9 filmova s najljepšim krajolikom koji su trenutno savršen bijeg iz realnosti

Od osebujnih ulica talijanske provincije Crema do džungli u Meksiku, uz ove sjajne filmove možeš otputovati bez napuštanja doma

9 filmova s najljepšim krajolikom koji su trenutno savršen bijeg iz realnosti

Filmovi imaju tu moć da nas transportiraju po cijelom svijetu (a i svemiru) i kroz vrijeme, a sve iz udobnosti vlastitog doma. Osim odličnih priča, dobrih glumaca i vrhunskih dijaloga - u filmovima na našem popisu možeš uživati i zbog još jednog razloga - veličanstvene scenografije, čarobnog interijera i eksterijera, nestvarne prirode i divne arhitekture.

Image

Najbolji filmovi uz koje ćeš se smiriti i opustiti u vrijeme samoizolacije


Ostani u svojoj najudobnijoj odjeći, pripremi svoje najdraže grickalice i ušuškaj se na kauču (ovdje nema pravila) te istraži prirodne ljepote svijeta od spokojno ruralnog Vijetnama 19. stoljeća do živopisnog ljeta u sjevernoj Italiji 80-ih.

Emma.

O , a heroina ove poznate priče je mlada, sebična i bogata Emma Woodhouse. 

Osim dobre priče, film je idealan za one koji uživaju u dugim slikovitim šetnjama po raskošnim engleskim imanjima. Impresivan dekor i arhitektura, ljetnikovac Firle Park koji služi kao Hartfield savršeno je transformiran uređenjem koje je primjereno vremenu. Eksterijer je jednako veličanstven s dva dvorišta i pogledom na brda Nacionalnog parka Sussex, a obožavatelji hvaljene serije Kruna ili filma Ponos i Predrasude (2005.) mogli bi prepoznati i neke interijere grandiozne Donwellove opatije.

Bez obzira na kojoj čarobnoj lokaciji se odvijala priča, svaki je kadar u ovom filmu prepun impresivnog engleskog zelenila ili raskošnih interijera savršenih za vizualni bijeg.

Treća žena

Radnja filma odvija se u ruralnom Vijetnamu u 19. stoljeću, a redateljski je to debi Ash Mayfair koji pripovijeda o ženskoj opresiji. Naime, 14-godišnja May postaje treća supruga bogatog veleposjednika i ne sluti da će je njezine skrivene želje iznenaditi i natjerati da bira između života u sigurnosti i slobode.

Sve se događa među živopisnim planinskim obroncima i maglovitim rijekama. Film je relativno kratak na riječima, ali uistinu meditativan. U toj teškoj, tužnoj i turobnoj priči prastare i veličanstvene bambusove šume postaju bijeg iz zatvora nesretnog doma.

Festival straha

Iako ovo možda baš i nije smirujući film za gledanje, nema sumnje da je najnoviji horor Arija Astera jednostavno melem za oči. 

Radnja filma Festival straha ili u izvornom imenu Midsommar, odvija se u Švedskoj, ali zapravo je snimljen na periferiji Budimpešte. Odluka o snimanju u drugoj zemlji bila je logističkih razloga, ipak - slikoviti krajolik je živopisan i svijetao. Kako bi nadoknadili promjenu lokacije, filmski tim je izgradio cijelo švedsko selo od nule, a iako u stvarnom životu ne postoje - osjećaj je stvaran i u krajnju ruku - opipljiv. Voliš li dobar hororac, uroni u ljepotu dugih dana, haljina i kruna od cvijeća te divnih zelenih brežuljaka, ali budite spremna na strašne trenutke koji će uzburkati ovaj mirni krajolik.

Skrivena ljubav

Proslavi vijest da su glumci Timothée Chalamet i Army Hammer pristali na snimanje nastavka ponovnim gledanjem ovog hvaljenog i nagrađivanog filma. 

Uz njih dvojicu, sjeverna Italija definitivno je treći glavni lik uz veličanstvenu prirodu i bezvremenske ulice provincije Crema. Film Skrivena ljubav iliti Call Me By Your Name definitivno je živopisan u prikazu talijanskog ljeta - svaka boja dopire kroz ekran. Čak i vila u kojoj Perlmani žive svakog ljeta pojam je sam za sebe.

