Poruke naše podsvijesti

Sanjaš kuću u kojoj si odrasla? Evo što to zapravo znači

Kuća u kojoj smo proveli djetinjstvo čest je motiv naših snova - no, je li u pitanju samo nostalgija ili nešto više? Tumači snova otkrit će ti pravo značenje ovog moćnog simbola

profimedia-0295637558.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Općenito govoreći, kuće u snovima obično znače strukturu i ukupnost našeg života. U narodu se vjeruje kako kuća ili zgrada u snu predstavljaju našu budućnost - a stanje u kojem je građevina govori o tome što nas čeka u životu.

U tom smislu, kupnja kuće najavljuje velike promjene koje nam predstoje, dok gradnja kuće predviđa kako onog tko ima takav san očekuje izazovno vrijeme. S druge strane, sanjati da imamo vlastiti dom svakako je dobar znak - naš nam san želi poručiti kako su brige koje su nas mučile u posljednje vrijeme bile bezrazložne te da možemo očekivati harmoničan obiteljski život.

shimmer fallback

Dakako, stručnjaci za snove upozoravaju kako samo osoba koja sanja može doista interpretirati svoj san, jer iako postoje univerzalni simboli (na koje se odnose narodne sanjarice) i arhetipovi, san je individualna poruke naše podsvjesti koja 'govori' samo nama poznatim jezikom.

shimmer fallback

Kuća kao simbol ličnosti

Prema psihoanalitičarima, kuća u snovima predstavlja nas same - i to ne samo našu sviejst, već i podsvijest - naime, podrumske prostorije predstavljaju upravo taj dio naše ličnosti, a potkrovlje simbolizira skrivene uspomene. Svaka soba simbolizira neki aspekt naše osobnosti: kuhinja znači transformaciju, kupaonica čišćenje, ali i samoizražavanje, a nove i neotkrivene sobe predstavljaju još neistražene dijelove naše ličnosti.

Image
Horor u režiji naše podsvijesti

Noćne more: zašto nas muče i u odrasloj dobi te što nam poručuju

Odnos s roditeljima

No, što je sa snovima obiteljske kuće - one koju smo nekoć doživljavali kao dom? San o roditeljskoj kući u kojoj smo odrasli nije rijetkost, a često se zna i ponavljati, baš zato što je tipičan simbol. Takvi se snovi zapravo, prema tumačima snova, odnose na naša pitanja o pripadnosti. Pažnju treba obratiti ne samo na to u kakvom je stanju sama kuća u snu, nego kakav nam osjećaj budi boravak u njoj. Naime, kuća našeg djetinjstva predstavlja naše mjesto u svijetu, točnije ideju o tome kako ga sami trenutačno doživljavamo. U našem se domu u snovima obično osjećamo sigurno i zaštićeno, a možda je to upravo ono što nam na javi nedostaje.

shimmer fallback

Prema riječima psihologa, obiteljska kuća je snažan simbol. Ako je san pozitivan, u smislu prisjećanja na sretne trenutke iz djetinjstva, ovo govori u prolog tome da se osoba još uvijek osjeća vrlo povezano i blisko sa svojim roditeljima.

U rijetkim slučajevima snovi vezani za dom mogu biti u vezi s negativnim iskustvima i uzrokovati strah ili osjećaj nesigurnosti. Takvi su snovi poticaj naše podsvijesti da se pozabavimo traumatičnim iskustvima iz naše prošlosti koje još nismo razriješili. Roditelji u ovakvom snu predstavljaju našu vezanost za 'stare' načine razmišljanja koji nam više ne koriste i s kojima trebamo prekinuti kako bi se iznova pronašli i krenuli naprijed.

shimmer fallback

Zato, ako sanjamo da je kuća naših roditelja uništena, ovo zapravo može značiti i da se nastojimo osloboditi nekih nametnutih vrijednosti i pravila, dok san o kući koja gori može predstavljati san o osobnoj transformaciji i istinskom odrastanju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.