Nije nam lako!

Studija tvrdi: Muževi stresiraju žene više nego djeca

Brak i roditeljstvo pravi su izazovi za svakoga. Muškarci će reći da sudjeluju u kućanskim poslovima i odgoju više, no žene tvrde da su im oni najveći izvor stresa jer se ponašaju nezrelo

profimedia-0335507510.jpg
Foto: Profimedia.hr

Veliko istraživanje, provedeno u SAD-u na više od 7000 supruga i majki pokazalo je da su muškarci veći izvor stresa za žene nego što su to djeca. Glavni razlog je što se ponašaju djetinjasto i to nije samo subjektivna procjena od strane žena, već je i znanstveno potvrđena činjenica da su muškarci nezreli i to upravo u onoj dobi kada bi svojim suprugama i partnericama trebali biti najveća podrška (20-e i 30-e kada većina parova ima malenu djecu). Britanska studija otkrila je da muškarci sazrijevaju tek kada navrše 43 godine, piše Daily Mail. "Blago" nama...

Image
Foto: Pexels

Znači li to da kod odabira partnera trebaš tražiti one nešto starije od tebe ili se jednostavno osloniti na sreću pa se nadati da će tvoj ipak biti iznimka koja potvrđuje pravilo, nismo sigurne, no utješno je to da nisi jedina. Također, činjenica je da su žene puno žilavije i sposobnije no što misle pa uspijevaju stvari držati pod kontrolom i učiniti da sve funkcionira.

Image

10 znakova da si pronašla idealnog supruga

Zamisli samo da je situacija obrnuta, odnosno da sve što padne na tvoja leđa, padne na njegova. Vjerojatno bi vladao kaos. U nastavku pročitaj o detaljima spomenutog istraživanja, ali i muškom viđenju stvari.

Ne postoji vrijeme za sebe

Prema spomenutom američkom istraživanju, ženama najteže pada to što nemaju dovoljno vremena u danu kako bi odradile sve kućanske, obiteljske i poslovne zadatke. Tri četvrtine ispitanica rekle su da su obitelj i domaćinstvo isključivo njihova briga. Za sebe uopće nemaju vremena.

Image

Dijete, a ne odrasla osoba

Gotovo polovica ispitanih žena, njih 46 posto, reklo je da ih supruzi iscrpljuju više nego klinci jer se ponašaju kao velika djeca. Razina stresa ispitanica tijekom ovog istraživanja bila je iznimno visoka. Jedna od pet žena priznala je da joj je najveći izvor stresa to što joj suprug ne pomaže zbog čega ima osjećaj da je u tom braku sama. Supruga doživljava kao jedno od djece.

Image
Foto: Pexels

Muška strana priče

No, muškarci imaju malo drugačiji pogled na ovu problematiku. "Problem nisu muškarci, nego brak. Brak je po prirodi stresan, čak i onaj dobar. Brak je puno zahtjevniji od roditeljstva. Spojite to dvoje - roditeljstvo i brak - i imate savršen recept za stres", izjavio je za Today Hal Runkel, suprug i otac dvoje tinejdžera te obiteljski terapeut koji se u svojoj praksi svakodnevno susreće s iscrpljenim i preopterećenim bračnim partnerima koji više nemaju snage za svakodnevne zadatke niti strpljenja jedno za drugo.

Image
Foto: Pexels

Samo traže lijepu riječ

Dok žene govore da su im nezreli supruzi najveći izvor stresa, muškarci to ne vide tako. Štoviše, smatraju da su uključeni u obiteljske obveze i da pomažu svojim ženama, kako u kućanstvu, tako i u odgoju djece i to više - no što su ikada kroz povijest. No, od druge strane, ne dobivaju nikakvu pozitivnu reakciju za svoj angažman i trud. Istraživanje provedeno 2012. na 1500 očeva i objavljeno na portalu Today, pokazalo je da njih dvije trećine od svojih supruga želi zauzvrat samo lijepu riječ - da ih pohvale kada naprave nešto dobro.

Image
Foto: Pexels