Film je to u kojem ćeš uživati, što zbog prekrasne priče, a što zbog predivnih i umirujućih kadrova nestvarnog interijera i eksterijera

Sanjam na drugom jeziku

Otputuj u selo usred džungle u meksičkoj provinciji Veracruz u četvrtom filmu redatelja Ernesta Contrerasa. Radnja prati mladog lingvista koji putuje u meksičku džunglu kako bi istraživao zagonetni urođenički jezik, a tamo otkriva da je jezik na rubu izumiranja jer su se preostala dvojica koji ga govore posvađali prije 50 godina i odbijaju međusobno razgovarati. 

Neki seoski prizori snimani su iz vinove loze, zbog čega se osjećaš kao da film promatraš iz džungle, odnosno kao da si i sama tamo, a možeš uživati i u mističnim krajolicima, kristalno čistim valovima, netaknutom pijesku i prirodnom svijetu.

Amélie

Francuski klasik redatelja Jean-Pierrea Jeuneta romantična je komedija, ali i svojevrsni obilazak Pariza i uživanje u glavnim gradskim atrakcijama u samo dva sata.

U ovom jedinstvenom, pozitivnom i kreativnom filmu, Amelie svakodnevno prolazi ulicama povijesne četvrti Montmartre kako bi došla do posla u Café des 2 Moulins, koji i u stavrnosti funkcionira kao kafić/restoran i možeš ga posjetiti nađeš li se jednom u Parizu. Također, mnoge trgovine koje redovito posjećuje, i dalje su otvorene. 

Hotel Grand Budapest

Zaputi se u avanturu s conciergeom hotela M. Gustavom H. i uživaj u luksuzu raskošnog istočnoeuropskog hotela. Film nas transportira i u mjestu i u vremenu - prikazujući način na koji su ljudi posjećivali velike hotele (na čak šest tjedana) u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog stoljeća. 

Republika Zubrowka možda nije stvarno mjesto, ali redatelj Wes Anderson je itekako oživio ovu izmišljenu zemlju kroz pomno odabrane lokacije i pokazivanje problematične povijesti tog razdoblja. Pozadina istoimenog filma The Grand Budapest Hotel bila je zapravo napuštena robna kuća Art Nouveau u Görlitzu u Njemačkoj pod nazivom Görlitzer Warenhaus. 

Filmska ekipa stvorila je dva odvojena seta za hotelsko predvorje kako bi odgovarala vremenskim periodima, a Mendlova pekara, gdje Agathe priprema besprijekorna peciva, stvarna je prodavaonica u Görlitzu, dok je unutrašnjost snimljena u Pfund Molkerei, slastičarni iz 19. stoljeća u Dresdenu. 

I tvoju mamu također

Film Alfonsa Cuaróna prati dva 17-godišnjaka i udanu ženu. Počinje u Ciudad de Méxicu 50-ih te prikazuje dijelove živopisnog grada dok Tenoch i Julio lutaju kroz ljeto u nedostatku svojih djevojaka. Svoju suputnicu Luisu upoznaju na raskošnom obiteljskom vjenčanju, a prava priča počinje kada krenu na svoju avanturu kroz Oaxacu. 

To putovanje odvija se kroz ruralni Meksiko pružajući panoramski pogled na promjene iz grada u selo, a na njihovom putu nekoliko je neplaniranih zaustavljanja prije odredišta, Boca del Ciela ili Nebeskih usta. Također, prekrasna plaža Cacaluta, jedna je od devet osamljenih plaža u turističkom mjestu Bahias de Huatulco, na kojoj se snima ova film ceste.

Talentirani gospodin Ripley

Vraćamo se natrag u Italiju, ali ovaj put istražujemo obalu Napulja, ulice Rima, pa čak i Veneciju 60-ih. S izuzetkom uvodnih scena, snimljenih u New Yorku, cijeli je film snimljen na lokacijama u Italiji. 

Prvi dio filma prati Toma Ripleya dok pokušava dobiti Dickieja Greenleafa da se vrati kući u New York. Oni lutaju ulicama Positanoa i drugim malim slikovitim selima na otocima Ischia i Procida i povremeno plove jedrilicom uz prekrasnu pozadinu južne Italije. 

Palazzo Malcovati, Dickiejeva zadivljujuća vila koju dijeli s Marge nalazi se u glavnoj ulici Ischia Ponte s terasom koja se vidi odozdo. U Rimu Tom posjećuje ruševine Foruma s brda Capitoline, a iako kafić "Dinelli" na terasi ne postoji, 'Španjolske stube' pokazane su u svom pravom sjaju. Kanali Venecije obilaze se lagano, ali "mletačka" kapela prikazana u filmu je zapravo Chiesa della Martorana koja se nalazi u Palermu na Siciliji.