Donosi sreću i zdravlje

Smanjuje stres i topi kalorije: Evo zašto je vrtlarenje dobro

Rad u vrtu pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Može pomoći kod anksioznosti, ali i potaknuti mršavljenje

pexels-gustavo-fring-4894594.jpeg
Foto: Pexels
Play logo

Nije tajna da boravak u prirodi i na svježem zraku pozitivno utječe na ljudsko zdravlje pa bismo svi što češće trebali boraviti vani. Oni koji posjeduju vlastito dvorište i vrt pravi su sretnici, a i vlastito uzgojeno povrće, voće ili cvijeće uvijek je najbolji izbor.

Play logo

Razne vrtne aktivnosti te briga o biljkama pozitivno utječu na čovjeka, a rad u vrtu djeluje terapeutski.

Image
Zelena oaza

Ukrasi svoj dom, vrt ili balkon ovim popularnim biljkama penjačicama

Mnoge su znanstvene studije potvrdile da vrtlarenje ima višestruke koristi za ljudsko zdravlje jer može smanjiti stres, anksioznost te pozitivno utjecati na naše raspoloženje. U nekim se zemljama prakticira čak i vrtna odnosno hortikulturna terapija kao jedan od oblika liječenja i oporavka od brojnih bolesti. Osim toga, vrtna se terapija često koristi u raznim lječilištima, bolnicama, zatvorima i terapijskim zajednicama. Boravak u vrtu, cvjetnjaku ili voćnjaku te poticajno zeleno okruženje bude nadu i optimizam te želju za životom.

shimmer fallback

Osim što blagotvorno djeluje na tijelo i um, vrtlarenje može pomoći kod mršavljenja. Rad u vrtu prilično je jednostavan i svatko ga može prilagoditi vlastitim potrebama.

Play logo

Bez obzira na to jesi li već iskusna vrtlarica ili pak se tek ovog proljeća namjeravaš okušati u vrtlarenju, saznaj koje ti sve zdravstvene koristi donosi vrtlarenje.

Potiče mršavljenje

Boriš li se s viškom kilograma, možda bi trebala razmisliti o vrtlarenju. S obzirom na to da uključuje fizičku aktivnost i boravak na otvorenom, rad u vrtu potiče topljenje kalorija. Sadnja biljaka, kopanje i čupanje drača aktivnosti su uz koje možemo potrošiti čak do 400 kalorija. Nije zanemarivo, zar ne?

shimmer fallback

Osnažuje mišiće

Kada radimo u vrtu, gotovo svi naši mišiću u tijelu su aktivirani. Tako možemo ojačati trbušne mišiće, ruke, leđa pa čak i stražnjicu. Budeš li svakodnevno radila u svome vrtu, vježbanje u teretani ti neće ni trebati. Snažni mišići važni su za dobro zdravlje i smanjuju rizik od raznih ozljeda.

Play logo
shimmer fallback

Smanjuje stres

Dokazano je da rad u vrtu pozitivno utječe na mentalno zdravlje, a ljudi koji redovno vrtlare imaju manju razinu kortizola, odnosno hormona stresa. Vrtlarenje pozitivno utječe i na san i pomaže nam da se opustimo i oslobodimo napetosti.

shimmer fallback

Daje osjećaj ispunjenja

S obzirom na to da rad u vrtu ili cvijetnjaku donosi prekrasne rezultate, to pozitivno utječe i na naš um te na naše samopouzdanje. Kada napokon ugledamo plodove svog truda i rada osjećati ćemo se sretno, zadovoljno i ispunjeno. Upravo radi toga, vrtna se terapija često koristi u liječenju raznih mentalnih bolesti. Rad u vrtu ili cvjetnjaku pomaže nam da zauzmemo pozitivniji stav i da se radujemo onome što nam život donosi. Drugim riječima, vrtlarenje naprosto uljepšava pogled na život. 

shimmer fallback

Donosi nagradu za trud

Odlučiš li zasaditi povrće, dobro si odabrala. Osim što će rad u vrtu pozitivno utjecati na tvoje zdravlje, na kraju ćeš biti i nagrađena za sav svoj rad i trud i to bogatim i ukusnim plodovima. Nema ničeg boljeg od voća i povrća koje si ubrala u vlastitom vrtu.

Play logo
shimmer fallback
Play logo
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.