Bijeg od stvarnosti na 10 minuta od Dubrovnika

Lokrum: Zašto bi bar jednom trebala posjetiti ovaj čarobni otok?

Misteriozne priče i legende, bogata povijest i prekrasna priroda - sve su to razlozi zbog kojeg bismo svi trebali barem jednom u životu temeljito istražiti maleni otočić Lokrum nadomak Dubrovnika

Lokrum
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Otok Lokrum prvi put se spominje 1023. godine kao mjesto utemeljenja benediktinske opatije i samostana. Prema legendi je baš na Lokrumu spas od brodoloma našao Richard I. Lavljeg Srca, vraćajući se 1192. godine s križarskog pohoda iz Palestine. Zavjet po kojemu će, ako se spasi, izgraditi crkvu na mjestu spasenja, djelomično je ispunio. Spasio se iskrcavši se na Lokrumu, ali je na molbu Dubrovčana pristao da crkva bude sagrađena u samom Gradu.

Ova bajkovita, pomalo mitska priča o otočiću Lokrumu u blizini po mnogima najljepšeg grada Hrvatske, Dubrovnika, samo je jedan od razloga zbog kojih bi ga trebala barem jednom u životu posjetiti. Naime, ova oaza zelenila, plavog mora i mira i tišine izgleda rajski, a nudi bijeg od svakodnevice kakav još nisi iskusila. Tijekom ljetne sezone brodići iz Dubrovnika neumorno voze posjetitelje na Lokrum, a za samo 10 minuta kratke vožnje brodicom iz vreve užurbanog i napučenog grada svatko može pobjeći u šume i kamenite uvale Lokruma, otočića oko kojeg se pletu razne legende i priče o kletvama.

Prema predaji, benediktinci su obitavali na ovom otočiću stoljećima prije no što su ih krajem 18. stoljeća ugledni Dubrovčani natjerali da njima prepuste svoj otok.  Prije odlaska odslužili su posljednju misu. Zatim su navukli kapuljače preko očiju, zapalili voštanice, okrenili ih naopako te tri puta obišli otok u povorci mrmljajući "Neka je proklet svaki koji pribavi Lokrum za osobno uživanje". Prema pučkom vjerovanju, prokletstvo se može skinuti samo ako se skupi sav vosak koji se te noći stvrdnuo na otočkom tlu.

U drugoj polovici 19. st. otok je pripao dinastiji Habsburg i kneževskoj obitelji Windischgrätz, a na popisu onih koje je snašla zla kob nakon boravka na Lokrumu je kralj Bavarske Ludvig II. Na povratku kući doznao je kako su ga proglasili ludim i svrgnuli s prijestolja. Nakon toga je nađen mrtav u jezeru, a smatra se da je počinio samoubojstvo - nakon toga počelo se vjerovati kako se na Lokrum treba ići samo tijekom dana, no nikako na njemu i noćiti.

Isto tako, brat cara Franje Josipa I., nadvojvoda Maksimilijan, s Lokruma je krenuo u Meksiko. Ondje su ga uhitili i mučili te na kraju i streljali. Iako su mnogi europski vladari i istaknute javne osobe (među kojima i Victor Hugo i Giuseppe Garibaldi) slali brzojave i pisma u kojima mole poštedu Maksimilijanova života, to se nije dogodilo.

Jedan od vlasnika Lokruma bio je i Rudolf, sin austrijske carice poznatije pod nadimkom Sisi i cara Franje Josipa I. Prema legendi, zemlja se zatresla, a more uznemirilo kad su Rudolf i njegova supruga stupili na ukleti otok. Rudolf je boraveći na Lokrumu zasadio botanički vrt, a nekoliko mjeseci poslije u dvorcu Mayerling ubio je mladu ljubavnicu Mariju von Vetseru te nakon toga počinio samoubojstvo. Smrću jedinog sina carskog para se raspao se i brak Franje Josipa I. i Elizabete.

Osim ovih zanimljivih priča koje te mogu navesti da ga sama posjetiš, Lokrum nudi obilje aktivnosti za jednodnevni izlet. Od poučnih pješačkih staza, do otkrivanja skrivenih morskih uvala, skakanja s litica pa sve do fotografiranja na najzanimljivijim dijelovima otoka - svatko može pronaći ono što ga posebno zanima. Lokrum je poznat i po svojim bogatim, lijepo uređenim vrtovima u kojima su se snimale i neke epizode hit serije "Igra prijestolja".

Lokrum je zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti zaštićeni spomenik prirode i krajobrazne kulture, a djeluje kao savršena protuteža bijelom, kamenom Dubrovniku. Gusto obrastao bujnom autohtonom vazdazelenom vegetacijom, tamnozeleni Lokrum kontrapunktira kompaktnom bijelom bloku kamenoga Grada.

Kroz gusti sastav prirodnoga zelenila izgrađen je sustav triju pravocrtno protegnutih i gotovo usporedno položenih putova, jedinstven u vrtovima i perivojima na jadranskim prostorima. Ako želiš, na Lokrumu doista možeš provesti cijeli dan istražujući mediteranske biljke, skrovite vrtove i atrije samostana, male crkvice i poučne staze koje će te provesti s jednog kraja otoka na drugi. Naravno, kada ti zatreba osvježenje, najlakše se baciti u kristalno plavo more i plivati u moru koje su nekoć nastanjivale morske medvjedice.

Sve u svemu, radi se o čarobnom mjestu koje se svakako isplati posjetiti, a s obzirom na njegovu laku dostupnost, to nije teško ni organizirati. Brodice za Lokrum iz Dubrovnika voze stalno tijekom ljetnih mjeseci, a jedino na što trebaš pripaziti je da to da na otoku ne prenoćiš - ipak ne želiš na vlastitoj koži iskušati točnost legendi i zlih kletvi koje se nadviju nad one koji na njemu prenoće.

Image
Istarski dragulj

Otkrij 'Stazu sedam slapova' - čarobnu planinarsku stazu u Istri

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.