Play logo

Domaća eterična ulja

Jeste li znali da vrlo jednostavno možete napraviti domaće eterično ulje?

Domaća eterična ulja
Play logo

Eterična ulja su hlapljiva ulja koja možete izdvojiti iz biljaka (ili drugih izvora). Tipična metoda ekstrakcije je destilacija parom. U tu svrhu zapravo možete napraviti svoje vlastito eterično ulje.

Mnoga eterična ulja se destiliraju parom, što uključuje lagano vađenje biljnog materijala da bi se proizvela para koja putuje kroz cijev koja se zatim provodi kroz hladnu vodu. Tekućina koja nastaje kondenzacijom bit će u dva sloja, vodeni i uljni. Vodeni sloj je mjesto odakle dolaze cvjetne vode, poput lavande i ruže. Ulja koja se uzdižu do vrha su domaća esencijalna ulja.

Sastojci i pribor koji su vam potrebni za pripravu domaćih esencijalnih ulja:

Play logo
  • lonac s poklopcem s poklopcem
  • destilirana voda
  • dovoljno svježeg biljnog materijala da se lončić napuni napola (najmanje 3-4 šalice, nasjeckanog biljnog materijala)
  • vrijeme

Postupak priprave
Stavite biljni materijal u posudu i prekrijte vodom. Voda ne bi trebala ispuniti više od ¾ volumena lonca. Stavite poklopac naopako (konkavna struktura omogućit će da se para koja se formira kondenzira i padne natrag u lonac, ako nemate poklopac, možete upotrijebiti tanjur).

Lonac stavite grijati na visoku temperaturu kako biste zagrijali vodu. Jednom kada voda zagrije, smanjite temperaturu te pustite na se voda s biljnim materijalom krčka na laganoj vatri 3-4 sata.

Nakon što se biljni materijal skuha, isključite ga i ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, stavite ga u hladnjak. Najbolje bi bilo da lonac ostavite ga preko noći u hladnjaku.

Sljedećeg dana izvadite lonac iz hladnjaka. Na vrhu će se formirati tanki sloj ulja i upravo taj uljni gornji sloj je sloj domaćeg eteričnog ulja.

Pažljivo pokupite gornji uljni sloj, pazeći da ne uzimate previše donjeg vodenog sloja. Radite brzo – inače će se vodeni i uljni sloj brzo pomiješati. 

Nakon što ste odvojili uljni dio, ulijte ga u posudicu s kapaljkom. Na posudicu napravite etiketicu kako biste znali o kojem biljnom ulju se radi (lavanda, ružmarin, lipa). Čuvajte u obojenoj tamnoj staklenoj posudi dalje od svjetlosti i topline.

Play logo