Animirani filmovi nisu samo za djecu: Izdvojile smo nekoliko najboljih u kojima ćeš i ti uživati

Ako si pogledala sve igrane klasike na svom popisu filmova, možda je vrijeme da pružiš šansu i animiranom žanru

Animirani filmovi nisu samo za djecu: Izdvojile smo nekoliko najboljih u kojima ćeš i ti uživati

Animirani filmovi često nose stigmu da su stvoreni samo za djecu, no istina je daleko od toga. Povijest animacije započinje prije otprilike 35 tisuća godina crtežima životinja u špiljama. Već tada su ljudi pokušali crtežom prikazati pokret, a isto su činili i Grci oslikavanjem okruglih posuda koje su pokretom oživile crtež. No prvi kratki animirani filmovi pojavili su se krajem 19. stoljeća, a posebno ih je popularizirao Walt Disney.


Image

9 filmova s najljepšim krajolikom koji su trenutno savršen bijeg iz realnosti


Danas je zemlja s najrazvijenijom industrijom animiranog filma i serija zasigurno Japan. Iako kada čujemo za japanske serije i filmove većina nas pomisli na Pokemone ili Mjesečevu ratnicu, japanska kinematografija nudi puno više. Na ovom popisu pronaći ćeš mnogo zanimljivih filmova koji šalju ozbiljne i korisne poruke, a među njima i nekoliko filmova slavnog japanskog redatelja Hayao Miyazakija. Zato ispeci kokice i pripremi se za čarobno iskustvo animiranog filma.

Interesting GIF from Popcorn GIFsI Lost My Body

Priča ovog nostalgičnog francuskog filma prati Naoufela, mladića zaljubljenog u Gabrielle. U isto vrijeme, u drugom dijelu grada, odsječena ruka bježi iz laboratorija za seciranje i kreće u potragu za svojim tijelom. Avanture Naoufela i ruke zapravo prate istu priču iz drugačije perspektive koja je bazirana na pronalasku onoga što je davno izgubljeno. Film je ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolji animirani film. 

Avanture male Chihiro (Spirited Away)

Glavna junakinja ovog filma je desetogodišnja djevojčica Chihiro Ogino. Chihiro se s roditeljima doselila u novi grad, a krivo skretanje odvelo ih je u čarobni svijet duhova. Njezini roditelji ubrzo budu pretvoreni u svinje i tako počinje njezina borba za njihov spas. Film je prepun simbolike i prenesenog značenja. Smatra se najuspješnijim filmom u japanskoj povijesti, a za to je bio nagrađen i Oscarom. "Avanture male Chihiro" napisao je i režirao slavni Hayao Miyazaki.

Moj susjed Totoro (My Neighbor Totoro)

Još jedno remek djelo koje je režirao Miyazaki. Lik Totora je toliko popularan da je postao zaštitni znak studija Ghibli, produkcijske kuće koja stoji iza ovog velikana. Glavne junakinje su dvije sestre, Satsuki i Mei, koje se sa ocem sele u malo selo kako bi bile bliže majci koja se nalazi u lokalnoj bolnici. Tu upoznaju Totora, duha iz šume, kojeg mogu vidjeti samo djeca. Odličan je za gledanje s djecom jer šalje prekrasnu poruku, ali uživati u njemu možeš bez obzira na godine. 


Flavors of Youth

Još jedan japanski film na ovom popisu. "Flavors of Youth" donosi tri priče u kojima istražuje jednostavne užitke u životu, ispričane u tri zasebna poglavlja. Kroz sve tri priče glavna tema koja se prožima je ljubav, ali ne samo romantična nego i ljubav prema obitelji, bližnjima, poslu i svijetu. Kako bi što dublje prenio poruku na gledatelje, film se oslanja na nostalgiju i prolaznost vremena. 

Skrbnica (The Breadwinner)

Kada njezinog oca uhite bez upozorenja, glavna junakinja ostaje sama s majkom. Radnja je smještena u Kabulu u koje je u to vrijeme vladala zabrana kretanja ulicom za žene bez pratnje muškarca. Njezina majka primorana je napustiti dom kako bi skrbila za obje, no zbog toga bude pretučena. Junakinja tada odluči stvari uzeti u svoje ruke i prerušiti se u dječaka kako bi mogla brinuti o svojoj obitelji. Film "Skrbnica" nosi zbilja snažnu i emotivnu poruku. Među producentima ovog animiranog filma nominiranog za Oscar je i poznata glumica Angelina Jolie


Možda će te zanimati

Image
'MAMA JE BOLJE'

Nakon teške bolesti, naša novinarka napisala je slikovnicu kako bi pomogla svom sinu i drugoj djeci

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Osigurajte bezbolnije liječenje najteže bolesnoj djeci iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"