Ako si uživala u ovim romantičnim filmovima, osvojit će te i romani prema kojima su snimljeni

Od bezvremenskih hitova kao što su "P.S. Volim te" i "Bilježnica", do onih modernijih poput romana "Greška u našim zvijezdama", uroni u svijet romantike uz ovih osam romana

Ako si uživala u ovim romantičnim filmovima, osvojit će te i romani prema kojima su snimljeni

Neki od najboljih filmova snimani su upravo prema romanima, a žanr romantike nije nimalo drugačiji. U sjajne romantične priče možeš uroniti ispred televiozora, ali to ne znači da bi trebala odustati od čitanja. Nerijetko se događa da su romani puno bolji od filmskih ekranizacija jer je ponekad u filmu teško dočarati sve što je napisano na papiru. 

Žanr romantike je opsežan i dubok, ima veliku bazu obožavatelja i zahvaljujući filmu može doprijeti do veće publike, ali ipak samo kroz čitanje možemo spoznati pravu čar svake priče.

Image

Čitanje ima mnogo dobrih strana: Istražile smo zašto su ljubitelji knjiga manje pod stresom i sretniji


Izdvojile smo neke od naših omiljenih romantičnih romana koji su pretvoreni u filmove, a koji su puno bolji od filmskih verzija i u kojima ćeš uživati još više. Od bezvremenskih hitova kao što su "P.S. Volim te" i "Bilježnica", do onih modernijih poput romana "Greška u našim zvijezdama", prepusti se riomantičnim pričama uz ovih osam romana.

Cecelia Ahern, "P.S. Volim te" (2003.)

Holly i Gerry bračni su par koji živi u New Yorku. Duboko su zaljubljeni, ali kao i svaki par, povremeno se svađaju. Kada Gerry premine od tumora na mozgu, Holly shvati koliko joj znači koliko i koliko su beznačajne bile njihove svađe. Duboko uznemirena, Holly se povlači od obitelji i prijatelja i tuguje, sve dok ju majka ne obavijesti o paketu koji joj je upućen. Unutar paketa nalazi se deset omotnica, a svaka od njih sadržava pismo od Gerryja, koje završava s "P.S. Volim te". Kako mjeseci prolaze, svaka nova poruka ispunjava ju ohrabrenjem i šalje je u novu avanturu. S Gerryjevim riječima koje postaju njezin vodič, Holly polako kreće u nove životne avanture.

Jojo Moyes, "Tu sam pred tobom" (2012.)

Louisa Clark je obična djevojka koja živi 'normalnim' životom - dugogodišnji dečko i obitelj njezin su cijeli svijet, a ona jedva da je otišla dalje od gradića u kojem je odrasla. Dobiva posao u kojem pomaže Willu Traynoru, koji je nakon nesreće vezan za invalidska kolica. Will je oduvijek živio život punim plućima, a sada je prilično siguran da više ne želi živjeti ovako. Ogorčen je i neraspoložen, ali Lou ima plan - želi mu pokazati da je život i dalje lijep. 

Nicholas Sparks, "Bilježnica" (1996.)

Smještena u Sjevernoj Karolini 1946. godine, Bilježnica započinje pričom o Noahu Calhounu koji se vratio kući iz Drugog svjetskog rata. Noah vraća nekadašnji sjaj svojo plantaži na kojoj živi, ali ga proganjaju slike prekrasne djevojke koju je upoznao četrnaest godina ranije, djevojke koju je volio kao nijednu drugu. Živi samo s uspomenama, sve dok se ona neočekivano vrati u njegov grad da ga još jednom vidi. Allie Nelson sada je zaručena za drugog muškarca, ali shvaća da strast koju je osjećala prema Noi s vremenom nije nestala. Ipak, prepreke koje su prekinule njihovu vezu ostaju, a jaz između njihovih svjetova prevelik je da bi bio zanemariv. 

Jane Austen, "Ponos i predrasude" (1813.)

Najpoznatiji roman Jane Austen pripovijeda priču o Elizabeth Bennet, živahnoj mladoj ženi s četiri sestre i majkom koja je odlučna udati svoje kćeri za bogate muškarce. Na zabavi u blizini kuće Bennetovih, Elizabeth upoznaje bogatog, ponosnog Fitzwilliama Darcyja. Elizabeth u početku Darcyja smatra bahatim i nepodnošljivim, ali okolnosti ih iz dana u dan zbližavaju. Gospodin Darcy postaje očaran Elizabethinom duhovitošću i iskrenošću, dok njezine rezerve prema njegovom karakteru polako nestaju. 

Sara Gruen, "Voda za slonove" (2006.)

Kad Jacob Jankowski, napušteno siroče, uskoči u vlak, nađe se u svijetu nakaza, lutanja i nestašice, drugorazrednom cirkusu koji se bori za preživljavanje tijekom Velike depresije. Jacob, student veterine koji je zamalo stekao diplomu, zadužen je za brigu o cirkuskim životinjama. Tamo upoznaje Marlenu, prekrasnu mladu zvijezdu koja nastupa s konjima, a koja je udata za Augusta, karizmatičnog, ali pokvarenog krotitelja životinja. Upoznaje i Rosie, slona koji se čini neukrotivim, dok ne otkrije način dopre do njega.

John Green, "Greška u našim zvijezdama" (2012.)

Unatoč medicinskom čudu koje joj je "kupilo" nekoliko godina života, cijeli Hazelin život vrti se oko završne faze njezine bolesti. No, kada se Augustus Waters iznenada pojavi u grupi za podršku, Hazel, koja se odmah poveže s njim odlučna je da neće započeti romansu s njim, jer zna da boluje od raka. Unatoč tome, kada ju Augustus odluči odvesti u Amsterdam kako bi upoznao uglednog autora kojeg voli, nemoguće je poreći da je on voli - i da ona voli njega. I iako uskoro saznaje da Gus ima bolnu tajnu, Hazel saznaje da vrijedi voljeti druge, čak i kad to ostavi trajni "ožiljak".

Audrey Niffenegger, "Žena vremenskog putnika" (2003.)

Žena vremenskog putnika priča je o Clare, studentici umjetnosti, i Henryju, avanturističkom knjižničaru, koji se poznaju od kada je Clare imala šest godina, a Henry 36, a vjenčali su se kada je Clare imala 23, a Henry 31 godinu. Nemoguće, ali istinito, jer je Henry jedan od prvih ljudi kojima je dijagnosticiran poremećaj putovanja kroz vrijeme - njegovi su nestanci spontani, njegova iskustva nepredvidiva, naizmjenično mučna i zabavna. Priča prikazuje kakve učinke putovanje kroz vrijeme ima na brak Henryja i Clare i njihovu strastvenu ljubav.

Anna Todd, "Poslije svega" (2014.)

Tessa je dobra i ambiciozna djevojka, ima dečka i majku koja ustraje u tome da Tessa ostane upravo takva. Sve se mijenja kada Tessa dođe na fakultet i upozna Hardina. Smeđokosi Hardin s lijepim britanskim naglaskom i tetovažama drugačiji od onoga na što je navikla. Nešto u njegovom mračnom raspoloženju privuče ju, a kada se poljube, u njoj se pojavi strast kakvu nikad prije nije poznavala.