Holivudski as koji osvaja desetljećima

Od stolara do Indiane Jonesa: Legendarni Harrison Ford slavi 79. rođendan

Indiana Jones ili Han Solo, junaci filmske industrije 20. stoljeća, zauvijek će ostati upisani u povijest kinematografije kao jedni od najznačajniji likovi popularne kulture. Tko je dakle osoba koja ih je utjelovila na filmskom platnu? Harrison Ford, danas 79-godišnji holivudski glumac beskrajne slave koji je nekoć bio tek - stolar. Njegov put prema uspjehu nije bio ni brz ni lak, no definitivno se na kraju prometnuo u jednog od najuspješnijih glumaca u povijesti. Njemu u čast, danas ti donosimo njegovu životnu priču ispričanu kroz fotografije njegove transformacije kroz desetljeća – od stolara, do pilota pa sve do junaka holivudskih blockbustera.

Izvor: www.profimedia.hr

Izvor: www.profimedia.hr

Teško nam je zamisliti Harrisona Forda kao mladca koji se tek probijao na scenu, no nekoć je imao velikih problema s dobivanjem uloga. Naime, kada je prije 40-tak godina godina došao na audiciju za ulogu u filmu "Ratovi zvijezda" bio je običan stolar u 30-godinama života. S obzirom da je stalno hodao po raznim audicijama ne može se reći da nije pokušao postati glumac i ranije, ali njegova izvedba većinom je bila toliko loša da je na kraju morao par godina ugrađivati prozore i vrata.

Izvor: www.profimedia.hr

Kako je u već imao dvoje djece, Ford je morao prehranjivati obitelj pa si nije mogao dopustiti boemski život mladog glumca u nastajanju. Zbog toga je godinama koristio svoje stolarske vještine. Na vlastito iznenađenje, dobio je ulogu Hana Sola u slavnim "Ratovima zvijezda" i tu se njegova sreća promijenila. Preko noći je postao planetarno popularna zvijezda, a njegove su postere uključivali svi tinejdžerski časopisi.

Izvor: www.profimedia.hr

I dok većina glumaca na početku karijere moga odglumiti par nezapaženih uloga, sudbina je za Harrisona Forda željela drugačije. On je preko noći postao velika zvijezda, zaradio pravo bogatstvo te stekao titulu seks simbola ondašnjice. Žene diljem svijeta nisu se mogle zasititi seksi glumca, pa je već u samom začetku svoje glumačke karijere izgradio status slamatelja ženskih srdaca.

Izvor: www.profimedia.hr

"Ratovi zvijezda" oborili su sve rekorde gledanosti i zarade. U samo prvoj godini prikazivanja film je zaradio preko 800 milijuna dolara i postao globalni fenomen. Ford je odjednom postao jedna od najprepoznatljivijih zvijezda tadašnjice, a sudjelovanje u još dva nastavka "Ratova zvijezda" samo je učvrstilo njegov zvjezdani status.

Izvor: www.profimedia.hr

Nakon proboja u "Ratovima zvijezda", Harrison je dobio još jednu, možda i slavniju ulogu - onu Indiane Jonesa, a od 1981. do danas igrao je u četiri nastavka. Uloga Indiane Jonesa, avanturista i arheologa učinila je Forda kultnim glumcem koji se više uopće nije morao boriti za svoj status planetarne zvijezde. Žene su za njime uzdisale, djeca ga imitirala, a muškarci mu zavidjeli.

Izvor: www.profimedia.hr

Čak pet filmova ovog glumca nalaze se na popisu 30 filmova s najvećom zaradom u povijesti. Ford se specijalizirao za avanturističke filmove s natruhama akcije i SF-a, pa je tako glumio i u legendarnom "Blade Runneru", a za svoju ulogu u trileru "Svjedok" iz 1985. bio je nominiran i za Oscara. U šest desetljeća svoje karijere ovaj je glumac nanizao niz uspješnih uloga u još uspješnijim filmovima, a postao je i heroj mnogih blockbustera. Buran profesionalni život pratio je i buran privatni život, pa se tako Ford našao upleten u niz skandala.

Izvor: www.profimedia.hr

Iako se Ford cijelog svog života jako trudio skrivati svoje ljubavne veze, kao poznatoj osobi to mu nije uvijek polazilo za rukom. Ford se ženio tri puta, a u prva dva braka dobio je četvero djece. Najviše kontroverzi izazvala je njegova veza sa znatno mlađom glumicom Calistom Flockhart. Par se počeo viđati 2002., a vjenčali su se 2010. godine. Unatoč uvjerenju mnogih da par kojeg je dijelilo 22 godine razlike neće uspjeti dugo izdržati u sretnom braku - oni su i dalje zajedno i posvojili su jednog sina, Liama.

Izvor: www.profimedia.hr

Iako je danas miran pobiteljski čovjek koji živi u skladnom braku, relativno nedavno se u tabloidima dosta pričalo o skandalu u koji se Ford upleo za vrijeme snimanja "Ratova zvijezda". Naime, glumac je navodno za vrijeme snimanja tog kultnog filma započeo aferu s tada 19-godišnjom glumicom Carrie Fisher. Ford je u to vrijeme bio oženjen te u 30-ima, a prema Fisherinim dnevnicima on ju je iskoristio te joj slomio srce. Ford nikada nije priznao je li ta priča točna, a njegovim fanovima to nije ni bitno, oni ga obožavaju zbog junaka koje je prenio na filmska platna.

Izvor: www.profimedia.hr

Kao što smo već rekli, Ford se tri puta ženio, ima četvero biološke djece i jednog posvojenog sina, a iako su se oko njega plele mnoge priče o aferama s kolegicama glumicama, preljubima i slično, ono po čemu je poznat je njegova požrtvovnost kada je u pitanju očinstvo. Uvijek je pronalazio vremena za bavljenje svojom djecom te se nikada nije izvlačio od svojih roditeljskih obveza. Njegova veza s Calistom Flockhart pokazala je i da je on pravi romantik. Naime, on sam je rekao da nije mogao vjerovati da je upoznao ljubav svog života u 60-im godinama svog života, ali tako se doista dogodilo.

Izvor: www.profimedia.hr

Iako je na pragu ulaska u 9. desetljeće svog života, Harrison Ford i dalje nas oduševljava svojom pojavom i elanom. Još uvijek snima filmove, bavi se sportom te pilotira avionima, a po svemu se čini kako se ni izbliza ne planira umiroviti.

Play logo
zena.hr • Foto www.profimedia.hr
Play logo