Ponovno se otvorilo

Zeleni vir i Vražji prolaz – čarobne destinacije za vikend izlet

Popularno izletište Zeleni vir ponovno je otvoreno za posjetitelje. Ako još nisi, preporučamo ti da ga posjetiš već ovog vikenda

profimedia-0567306619.jpg
Foto: Profimedia.hr

Proljetni dani savršena su prilika za kratke vikend izlete, a s obzirom na to da su nam neka daleka putovanja još uvijek prilično ograničena zbog pandemije koronvirusa, sada se malo više možemo posvetiti istraživanju svih ljepota naše zemlje.

Image
Kućice u šumi

Ove šarmantne kuće u Gorskom kotaru idealne za vikend odmor

Jedan od takvih skrivenih bisera krije se u Gorskom kotaru, a riječ je o čarobnom izletištu Zeleni vir. Ovih dana napokon se sve zazelenilo što izlete u prirodu čini još privlačnijima. Nadamo se i ljepšem vremenu i toplijim danima kako bismo što više vremena mogli provoditi u istraživanju skrivenih destinacija.

Zeleni vir i Vražji prolaz među najpopularnijim su destinacijama u Gorskom kotaru, a privlače velik broj posjetitelja i izvan granica Lijepe naše. Ovaj predivni krajobraz nalazi se nedaleko od Skrada, a zbog veličanstvene ljepote ovo je područje zaštićeno od 1962. godine te je proglašeno posebnim geomorfološkim rezervatom. U blizini se nalazi i prva hidroelektrana ovog kraja – Munjara – koja je izgrađena davne 1921. godine.

Vražji prolaz

Vražji prolaz smatra se jednim od naljepših kanjona u Gorskom kotaru, a dugačak je oko 800 metara. Kroz kanjon teče potok Jasle iznad kojega se nalazi i špilja Muževa hiša u kojoj obitava strogo zaštićena vrsta šišmiša potkovnjaka.

Zeleni vir

Druga zanimljivost ovog značajnog krajobraza je Zeleni vir – izvor u špilji uz stijene visoke 70 metara koja se nalazi između dva šumovita obronka. S vrha ove stijene spuštaju se prekrasni slapovi od čije ljepote zastaje dah i omiljeno su mjesto za fotografiranje.  Osim prekrasnih slapova, ono što ovu lokaciju čini još atraktivnijom je i bujna šumska vegetacija koja tijekom proljeća izgleda zaista magično.

Dodatne informacije

Zbog radova, ovo je izletište bilo zatvoreno tijekom zime, no od 17. travnja ponovno je otvorilo svoja vrata pa je to odlična prilika za posjet. Otvoreno je samo vikendom, od 10 do 18h, a cijena ulaznice je 25 kuna.  Tijekom posjeta se preporučuje imati adekvatnu planinarsku obuću jer je teren sklizak, a pojedini dijelovi poput kanjona Vražji prolaz su prilično zahtjevni za obilazak pa je dobro to imati na umu.  Sve ostale informacije o izletištu pronaći ćeš na njihovoj web stranici Zelenivir.com.hr.

Foto: Profimedia, Instagram

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.