Dalmatinska oaza mira

Otok bez automobila i bicikala: Malena Silba skriva velike ljepote

Mnogi hrvatski otoci krcati su turistima te je na njima stalno vreva, no otočić Silba pravo je utočište mira i spokoja. Ako si željna takvog odmora, u našem članku saznaj zašto je baš Silba savršena destinacija za tebe

Silba
Foto: Profimedia.hr

Površinom malena, ali ljepotama bogata Silba, otok je koji ima neke od najljepših plaža na Jadranu, a okružuje ga najčišće i najmodrije more. Prekrasna priroda, bogata povijest i spokoj dovoljan su razlog da joj se vraćaš iz godine u godinu, no ako ju još nisi imala prilike posjetiti, mi ti donosimo maleni pregled svega onoga što na tom otoku ljubavi možeš pronaći.

Dakle, za početak je važno reći da je Silba otok zapadno od Zadra te se naziva i „vratima Dalmacije“.  Pruža se u pravcu sjever-sjeverozapad - jug-jugoistok. Na najužem dijelu otoka, negdje na polovici širok je samo 700 m. Ima oblik bata, kojem je šira strana na sjeveru. Jedino naselje na otoku je mjesto Silba, u kojem živi oko 300 stanovnika, dok su svi ostali posjetitelji turisti i vikendaši.

Rijetko se koji otok u Hrvatskoj može pohvaliti s toliko skrivenih i lijepih priča kao što to može Silba. Ovaj dalmatinski otok mjesto je na kojem nećeš pronaći automobile, oni su ovdje zabranjeni, baš kao i bicikli. Jedino dopušteno prometalo su maleni traktori i tačke kojima stanovnici prevoze namirnice, građevinski materijal ili bilo što drugo od luke do svojih kuća. Baš zato Silba zrači posebnim, mirnim i starinskim štihom te je savršena za djecu, jer se ona mogu nesmetano igrati na ulicama bez straha. Otok pješaka, kako ga mještani zovu, otok je koji živi svoj život.

Silba je prepuna raskošnih dvorova, opasanih visokim zidinama, ali i crkvama. Njegovi stanovnici, s obzirom na to da se otok nalazi na plovnom putu, često su se ukrcavali na brodove kao mornari te plovili u daleke zemlje iz kojih su se vraćali s velikim bogatstvima.

Mnogi od mornara znali su godinama lutati morima, a upravo takva priča veže se uz Toretu, toranj koji se uzdiže iz središta otoka. Legenda kaže da je kapetan Petar Marinić 1872. godine odlučio sagraditi toranj kako bi njegova voljena mogla na njemu čekati njegov brod. No, nakon godina iščekivanja, odustala je te se udala za drugoga. Godine su prolazile i Petar se konačno vratio.

Šetajući, naišao je na skupinu mladih djevojaka među kojima se nalazila i jedna koja je jako ličila na njegovu ljubav iz mladosti. Razgovor je potekao i na kraju se ispostavilo da je to kći žene koju je prije toliko godina ostavio na otoku. Kako ljubav ne pita za godine, Petar je oženio mladu djevojku te su oni dugo godina sretno živjeli.

Druga legenda, ona urbanija, govori o velikim hitovima popularne Azre. Upravo u vrijeme koje se karakterizira kao najplodonosnije za grupu Azra, Johnny Štulić provodio je svoja ljeta na Silbi. Je li "Marina" pjesma za koju je inspiraciju Štulić pronašao u otoku, samo on zna. No, bilo kako bilo, jedno je sigurno. Silba je otok koji će inspirirati svakoga tko nogom stupi na njegovo tlo.

Ako želiš posjetiti Silbu, najlakše je to učiniti iz Zadra ili s Malog Lošinja, odakle do Silbe voze katamarani. S preko 2570 sunčanih sati na godinu, čudesnom klimom i neopisivo tirkiznim morem, Silba je biser u moru koji će te oduševiti svojom posebnošću i gostoprimstvom. Prekrasne plaže, od kojih su mnoge skrivene u uvalama daleko od očiju znatiželjnika te duboka šuma garancija su da ćeš na ovom otoku pronaći svoje mjesto ispod sunca za odmor i opuštanje.

Ako se odlučiš za boravak na Silbi, ponesi samo najudobniju odjeću i dobre tenisice. Garantiramo da ćeš se opustiti toliko da ti neće biti važno kako izgledaš, jedino ćeš misliti na hedonizam i relaksaciju. Jednako tako, možda osjetiš zove neistražene prirode te se upustiš u avanturu po škrapama i odlučiš pješice obići cijeli otok. To je također jedna od aktivnosti koju svakako preporučujemo. Kako god bilo, Silba će imati nešto za ponuditi svakome, stoga ju posjeti čim prije i uvjeri se u sve čari ovog malenog otočića skrivenog od pogleda masovnog turizma.

Image
Bikini slavi 75. rođendan

'Manje je više' ovog ljeta: Top bikini trenuci slavnih dama u 2021.