Neopisiva coolerica

Mlada i talentirana: Zendaya je glumačka i fashion ikona koja se ne boji riskirati

Netflixov ljubavni film godine "Malcolm i Marie" trenutno je jedan od najgledanijih filmova svijeta, a u njemu glavnu ulogu igra lijepa Zendaya. Odlučili smo se prisjetiti njezinog puta do slave i još jednom se uvjeriti kako je prava holivudska revolucionarka.

BeFunky-collage.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Glumačka zvijezda Zendaya već je dokazala svoj talent brojnim projektima, no serijom "Euphoria" i novim Netflixovim filmom "Malcom & Marie" je doista pokazala koliko je nadarena. Lijepa, mlada i ambiciozna, Zendaya je preko noći osvojila i Hollywood i gledateljstvo diljem svijeta, a danas ju se već smatra i modnom legendom. Unatoč tome što su joj samo 24 godine, ova dama ne boji se propitkivati tabu teme svijeta show businessa, zauzeti se za sebe i za ženska prava, producirati, glumiti i pjevati, kao i modno eksperimentirati. Trenutno se šuška i nagađa da bi mogla biti nominirana i za Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice i to zahvaljujući svojem portretu bivše ovisnice i ljepotice Marie u Netflixovoj hvaljenom novom filmu "Malcom & Marie".

Image
Foto: www.profimedia.hr

Naime, ta ljubavna drama podigla je puno prašine. Radi se o jednom od prvih filmova snimljenih 2020. po novim COVID-19 pravilima te je zbog toga radnja smještena u jednu kuću, tijekom jedne noći te prati suočavanje ljubavnog para sa svim njihovim demonima, nesigurnostima i zamjeranjima. Film je drama odmah nakon premijere, koja je bila 5.2. na poznatoj streaming platformi, dobila salve pohvala i gledateljstva i kritičara, a ako se doista obistine predikcije oko nominacija filma za najbolju glumu i najbolji film godine - Zendaya bi ponovno mogla ući u povijesti.

Mlada glumica je 2020. postala najmlađom dobitnicom nagrade Emmy, a ako joj pođe za rukom biti nominiranom za produkciju "Malcolma & Marie", postat će drugom ženom crne rase u povijesti koja bi dobila takvo priznanje. Ako bi, pak, osvojila nominaciju za najbolju glumicu, postala bi tamnoputa žena s najviše nominacija u godinu dana, uz Mary J. Blige. No, dok ju danas krasi planetarna slava i veliki uspjesi, put do svega toga za Zendayu je bio dugotrajan. Ona je naime dječja zvijezda koja je godinama na sceni, pa ne čudi da je naučila snalaziti se u svijetu glamura i zakulisnih igri.

Kao što smo već rekli, rođena je 1996. u Oaklandu, a dobila je afričko ime na jeziku shona, etničke skupine Bantua podrijetlom s juga Afrike, prvenstveno Zimbabvea. Njezin je otac Afroamerikanac rođen u Arkansasu, a majka joj je Njemica i ima škotsko porijeklo. Kao sasvim mala bila je toliko povučena da su joj čak prolongirali odlazak u školu. Njezini su roditelji morali s njom ići na sastanke s psiholozima kako bi utvrdili zašto je njihova mezimica tako tiha i povučena. Srećom, s godinama se to promijenilo, a Zendaya je postala hrabra mlada djevojka.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Odrastajući uz roditelje, oboje učitelje po profesiji, Zendaya je naučila mnogo toga, a jedno je vrijeme čak pomagala svojoj majci u školi u kojoj je predavala petom razredu i čitala učenicima. Kako je rekla, dosta ju je pogodilo to što je u razredu dosta djece bilo toliko siromašno da su nosili isključivo doniranu odjeću, dok je ona, u školi koju je sama pohađala, bila jedna od rijetke djece tamne boje kože. Da će joj pozornica biti u konačnici ono od čega će živjeti i raditi, dalo se naslutiti još u najranijoj dobi, jer joj je majka radila u kazalištu California Shakespeare te je upravo ondje napravila svoje prve korake, a sve se nastavilo u srednjoj školi, u kojoj je bila glavna zvijezda školskih produkcija. Uz glumu se bavila plesom, radila kao model i bila je zaštitno lice robne kuće Macy’s i robne marke Old Navy, a izdala je i glazbeni album, jer se u početku svoje karijere željela baviti pjevanjem.

No njezinim pravim početkom smatra se trenutak u kojem je postala dijelom ekipe sitcoma ‘Shake It Up’, emitiranog na kanalu Disney, te je od 2010. do 2013. godine glumila Rocky Blue. Upravo joj je ta uloga otvorila mnoga vrata, dobila je priliku sudjelovati u televizijskom showu "Ples sa zvijezdama", u kojem je sa samo 16 godina bila najmlađa natjecateljica, tri je godine producirala seriju "K.C. Undercover", u kojoj je ujedno imala ulogu K.C. Cooper. Kasnije je s Hughom Jackmanom glumila je u filmu "Najveći showman" te potom u dva nova nastavka "Spidermana", a onda je dobila i poziv HBO-a da glumi u njihovoj novoj seriji "Euphoria".

Image
Foto: www.profimedia.hr

Zanimljivo je da je došavši u Hollywood, na samom početku svoje karijere, Zendaya donijela odluku kako neće, samo zbog novca, prihvaćati uloge koje ne smatra dostojnima, već samo one koje joj pričinjavaju zadovoljstvo, a čini se da je tako ostalo i danas. Sve uloge ove mlade glumice su kompleksne i dobro razrađene, a ona je do sada birala isključivo projekte kojima je samo još više potvrđivala svoj zvjezdani status. Niti jednom joj se nije zalomilo da pogrešno izabere projekt ili da dobije loše kritike na svoju glumu. Poznata je kao vrlo marljiva i predana radnica te se ne libi za uloge podvrgavati drastičnim životnim promjenama - od mijenjanja stila i frizura, pa sve do dizanja u 4 ujutro ako to uloga zahtijeva.

Jedini problem u Hollywoodu donijelo joj je zapravo njezino "miješano" porijeklo jer, kako je uvijek isticala, nije bila ni previše bijele, ni previše tamne boje kože, zbog čega je dobila i mnoge odbijenice. No, na sreću, i tome je došao kraj. Oduševljenje Zendayom danas ne krije nitko - filmski kritičari je neprestano hvale, a i modni svijet nije ostao imun na njezine čari. 2018. je proglašena najbolje odjevenom ženom svijeta, a svakom svojom pojavom na crvenom tepihu dokazuje kako ima besprijekoran stil vrijedan divljenja. Njezina krhka figura često se ističe u raskošnim svečanim haljinama koje nosi, a njezin bismo fashion stil mogli opisati kao kombinaciju elegancije i ekscentričnosti.

Image
Foto: www.profimedia.hr

Za sve koji se pitaju kako je uspjela postići sve to, Zendaya ima jednostavan odgovor:

    S obzirom na tako zreo stav, besprijekoran stil i očito dar za pronalaženje sjajnih uloga i projekata, nije ni čudo da je ova mlada žena pokorila svijet svojim talentom i ljepotom. Naša srca je odavno zarobila, pa se veselimo svakom njezinom idućem filmu i pojavljivanju.

    Image
    Foto: www,profimedia.hr