Na današnji je dan Marilyn Monroe osvanula na prvoj naslovnici legendarnog magazina Hugha Hefnera

Marilyn Monroe bila je prva žena na naslovnici Playboy časopisa koji je izašao na današnji dan prije 67 godina, a prisjetile smo se i još nekih zanimljivih činjenica o njezinom životu

Na današnji je dan Marilyn Monroe osvanula na prvoj naslovnici legendarnog magazina Hugha Hefnera

Marilyn Monroe bila je američka glumica, pjevačica, model i pop-ikona, a bila je jedna od najvećih filmskih zvijezda pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća. 

Image

Citati Marilyn Monroe koji nam i sad dobro dođu: 'Da sam poštovala sva pravila, nikada nigdje ne bih stigla'


Neprežaljena diva koju su filmovi poput Neki to vole vruće, Muškarci više vole plavuše, Sedam godina vjernosti i Kako se udati za milijunaša uzdigli do zvijezda, osim što je bila glumica, bila je i model, a upravo je ona bila na naslovnici prvog izdanja sada već legendarnog  magazina koji je izašao na današnji dan 1953. godine.


U to vrijeme počele su kružiti fotografije gole Monroe, koje je snimio fotograf Tom Kelley. Slike je kupio tada mladić Hugh Hefner, a u prosincu 1953. ona se pojavila u prvom izdanju Playboya. Prvo izdanje bilo je bez datuma, jer njegov osnivač Hugh Hefner nije bio siguran da će biti drugog izdanja, a napravio ga je u svojoj kuhinji u Hyde Parku.

Hefner je odabrao sliku koja je smatrao najviše seksi, prethodno neiskorištenu golu sliku Marilyn Monroe, na kojoj se nalazi na crvenoj baršunastoj pozadini, s ispruženom rukom, zatvorenih očiju i otvorenih usta. Zahvaljujući njezinoj slici, prvo izdanje rasprodano je za nekoliko tjedana i utkalo je put popularnom časopisu za muškarce, koji je u tiskanom izdanju nastavio izlaziti do ožujka ove godine.

Ovo je samo jedna od manje poznatih činjenica o legendarnoj Marilyn Monroe, a mi smo izdvojile još deset zanimljivih činjenica o njoj koje možda nisi znala.


Majka ju je ostavila

Monroeina majka Gladys nije bila spremna biti samohrana majka - kao razvedena gospođa u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, borila se s plaćanjem računa, poslom, a imala je i brojne probleme s mentalnim zdravljem. Povrh ovih poteškoća, briga o novorođenčetu bila je previše za Gladys. Na kraju je svoju kćer dala u udomiteljsku obitelj, u kojoj je Monroe provela rano djetinjstvo. U međuvremenu, majka je znala slati novac za njezino uzdržavanje radeći neobične poslove u Hollywoodu. Kada je Monroe navršila sedam godina, ponovno je počela živjeti sa svojom majkom, no njoj je godinu dana kasnije dijagnosticirana shizofrenija, a Monroe je svoj život nastavila u drugim udomiteljskim obiteljima, a zatim i u sirotištu.

Odustala je od školovanja

Budući da je imala samo 16 godina kada se trebala udati za svog prvog supruga Jamesa Doughertyja, kako više ne bi morala živjeti u sirotištu, Monroe je morala napustiti srednju školu. Ovo je bila velika žrtva budući da je postala kućanica, a kako bi ispunila vrijeme, krenula je s dizanjem utega i surfanjem, jer joj je silno trebao neki hobi koji bi je spasio od dosade. Kasnije je izjavila kako bi brak s Jamesom opisala kao "umiranje od dosade".

Umjetničko ime

Pravo ime Marilyn Monroe zapravo je Norma Jeane Mortenson, no ona ga je odlučila promijeniti. Šef u Fox Studiju, Ben Lyon, pomogao joj je stvoriti njezino umjetničko ime, Marilyn Monroe. Odabrao je ime Marilyn po uzoru na glumicu u New Yorku, a ona je zatražila da koristi prezime svoje bake, Monroe. 23. veljače 1956. svoje je ime i službeno promijenila u Marilyn Monroe.

Trebala je glumiti u 'Doručku kod Tiffanyja'

Iako u ulozi Holly Golightly u Doručku kod Tiffanyja sada više ne bismo mogli zamisliti nikoga osim Audrey Hepburn, ona nije bila prvi izbor za ovu ulogu. Truman Capote, autor ove legendarne priče, želio je da upravo Monroe glumi lik Holly Golightly, ali Monroein glumački trener savjetovao joj je da ne prihvati tu ulogu.

