Ah ta glava!

Kolumna jedne žene: A tko tebe šiša i boji ti sijede?

Umjesto da pitam koliko košta, pravim se fina i nadam se da primaju kartice. Što je salon ekskluzivniji to je cjenik sitniji i nema šanse da pročitam koliko stoji bojanje i šišanje

adam-winger-WXmHwPcFamo-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Gledam se u ogledalo jutros, sijede proviruju, a frendica koja me farba trenutno nema vremena da me upristoji i nanese mi na glavu dark blond. Ne pada mi napamet ići frizeru i ostavljati par stotina kuna za dva centimetra izrasta kad postoje boje za kosu koje su na akciji 30-ak kuna i vješte Željkine ruke.
Mudre su ti frizeri… Izbrisali su obične frizeraje, osnovali akademije, studija i institute, a oni se pretvorili u stiliste u dizajnerskim radnim kutama. Što im je salon veći i ekskluzivniji to im je cjenik sitniji i stoji na onom zidu ispred kojeg su instalirani bazeni za pranje kose tako da kad dođem ne mogu zalijepiti nos uza zid i pročitati koliko dođu bojanje i frizura. Ovako iz daleka razaznajem samo visoku troznamenkastu brojku, imam astigmatizam pa ne prepoznajem je li prva tri ili pet, sjedam na stolac i nadam se da primaju kartice… I nitko mi nije kriv, nego ja sama. Umjesto da pitam koliko košta, pravim se fina i dozvoljavam da mi frizer radi o glavi. Čitaj o novčaniku. Naravno, ima još uvijek kvalitetnih salona s pristojnim cijenama, ali su uglavnom izvan metropole ili je u njima gužva pa je dobiti termin u bližoj budućnosti prava lutrija.

Image
Veliko DA za NE

Kolumna jedne žene: Dobre djevojke, one idu u raj baš sve. A ti?

Muškarac se ne bi našao u ovakvoj situaciji. Oni se šišaju za 50 kuna, a znam i neke koji to čine za 20, već desetljeće kod iste kvartovske frizerke. Ako dolaze prvi put, provirit će s vrata, ući na pola koraka u salon, pitati: "Pošto šišanje?". Frizerka će kratko odgovoriti. Ako im je preskupo, jasno će to reći i otići dalje, ako im cijena odgovara, pitat će ima li mjesta, ona će kimnuti glavom, on hitro skočiti na stolac, ona mu na čičak zakopčati plašt oko vrata i prionuti poslu. Sve će trajati kraće od seksa i on će za par desetaka kuna svježe ošišan izaći iz salona i očekivati da mu uža rodbina primijeti novu frizuru (iako se šiša svaka tri tjedna, uvijek isto).
Istina, ima i onih koji nose skupu frizuru, ali to će priznat samo najbližim članovima obitelji, točnije samo ženi.

Za sve ostale, on jednostavno ima zahvalnu kosu koja se da dobro češljati. A ustvari ga Karlo šiša za 350,00 kuna i omadžija ga svaki put kad mu prste spusti u kosu. Priznaje u sebi dok u grču izvija vrat nad bazenom, da osjećaj ugode kada mu prstima masira skalp i šamponira kosu, vrijedi svake kune. Potom mu muški grubo, a opet frizerski nježno, ručnikom briše kosu i upućuje ga do svemirskog stolca pred golemim ogledalom na kojem može u punoj veličini vidjeti i sebe i Karla.

Karlo će u usta staviti špangicu, a u ruke uzeti škare i dlaku po dlaku ošišati svog klijenta. Pritom će dvojac razgovarati o glazbi i politici, malo o sijedima, masnom tjemenu, suhim vrhovima i onome čega je muškarce najviše strah - ćelavosti. Marin će odahnuti kad mu Karlo kaže da su mu još uvijek sve dlake na broju. Potom će nekako svečano upaliti sušilo i salonom će se razviti fini slatkasti miris šampona i svježe oprane kose. Među dlanove će utrljati back to black gel za prikrivanje sijedih, ovlaš ga nanijeti na kosu Marinu, okrenuti stolac jednim potezom prema sebi i dati mu u ruke ono okruglo ogledalo kako bi vidio kako mu od iza izgleda frizura. Marin će biti oduševljen, njegovo oduševljenje će kimanjem glavom potvrditi i gospođa u kutu pod haubom, Marin će platiti Karlu, ostaviti mu pozamašnu napojnicu jer je pod dojmom dobre frizure i bez računa, zadovoljan, odšetati iz salona.

Image
Foto: Unsplash

Za svoj izlet nikome, osim ženi neće reći, a i njoj će ispričati tek ušturo kako je bio kod Karla na šišanju i kako nije bila gužva danas. Javno će prezirati preskupe frizerske salone, a intimno jedva čekati 10. u mjesecu, nakon što legne plaća, da opet ode Karlu.

Ja ću za to vrijeme čekati da Željka nađe vremena da mi oboji kosu, naučiti se prihvatiti svoje sijede, trenirajući samopouzdanje i uvjeravajući se da nije bitno ono što je na glavi, nego ono što je u njoj. Na pamet će mi padati sve one žene živog i bistrog pogleda koje srećem i koje me očaravaju svojom energijom, osmijehom i stavom toliko da uopće ne primjećujem kakva im je kosa ili što nose na sebi, a ipak pamtim njihovu ljepotu i to kako sam se kraj njih osjećala. Ako mi loša frizura može pokvariti raspoloženje, imam puno veći problem od izrasta

*Stavovi i metode izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne izražavaju nužno stav redakcije žena.hr