Annie Leibovitz, fotografkinja koja stoji iza najpoznatije naslovnice Rolling Stone magazina

Slavna fotografkinja danas slavi rođendan pa smo se prisjetile njezina života i najboljih portreta iz njezinog opusa

Annie Leibovitz, fotografkinja koja stoji iza najpoznatije naslovnice Rolling Stone magazina

Annie Leibovitz američka je portretna fotografkinja poznata po svojim dramatičnim, otkačenim i legendarnim portretima poznatih osoba, koji ih često prikazuju u intimnim okruženjima i pozama. Leibovitz danas slavi 71. rođendan, a to je idealna prilika da se prisjetimo njezinog života, ali i nekih legendarnih fotografija iz njezinog opusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ikona stila

Neprežaljena Diana: 'Kraljica srca' bila je i kraljica stilaLeibovitz je rođena u Waterburyju u Connecticutu, 2. listopada 1949., kao treće od šestero djece, a njezina se strast prema umjetnosti rodila zahvaljujući njezinoj majci, koja se bavila plesom, glazbom i slikarstvom. S namjerom da postane slikarica, Leibovitz je upisala umjetničku akademiju San Francisco Art Institute, no nakon što je odslušala tečaj fotografije, odlučila je da je to ono čime se želi baviti.


1970. godine, dok je još bila studentica, dobila je svoj prvi komercijalni zadatak za časopis Rolling Stone - fotografirati Johna Lennona. Tri godine kasnije, Leibovitz je postala glavna fotografkinja ove publikacije, a glavni joj je fokus bila jedinstvena prezentacija glavnih zvijezda suvremene rock scene.

1975. dokumentirala je šestomjesečnu sjevernoameričku koncertnu turneju Rolling Stonesa, tijekom koje je snimila nekoliko fotografija gitarista Keitha Richardsa i pjevača Micka Jaggera. U to je vrijeme također postala ovisna o kokainu, a te se navike riješila tek kasnije, kada je počela raditi za Vanity Fair.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Njezino najpoznatije djelo iz tog razdoblja portret je Johna Lennona i Yoko Ono objavljen na naslovnici časopisa Rolling Stone u siječnju 1981. Na slici, snimljenoj samo pet sati prije ubojstva Johna Lennona, kantautor pozira gol i omotan poput fetusa oko svoje supruge. Ta je fotografija ujedno i najpoznatija naslovnica Rolling Stone časopisa ikada snimljena.


To je bio samo početak uspješne karijere talentirane američke fotografkinje, koja je 1983. godine dobila je nagradu Američkog društva magazinskih fotografa za fotografa godine, a zatim počela raditi i kao reklamna fotografkinja za brojne važne klijente, među kojima su Honda, American Express i Gap.


1991. Leibovitz je imala svoju prvu muzejsku izložbu te je postala prva žena i drugi živući fotograf na svijetu čija su djela prikazana u Nacionalnoj galeriji portreta u Washington, a sedam godina kasnije počela je raditi i za prestižni modni časopis Vogue. 2000. Leibovitz je bila među prvima koje je Kongresna knjižnica u Washingtonu proglasila živućim legendama, dodijelivši joj titulu 'Library of Congress Living Legend', rame uz rame s brojnim poznatim ličnostima, kao što su Muhammad Ali, Johnny Cash, Steven Spielberg, Barbra Streisand i mnogi drugi.

U čast rođendana legendarne fotografkinje, prisjetile smo se nekih njezinih najpoznatijih portreta poznatih osoba.


1/16