljinu dizajnera Petera Pilotta i Christophera De Voa u vrijednosti od 200 tisuća funti. Njezina je haljina sadržavala nekoliko značajnih simbola, uključujući čičak za Škotsku, djetelinu za Irsku, ružu York i bršljan.

Kate Middleton

Kate Middleton i princ William oženili su se 29. travnja 2011. u Westminsterskoj opatiji u Londonu, a haljina koju je Middleton nosila koštala je 250 tisuća funti. Dizajnirala ju je britanska dizajnerica Sarah Burton iz Alexandera McQueena, a karakterizira ju satenski prsluk dugih rukava u boji bjelokosti s čipkastim, cvjetnim uzorkom.

Kraljica Letizia od Španjolske

Najskuplja vjenčanica na ovom popisu jest ona koju je nosila kraljica Letizia od Španjolske na svom vjenčanju 22. svibnja 2004. u katedrali Santa María la Real de la Almudena u Madridu. Haljinu od vrtoglavih šest milijuna funti dizajnirao je kraljevski dizajner Manuel Pertegaz, a haljina je posebna po pravom vezu od zlatnih niti utkanom u svilu.