Knjiga tjedna: Šišmiš

Autentična izvedba, snažni i fascinantni likovi gurnuti u košmar laži, izdaja i zla

Knjiga tjedna: Šišmiš

Šišmiš je prvi roman u serijalu o Harryju Holeu, detektivu koji je Joa Nesbøa učinio planetarno popularnim autorom.

Mlada Norvežanka, zvijezda televizijskih sapunica, koja je došla u Australiju kako bi radila kao konobarica, pronađena je mrtva na obali oceana. Svi tragovi upućuju na ubojstvo. Harry Hole, detektiv iz policijske uprave u Oslu, odlazi u Sydney da pomogne australskoj policiji u istrazi. Iako mu je namijenjena uloga promatrača, pasivnost Harryju nije u krvi: uključuje se u istragu, a na kraju je u slučaj umiješan i na osobnoj razini jer se zaljubljuje u Birgittu – prijateljicu ubijene djevojke. Njegovo fizičko i duhovno putovanje Australijom sve ga više povezuje s aboridžinskim mitom o čovjeku šišmišu koji za sobom vuče trag smrti.

“Nesbø pripada prvoj ligi skandinavskoga kriminalističkog žanra.” The Times

“Svakih nekoliko godina na književnoj sceni pojavi se prava zvijezda. Nesbø je budućnost krimića.” Sunday Times

“Jo Nesbø moj je omiljeni autor trilera, a Harry Hole moj novi junak.” Michael Connelly

Upoznajte Harryja Holea

Rođen: 1963.
Prebivalište: Oslo, Norveška
Visina: 192 cm
Težina: 95 kilograma
Fizički izgled: Atletski građen. Vitak. Plava kosa, izbrijana na centimetar. Svijetla put, veliki nos prošaran mrežom kapilara. Plave oči, ispran pogled svojstven dugogodišnjim alkoholičarima. Najupečatljiviji detalj kojim privlači žene su usta.
Obrazovanje: Pravni fakultet i policijska akademija. Uspjeh nešto iznad prosjeka.
Trenutno zaposlen kao: Istražitelj u osloanskom odjelu Kriminalističke policije.
Karijera: Jednogodišnji program obuke u FBI-ju u Chicagu, specijalizacija za slučajeve serijskih umorstava. Kratak izlet u norvešku sigurnosnu službu, a zatim povratak u policiju i promaknuće u inspektora. Najbolji je u ekipi, premda uvijek radi prema vlastitom osjećaju i često ne poštuje naloge nadređenih.
Nedavni slučajevi na kojima je radio: Uhvatio je smrtonosnog pljačkaša banaka, otkrio mrežu krijumčara oružja koji su dosegli do najmoćnijih društvenih krugova u Oslu, ušao u trag očajnom plaćenom ubojici u Oslu...
Bračni status: Slobodan, no njegovo srce pripada Rakel Faulke, s kojom ima kompliciran odnos. Snažna je, očinska figura Rakelinom sinu Olegu.
Obitelj: Otac Olav živi u njihovoj obiteljskoj kući pokraj Osla. Majka je umrla kad su on i Sis bili djeca. Sestra Sis, 4 godine mlađa od Harryja, ima Downov sindrom.
Prijatelji: Harry ima povjerenja tek u nekoliko ljudi, među kojima su Rakel i Oleg, Beate Lonn (voditeljica forenzičara), Stale Aune (policijski psiholog), Ali (vodi lokalni kiosk) i šačica kolega. Tragedija je mu je oduzela nekoliko najbližih prijatelja zbog čega nikoga ne pušta previše blizu.
Neprijatelji: Nepošteni policajci i ostali na vlasti koji iskorištavaju svoju moć u krive svrhe.
Voli: Glazbu - sve od Sex Pistolsa do Dukea Ellingtona, od Neila Younga do Slipknota.
Ne voli: Osobe s autoritetom.
Vrline: Suosjećanje i poštenje.
Poroci: Alkohol - Jim Beam, 40% alkohola. Odani „prijatelj“ još od ranih dvadesetih godina.
Sport: bicikl i povremeno dizanje utega, jer voli katartičan osjećaj boli.
Izgledi za budućnost: bliska budućnost tamna. Dalja budućnost još tamnija. A zatim strmoglavi pad u pakao...

Jo Nesbø (1960.) norveški je pisac, glazbenik i tekstopisac te bivši broker, poznat po nizu romana o detektivu Harryju Holeu koji su mu donijeli brojne književne nagrade. Za roman Šišmiš dodijeljene su mu ugledne nagrade Riverton (1997.) i Stakleni ključ (1998.) Osim pisanjem, aktivno se bavi i glazbom. Živi i radi u Oslu. Zahvaljujući neobičnim književnim postupcima, psihologijskom pristupu i temeljitom poznavanju života u globaliziranom svijetu, Nesbø je proširio okvire suvremenog kriminalističkog romana, što potvrđuju prijevodi njegovih djela na više od četrdeset jezika, niz nagrada te rekordni prodajni rezultati.

Image


Zanimljivosti o autoru

  • Kada želi pisati Nesbø odlazi iz Osla na bilo koji drugi kraj svijeta.
  • Osim što piše kriminalističke romane, piše i romane za djecu, ima diplomu iz ekonomije, glazbenik je sa vlastitim bendom, a u mladosti je sanjao da postane nogometna zvijezda.
  • U stvaranju lika Harryja Holea, Nesbø je inspiraciju uvelike pronašao u policajcu iz bakinog sela, Olayju Holeu, kojime je baka plašila nestašne unuke. Zanimljivo je to da ga nikada nisu vidjeli, ali zamišljali su ga upravo onako kako ga je Nesbø opisao u svojim romanima.
  • Nesbø je počeo pisati u 37. godini života.
  • Prezime Hole se izgovara tako da „o“ čitate kao „u“, a „e“ se normalno izgovara – dakle, „Hule“.
  • „O“ u Nesbøvom imenu se izgovara kao njemačko „ö“. Ili kao što Peter Sellers u filmu Pink Panther izgovara riječ „bomb“
  • Kao nadahnuće za roman Spasitelj spominje susret s braniteljima u Vukovaru 1999., kad je pripremao dokumentarac o bombardiranju Srbije.
  • Iako ne želi pristati na ekranizaciju romana dok ne dovrši ciklus, Nesbø u ulozi Holea rado zamišlja nekog poput američkog glumca Nicka Nolta.


Jo Nesbø - Šišmiš
Prijevod: Dalibor Joler
Izdavač: Profil
Godina izdanja: 2012.
Broj stranica: 299
Uvez: tvrdi
Cijena: 129,00 kn