Koketna i seksi 'Emma.' nova je adaptacija klasika Jane Austen - i bolja je nego sve prethodnice zajedno

Nova adaptacija romana slavne britanske spisateljice na filmsko platno vratila je neke svima drage likove, ali ih učinila i zavodljivo originalnima - što je pravi uspjeh

Koketna i seksi 'Emma.' nova je adaptacija klasika Jane Austen - i bolja je nego sve prethodnice zajedno

Voljena kultna komedija Jane Austen smještena na početak 19. stoljeća u engleskom idiličnom seocetu, "Emma",već je mnogo puta pretočena na filmsko platno, a sada smo dočekali i najnoviju adaptaciju ove bezvremenske priče o mladoj, sebičnoj i bogatoj Emmi Woodhouse, junakinji koju volimo zbog njezinih mana.

Emma, 21-godišnjakinja koja je cijeli život proživjela, a bez da ju je išta ozbiljno uznemirilo ili opterećivalo, bogata je, mlada i lijepa, a omiljena razonoda njezinog pomalo dosadnog života u idiličnom ruralnom kraju Engleske je poigravanje s ljubavnim osjećajima osoba u svojoj okolini. Tko bi se mogao zaljubiti u koga, tko je kome najbolji par i kako namjestiti romantični susret sa potencijalnim partnerom prijateljice? Na ta pitanja Emma obožava odgovarati kad god je u mogućnosti.

Ova plavokosa ljepotica britkog uma, Emma je kraljica svog gradića koja se poigrava Kupida sve dok joj se igrice i spletkice u kojima toliko uživa ne počnu obijati o glavu.

Ova legendarna priča potekla iz pera jedne od najutjecajnijih britanskih spisateljica svih vremena, Jane Austen, šarmantno je putovanje u prošlost koje nas na humorističan način upoznaje sa društvenim običajima, odnosima i ponašanjem elite tog davno minulog vremena.


Balovi, domjenci, romantični piknici i mnogo jahanja – sve su to atmosferične aktivnosti kroz koje svjedočimo ljubavnim zavrzlamama jednog malog, nebitnog sela te pritom neopisivo uživamo. Kako već nekoliko godina nismo imali prilike pogledati dobru novu adaptaciju nekog klasika Jane Austen, „Emmi.“ smo se neopisivo radovali – i nismo se razočarali.

Već je trailer za ovaj novi bajkoviti film o prošlim, zavodljivijim vremenima kada se udvaralo godinama, djelovao originalno. Za razliku od dosad sto puta viđenih ekranizacija u tradicionalnom stilu britanskih povijesnih drama, ova „Emma.“ odisala je pomalo uvrnutom energijom „Miljenice“, a estetikom Wes Andersona.

Pastelne boje, simetrični, savršeno promišljeni kadrovi, zadivljujuća scenografija i apsolutno očaravajući kostimi kakvi se realno na filmu danas rijetko viđaju, oduševili su nas. Uz vrlo dobro ukomponiranu glazbu i scenarij koji je vjerno poštovao radnju romana te inovativnu režiju, „Emma.“ je u ovom izdanju 2020. oživjela šarmantnije i živopisnije no ikad prije.

Mlada i perspektivna glumica Anya Taylor-Joy u ulozi Emme Woodhouse donijela je tom klasičnom, omiljenom liku razmažene djevojke posve novu dozu iskričavosti. Pomalo prepotentna i umišljena, odlično je odigrala ljepoticu svjesnu svih svojih vrlina, ali ne i mana. Seksualna i zavodljiva, Taylor-Joy definitivno je atipična Emma kakvu do sada nismo imali prilike vidjeti.


Koketirajući sa stalnim seksualnim aluzijama, pomalo karikiranim reakcijama i sveukupnom atmosferom načelne čednosti, „Emma.“ je ovog puta znatno intrigantnija no što bi bila da su scenarij i režija tradicionalniji.

Odabir glumaca općenito je atipičan. Moglo se očekivati da će se za ovako veliku i bogatu produkciju izabrati zvučnija glumačka imena, a ne relativno nepoznati britanski glumci. Ipak, ispostavilo se da je ovaj pristup bio i više no dobro promišljen – dobili smo inovativnu, koketnu, seksi Emmu kakvu Jane Austen možda nikada nije zamislila, ali ju mi zato sada obožavamo.


U ulozi pravednog i mudrog Georgea Knightleyja, tipičnog austenovskog savršenog muškarca, sjajno se snašao Johnny Flynn, a cijelom filmu je posebnu dozu šarma dao proslavljeni glumac Bill Nighty, ujedno i jedino stvarno dobro znano glumačko ime ovog filma. U ulozi dobroćudnog hipohondra kojem je najveći strah u životu propuh, Nighty je naprosto odličan, a iako glumi iritantnog razmaženog gospodina – oborit će vas svojim šarmom.

Zaključno, ova nova filmska „Emma.“ je posve nesvakidašnja. Sjajno spojeni klasični elementi genija Jane Austen i novi živopisni pristup obrađivanju njezinih tema i likova doveo je do zanimljivog spoja tradicionalnog i modernog te nas je sva dva sata i 12 minuta, koliko film traje, intrigirao. Filmsko proljeće odlično je počelo.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.