Play logo
Filmovi koji slave žene

Proslavi Dan žena uz ove odlične 'girl power' filmove

Prisjetile smo se pet odličnih filmova koji slave žene, njihovu snagu i jedinstvenost

profimedia-0379643775.jpeg
Foto: Profimedia.hr
Play logo

Međunarodni dan žena tradicionalno se svake godine obilježava 8. ožujka, a tog se dana slave žene, njihova jedinstvenost te ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Play logo

Ususret tom posebnom danu izdvojile smo pet odličnih 'girl power' filmova koje bi svaka dama trebala pogledati barem jednom u životu. Neke si zasigurno već i pogledala, no uvijek im se dobro vratiti jer su glavne protagonistice ovih filmova oličenje prave ženske snage i vječita su nam inspiracija.

Ovi filmovi veličaju neovisne i karizmatične žene, bude nam nadu u bolju budućnost i dobra su motivacija u izazovnim životnim trenucima.

Erin Brockovich (2000.)

Ova nevjerojatna priča snimljena je prema istinitim događajima, a Julija Roberts za ulogu Erin Brockovich osvojila je i svog prvog i jedinog Oscara. Film govori o samohranoj majci s troje djece koja unatoč nedostatku pravnog obrazovanja uspijeva otkriti jednu od najvećih ekoloških katastrofa u Kaliforniji, a koju su vlasnici moćne kompanije pokušavali zataškati. Upornost, ambicioznost i snaga ove jedinstvene žene prava su inspiracija, a lijepa glumica u ovoj je ulozi uistinu pokazala svoj nevjerojatni glumački talent.  

Play logo

Osmijeh Mona Lise (2003.)

Još jedna dramska uspješnica s Julijom Roberts u glavnoj ulozi donosi priču o nekonvencionalnoj profesorici koja stiže na prestižno američko sveučilište kako bi podučavala mlade žene. Ubrzo uočava da su te mlade žene opterećene društvenim normama i snovima o tome kako da postanu 'savršene supruge', zbog čega ne ostvaruju svoj puni potencijal. Ipak, hrabra profesorica učinit će sve kako bi ih ohrabrila da postanu ono za što su rođene i da sanjaju neke puno veće snove.

Play logo

Frida (2002.)

Jedinstvena priča o životu strastvene meksičke umjetnice Fride Kahlo koju u ovom filmu tumači prekrasna glumica Salma Hayek. Odlično prikazuje turbulentan život ove slikarice te njezinu burnu vezu s mentorom i ljubavnikom, slikarom Diegom Rivierom. Osim što je bila znamenita slikarica, Firda Kahlo bila je komunistkinja te biseksualka koja se tijekom života suočila s brojnim tragedijama, nasilnim suprugom i nesrećom, no to ju nije spriječilo da ostavi svoj trag u povijesti.

Jackie (2016.)

Biti supruga američkog predsjednika nije lak zadatak, a ovaj film posvećen je Jackie Kennedy koju je sjajno utjelovila glumica Natalie Portman. Film je snimljen 2016. godine, a prikazuje kako se ova prva dama nosila s traumama koje je njezina obitelj doživjela nakon ubojstva američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Radnja prati njezin život od trenutka atentata te intervju koji je morala dati magazinu Life uoči tog tragičnog događaja.

Play logo

Coco prije Chanel (2009.)

Tko je bila Coco Chanel prije nego je postala slavno ime u svijetu mode? Nakon što je napustila sirotište u kojem ju je otac ostavio kao dijete, Gabrielle Chanel počela je raditi kao zabavljačica u provincijskom kafiću, a uz to je radila i kao krojačica. Ime Coco dobila je po pjesmi koju je često pjevala sa svojom sestrom. Zahvaljujući vezi s barunom ubacila se u francusko društvo te se posvetila dizajniranju šešira, a zatim i odjeće. Sve ostalo je povijest. Film prati i buran ljubavni život dizajnerice u usponu, ali i način na koji se nosila s konzervativnim stavovima tadašnjeg društva.  

Play logo
Play logo