Mrzila je uloge 'glupih plavuša'

Filmski studio je želio da Monroe bude njihova nova "plavokosa bomba", ali davnih pedesetih ovo je bio samo kod da se "ponaša kao glupa plavuša". Monroe je apsolutno mrzila da je generaliziraju kao takvu jer je u stvarnosti bila izuzetno inteligentna. Imala je IQ 168, a većinu slobodnog vremena provodila je čitajući. Zanimljivo je i da je Monroe bila knjiški moljac, a kad je umrla, posjedovala je više od 400 knjiga. Ali Marilyn je znala da će, kako bi postala zvijezda, morati napraviti što se od nje traži.

Uskoro je postala seks-simbol, ali povremeno je svima davala do znanja kako se istinski osjeća. U filmu Muškarci više vole plavuše izgovara jednu rečenicu koja ju dobro opisuje:

Išla je na plastičnu operaciju

1950. Monroe se u potpunosti obvezala na postizanje slave. Pod vodstvom svog agenta, odlučila je promijeniti prednje zube kako bi manje virili te je svoju ionako svijetlu kožu počela izbjeljivati hormonskom kremom. Također je pristala na ne jednu, već dvije bolne plastične operacije. Monroe je izvršila vršnu rinoplastiku koja joj je preoblikovala vrh nosa i platila liječnicima da joj ugrade implantat u bradu. Iako drastični, većina ovih postupaka prošla je dobro, no jedan je imao bizarne nuspojave. Monroeina rutina izbjeljivanja kože uzrokovala je da joj svijetle plave dlake rastu po cijelom licu. Čak i kad je to izazvalo pseudo-bradu, nije htjela prestati nanositi losione.

Posebna priča o braku s Joeom DiMaggiom

Iako je Monroe je bila udana za svog drugog supruga Joea DiMaggia samo osam mjeseci 1954. godine, njih veže posebna priča koja je do izražaja došla tek nakon njezine smrti. Dugih dvadeset godina nakon Monroeine smrti, Joe DiMaggio tri je puta tjedno slao ruže u njezinu kriptu. Nadživio ju je 36 godina, ali za sve to vrijeme više se nikada nije oženio. Njegove posljednje riječi bile su: "Napokon ću vidjeti Marilyn." Uza sve to, postoji još jedan potresan razlog zašto DiMaggio doživotno nije mogao preboljeti Marilyn. Njih dvoje su se, navodno, pomirili neposredno prije njezine smrti i čak su planirali ponovno se vjenčati.

Nije bila 'savršena' u svom poslu

Unatoč tome što je imala zavidnu glumačku karijeru, Monroe je često zaboravljala svoje replike kada bi zakoračila pred objektiv. Prema ljudima s kojima je surađivala, kamera ju je činila nervoznom. Bila je i poznata po tome što je kasnila, a kad bi radila na filmu, snimateljska ekipa često bi satima čekala da se Monroe pojavi, ako bi se uopće pojavila. Uz to, na snimanju filma Neki to vole vruće, Monroe bi zatražila 20 do 30 snimanja iste scene, što je frustriralo njezine kolege.

Skandalozne afere

Marilyn Monroe povezivalo se s Frankom Sinatrom, koji je bio najbolji prijatelj njezinog bivšeg supruga Joea DiMaggia, a čak ju se optuživalo i da "progoni" tada najpoznatijeg muškarca u Americi - samog predsjednika. U svibnju 1962. godine, plavokosa Monroe je predsjedniku Johnu F. Kennedyju otpjevala pjesmu "Sretan rođendan", odmah pokrenuvši glasine da su njih dvoje više od prijatelja. Danas većina povjesničara vjeruje da su tračevi bili istiniti, a prema više izvora, Kennedy i Monroe doista su imali strastvenu vezu, koje je ubrzo kulminirala dramatičnim sukobom JFK-ove supruge Jackie i ljubavnice.

Preminula je sa samo 36 godina

5. kolovoza 1962. u njezinoj kući u Brentwoodu u Kaliforniji otkriveno je beživotno tijelo Marilyn Monroe. Ležala je u svom krevetu s telefonom u jednoj ruci, a u vrijeme smrti imala je samo 36 godina. Iako je mrtvozornik rekao da je Monroe "vjerojatno" počinila samoubojstvo predoziranjem, neki su detalji natjerali ljude da se pitaju je li zvijezda doživjela mračniju sudbinu. Tehničari su testirali samo toksikologiju Monroine jetre, a kada je zamjenik mrtvozornika pokušao dobiti druge njezine organe za obdukciju, rečeno mu je da su uništeni.

Čudni detalji poput ovog postali su dio mnogih teorija zavjere oko prerane smrti zvijezde. Neki izvori, uključujući njezinog starog prijatelja Marlona Branda, vjerovali su da je ubijena, a najpoznatije teorije su da su Bobby Kennedy ili CIA okončali Monroein život. Kennedyjeva motivacija bila bi da ušutka Marilyn, a motiv CIA-e bio bi da kazni Bobbyja Kennedyja zbog načina na koji je riješio katastrofu u Zaljevu svinja. Međutim, to su do danas i dalje teorije zavjere.