Savjeti za pravilno držanje tijela

U nastavku pročitajte neke savjete za pravilno držanje tijela, što je važna karika u postizanju psihofizičkog balansa

Savjeti za pravilno držanje tijela

Zbog nepravilnog držanja tijela mogu se javiti različiti bolovi i ozljede pa upravo stoga pišemo više o tome kako izgleda pravilno držanje tijela i kako se ono održava

shimmer fallbackDanas je moguće gotovo sve obaviti bez da se pomaknemo iz vlastite fotelje, no sve to utječe na to da naši mišići generalno atrofiraju.
Naše kosti i zglobovi nisu građeni da sami podnose teret i opterećenje bez pomoći mišića. Pravilno držanje tijela ovisi upravo o našim mišićima.

Previše sjedenja dovodi do mišićnog disbalansa, a upravo to je uzrok lošeg držanja.

Žalosno je da danas odskaču oni koji imaju pravilno držanje tijela, a loše držanje je postalo učestalo. 
Ako želite biti u formi potrebno je mnogo znoja i truda, no ima i nekih stvari koje možete učiniti bez puno muke, a uvelike će utjecati na pravilno držanje tijela i prevenirati eventualnu bolnost i neželjena stanja.

Prvo i osnovno je da postanete svjesni svog držanja.

Na promjenu držanja s ciljem postizanja boljeg držanja morate utjecati s fizičke i mentalne strane. 
Česti vizualizirajte svoje ravno držanje i pokušajte se zamisliti kada hodate ili sjedite kao da ste lutka na koncu, a konac prolazi točno kroz vrh glave i vuče vas gore. Tako ćete kralježnicu postaviti u bolju poziciju posebno vratni dio kralježnice.

Jedan zanimljiv trik koji će vam pomoći da vaše držanje tijela bude pravilno.
Da biste se češće sjetili na popravljanje vlastitog držanja odredite jednu boju. Svaki put kada ugledate tu boju sjetite se da to za vas znači „ispravljanje“. Tako ćete se više puta dnevno ispravljati i tko zna, možda vam uđe u naviku.

Nažalost, tu je i potreba za držanjem mobitela ili tableta u rukama iz dana u dan, što je još jedna negativna strana i potiče nepravilno držanje.

Za kraj reći ćemo još da dugotrajno držanje noge preko noge smanjuje cirkulaciju u nogama i time višestruko ugrožava pravilno držanje tijela. Usvojite naviku sjedenja s blago pogrčenim nogama bez križanja, te se dižite barem svakim 30 do 45 minuta i prošećite.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.