Odgovornije odluke

Stvari koje možeš učiniti za naš planet u 2022. godini

Evo kako možeš odigrati svoju ulogu u suočavanju s klimatskom krizom

tabitha-turner-Lc9czM0IGfU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svi smo odgovorni za našu Zemlju

Svakodnevno se suočavamo s posljedicama klimatske krize, no trebamo znati da smo u ovome svi zajedno i da ne postoji planet B na koji ćemo pobjeći kada postane prekasno. Stoga svatko od nas može odigrati svoju ulogu i malo se odgovornije ponašati te donositi racionalne odluke u svojim svakodnevnim akcijama.


Image
Omot je pola čarolije

Imamo sjajne ideje za zamatanje božićnih darova

Konzumerizam, globalno zatopljenje, prevelika upotreba plastike, izumiranje životinjskih vrsta i brojni drugi problemi nisu tamo negdje daleko. Oni su tu i neće nestati sami od sebe ukoliko se svi zajedno ne potrudimo da budemo bolji prema svojoj Zemlji.

Image
Foto: Unsplash

Ako ti je zaista stalo do očuvanja planete i svih bića koji na njoj žive, kreni od sebe i svojih svakodnevnih navika. Svatko može učiniti nešto, a zajedno možemo napraviti veliku stvar.

Dakako da svjetski lideri i korporacije moraju poduzeti drastične mjere i suočiti se s glavnim izazovima koji su pred nama, no postoje i određene stvari koje može napraviti svatko od nas u svojoj svakodnevici, a koje će učiniti veliku razliku. Od odgovornijih kupovnih navika pa do smanjivanja upotrebe plastike, u nastavku ti otkrivamo 10 jednostavnih načina na koje možeš sudjelovati u spašavanju planeta u godini koja je pred nama.


Foto: Unsplash

Kupuj odgovorno

U svijetu konzumerizma i brze proizvodnje, svakodnevno smo bombardirani raznim marketinškim trikovima čija je jedina svrha uvjeriti nas da kupujemo što više. Koliko je tih proizvoda nama uistinu potrebno? Probaj donositi racionalne odluke bilo da je riječ o kupovini odjeće, hrane, kozmetike ili pak stvari za dom. Kupuj kvalitetno, ono što je napravljeno u skladu s ekolokškim standardima i samo ono što ti je uistinu potrebno. Nemoj gomilati stvari u svom domu jer ti neće donijeti sreću niti pak ispunjenje za kojima tragaš. Počni prakticirati minimalizam u svojoj svakodnevici.

Image

Obrati pažnju na materijale od kojih je napravljena odjeća

Modna industrija veliki je zagađivač okoliša, a veliki problem predstavljaju pesticidi koji se koriste kod proizvodnje pamuka te mikroplastika koja odlazi u oceane, a koja nastaje kod pranja odjeće od umjetnih materijala. Osim toga, radnici iz modne industrije rade u vrlo lošim uvjetima i slabo su plaćeni, a odjeća je nekvalitetna i velik dio te odjeće završava svake godine u smeću. Iz tog razloga, kod kupnje biraj odjeću iz održivih kolekcija koja je napravljena od organskog pamuka ili recikliranog poliestera.


Image

Smanji upotrebu plastike

Nevjerojatno je koliko plastike svakodnevno trošimo, a s obzirom na to da se ona ne može u potpunosti reciklirati, velik dio plastičnog otpada završava u morima i oceanima te stvara probleme za životinje koje tamo žive. Svatko može smanjiti upotrebu plastike u svojoj svakodnevici i to vrlo jednostavno. Plastične vrećice zamijeni platnenima, a umjesto plastičnih boca počni koristiti one od stakla koje su sigurnije za upotrebu. Kod kupnje voća i povrća donesi vlastite platnene vrećice te biraj namirnice koje imaju što manje ambalaže, poput onih iz rinfuze. I kod kupnje kozmetike biraj tzv. 'gole' proizvode poput tvrdog šampona i sapuna, umjesto onih koji se nalaze u plastičnim tubama. Kupuj proizvode onih brendova koji koriste ambalažu koja se može reciklirati.

Image

Biraj prirodnu i cruelty-free kozmetiku

Prirodna kozmetika postala je vrlo 'in', a osim što je dobra za tvoju kožu, također je i puno povoljnija za okoliš jer ne sadrži štetne sastojke. Biraj proizvode s oznakom 'cruelty-free' koji nisu testirani na životinjama.

Image

Jedi manje mesa i mlijeka

Mesna industrija također je jedan od velikih zagađivača, a poseban problem predstavlja ispuštanje ugličnog dioksida u okoliš. Želiš li smanjiti taj negativan utjecaj, češće jedi hranu na biljnoj bazi koja je puno zdravija.

Image

Kupuj hranu od lokalnih proizvođača

Hranu je najbolje kupovati sezonski i to od lokalnih proizvođača jer na taj način podržavaš domaću proizvodnju, a smanjuje se potreba za uvozom, kao i emisija štetnih plinova i potrošnja energije koja nastaje da bi proizvodi iz drugih zemalja stigli na police trgovina. Što češće biraj organski uzgojene namirnice.

Image

Pripazi na količinu otpada i recikliraj

Svakodnevno jedno kućanstvo proizvede jako puno otpada pa imaj to na umu i biraj proizvode s manje ambalaže te nastoj bacati što manje hrane. Biraj manje porcije i kuhaj u onoj količini za koju znaš da će se pojesti. Počni kompostirati i odvajati otpad koji je pogodan za reciklažu. Mnogo korisnih informacija o tome pronaći ćeš i na Internetu.

Image

Posadi drvo

Biljke i drveće imaju ključnu ulogu u uklanjanju CO2 iz atmosfere, a samo jedno drvo može učiniti razliku. Okruži se biljkama u domu ili posadi drvo u svom dvorištu ili na balkonu. Istraži i postoje li u tvojoj lokalnoj zajednici volonterske organizacije koje se bave zaštitom okoliša te podrži njihov rad.

Image

Više koristi javni prijevoz

Znamo da su plinovi koje automobili proizvode glavni uzročnici globalnog zatopljenja pa je korištenje javnog prijevoza puno bolja opcija. Osim javnog prijevoza, nastoj što češće pješačiti do lokacija koje ti nisu udaljene ili pak bicikliraj. Osim za okoliš, učiniti ćeš nešto dobro i za svoje tijelo.

Image

Educiraj se

I za kraj, ono što svatko od nas može i treba učiniti je educirati se. Počni čitati korisne informacije i savjete o tome kako možeš doprinijeti zaštiti okoliša i planete Zemlje. Informiraj se o zero waste pokretu, glasaj za političke stranke koje se zalažu za zaštitu okoliša, podrži volontere. Na te je teme snimljeno i puno dokumentarnih filmova pa ih svakako pogledaj i to će te zasigurno još više potaknuti da donosiš bolje i racionalnije odluke te da postaneš svjesnija stvarnih problema koje globalno zatopljenje i zagađenje okoliša mogu uzrokovati.

Image

Možda će te zanimati

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Osigurajte bezbolnije liječenje najteže bolesnoj djeci iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"

Image
UBLAŽI HIPERTENZIJU

Što jesti, a što izbjegavati: Namirnice koje utječu na visok tlak