Najdugovječnija ljubavna priča Hollywooda: Tko je žena koja je zarobila srce legendarnog Kirka Douglasa?

Svijet se oprostio od kultnog holivudskog glumca, Kirka Douglasa, koji je preminuo u 104. godini života. Život ove glumačke legende bi mogao poslužiti kao predložak za neki holivudski film, a posebno je inspirativna njegova ljubavna priča s Anne Buydens.

Najdugovječnija ljubavna priča Hollywooda: Tko je žena koja je zarobila srce legendarnog Kirka Douglasa?

Najdugovječnija zvijezda zlatnog doba Hollywooda, Kirk Douglas, desetljećima je bio u fokusu javnosti, a intrigirao je svojim glumačkim ulogama, ali i burnim privatnim životom. Bio je miljenik žena, šarmer ledeno plavih očiju i najveća filmska zvijezda svog vremena, pa ne čudi stoga što je slovio i za serijskog zavodnika.

Izlazio je s velikim glumicama svog doba, poput Rite Hayworth i Marlene Dietrich, a svoju prvu suprugu upoznao je za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dianu Dill oženio je 1943., a u osam godina braka s njom je dobio i dvojicu sinova, Michaela i Jolea. Kirk je kasnije priznao kako je Diane sustavno varao s kim god bi stigao, te da je njihov brak bio od početka osuđen na propast jer su se vjenčali poneseni prolaznom strašću i idejom da će on poginuti u ratu. 

Glumac je i nakon razvoda od Diane nastavio s raskalašenim životom punim ludih izlazaka i partija, no jedna je žena sve promijenila - Kirkova druga supruga Anne Buydens, koja mu je presložila prioritete. 

U moderno doba sve je teže vjerovati u pravu, dugovječnu ljubav. Brakovi se raspadaju, a mnogi u njih više i ne vjeruju, no priče poput one Kirka i Anne vraćaju nam vjeru u ljubav. Unatoč nedaćama, iskušenjima i tragedijama, ovaj je slavni par doista ispoštovao svoj zavjet da će ostati zajedno sve dok ih smrt ne rastavi. U braku su bili 65 godina

Iako danas znamo za Kirka i Anne kao vječne golupčiće koji su jedno drugome bili najveća podrška, situacija nije uvijek bila bajna. Upravo suprotno, počeci njihova odnosa uopće nisu obećavali.  Kada su se upoznali davne 1953. Kirk je bio znan kao arogantni zavodnik koji je mogao imati svaku ženu koju je poželio, a Anne je bila tek filmska publicistkinja koja je radila u Parizu kada ju je njezin prijatelj upoznao s Kirkom. 


Anne se Kirku odmah svidjela, a kako je bio navikao da se žene pred njim bacaju na koljena, isto je očekivao od nje. Pozvao ju je ne večeru u najbolji pariški restoran te je bio apsolutno siguran da će ona prihvatiti njegov poziv - no grdno se razočarao. Naime, Anne je odbila veliku zvijezdu rekavši kako je umorna te da će radije pojesti u svom stanu kajganu, nego izaći s njime na skupocjenu večeru

Kirk je bio šokiran ovom odbijenicom, no nije se dao smesti. Tjednima je snubio Anne, ali bez puno uspjeha. Na kraju je jedan neobičan postupak uspio raznježiti ledenu Anne. Zajedno su prisustvovali dobrotvornoj svečanosti u cirkusu, a Kirk je bio odjeven u bijelo odijelo. Unatoč tome, nije se ustručavao čistiti fekalije slona, što je impresioniralo Anne i pokazalo joj da je Kirk više od zgodnog lica i velike umišljene zvijezde. 

Tijekom te večeri po prvi puta su zaiskrile ljubavne iskrice između Anne i Kirka, a sljedećih mjeseci nastavili su se zbližavati, no čak ni tada situacija nije bila jednostavna. Kirk je svo vrijeme udvaranja Anne bio zaručen za glumicu Pier Angeli, a Anne je bila udana žena. Da bi stvar bila zanimljivija, Anne je bila posve suglasna s idejom da Kirk oženi Pier, čak mu je pomogla da izabere zaručnički prsten za nju.

Ipak, do prekretnice je došlo kada se Anne zbog posla odlučila odseliti u drugu zemlju, a slavni glumac je shvatio da ju ne želi izgubiti. Priznao si je da se jako zaljubio te je raskinuo zaruke, a njihova ljubavna priča tada je službeno počela. 

Na kraju se par oženio 1954., godinu dana nakon što su se upoznali, a u braku su dobili i dvojicu sinova, Petera i Erica. Kirk je o svojoj Anne javno govorio u medijima, nazivajući je najtežom ženom koju je ikada upoznao. Ostali su zajedno do samog kraja, a u svojih zajedničkih 65 godina proživjeli su mnoge nedaće i tragedije koje su ih dodatno zbližile. 


Najmlađi sin im je preminuo u 46. godini, Anne je vodila tešku bitku s rakom dojke, a Kirk se dugo godina borio s teškim oblikom depresije. Osim toga, Kirk je javno priznao da je varao Anne, no njihova odlučnost da svoj odnos ipak spase održala im je brak na životu unatoč turbulencijama. 

Svoju su dugovječnu ljubav okrunili dva puta - brakom 1954. i obnovom zavjeta za 50. godišnjicu braka. Njihovo prvo vjenčanje bilo je maleno, pa su nakon 50 godina napokon upriličili veliku zabavu za 300 gostiju i proslavili pola stoljeća zajedničkog života. Anne danas ima 100 godina, a više od pola života provela je u naručju slavnog glumca koji je preminuo u 104. godini života. 

Mora se priznati kako je ljubavna priča ovog para doista vrijedna snimanja nekog vrlo romantičnog holivudskog filma. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.