Zašto bi svaka žena barem jednom u životu trebala putovati solo

Obzirom da je američki portal Skift, ne tako daleku, 2017. proglasio godinom solo putnica, upravo za taj termin (eng. female travel) je prema Google trendovima nevjerojatno porastao interes.

Zašto bi svaka žena barem jednom u životu trebala putovati solo


Žena koja putuje sama nije nikakav fenomen, ali je činjenica da se mnogo žena za razliku od muškaraca, ipak odlučuju za putovanje u grupi, s prijateljicama, obitelji ili partnerom. Razlozi za to su očigledni i brojni, od pitanja sigurnosti, pa sve do svima dobro znane komfort zone i prirodne potrebe za socijalnom komponentom života.

Ipak, postoje razni razlozi zbog kojih bi svaka moderna žena, bila ona mlada solerica s puno slobodnog vremena ili osoba zrelih godina koja živi mirnim, obiteljskim životom, trebala iskusiti barem jedno solo putovanje. Sociolozi i psiholozi podržavaju takav način putovanja zbog osobnog razvoja svake osobe jer putovanja obogaćuju čovjeka na svim razinama, a kod putnika koji putuju sami je to je još više potencirano jer se fokusiraju isključivo na svoje želje, potrebe, unutarnji mir, te probijaju vlastite granice. Mi vam donosimo nekoliko razloga zašto bi svaka žena barem jednom u životu trebala putovati solo.

Strah od nepoznatog

Ako imate pozitivan stav, sve će vam teći glatko. Čak nije toliko strašno niti ako se izgubite. Slijedom toga, shvatit ćete da nije sve pod vašom kontrolom, a način na koji doživljavate život će se u potpunosti promijeniti.

Psihičko zdravlje

Kada putujete sami, to pozitivno utječe na vaš um, duh i tijelo. Provođenje vremena u solo putovanju neminovno uključuje pozitivne stvari kao što je suočavanje s vlastitim strahovima i slabostima, kao i otkrivanje i prelaženje granica, zatim izgradnja veće hrabrosti, snažnijeg stava i samopouzdanja, ali to može biti i poticaj da prigrlite svoju individualnost i da se prestanete uspoređivati s drugima.

Odmak od tehnologije

Svakodnevnica modernog čovjeka u potpunosti je obilježena tehnološkim distrakcijama koje nam svima odvlače pažnju. Premalo vremena odvajamo jedni za druge, a osobito premalo vremena žene posvećuju sebi i vlastitim unutarnjim previranjima. Kod solo putovanja, žena je fokusirana isključivo na sebe, sama odlučuje o svom rasporedu, na što će potrošiti novac, s kojim ljudima će pričati i ostvariti kontakt ili će možda poželjeti pričati isključivo sama sa sobom i uživati u opuštanju i tišini.

Upoznavanje novih ljudi i drugih kultura

Istraživanje novih zemalja, krajolika i upoznavanje kultura koje se potpuno razlikuju od vaše je neprocjenjivo iskustvo i stvara predivne priče. Jednom kada krenete istraživati svijet, nećete nikada željeti prestati.

Nezaboravne uspomene

Kaže se da su putovanja jedina stvar koju možete kupiti novcem, a da pritom postajete bogatiji. Što više putujemo, to u nama izaziva osjećaj koji nas tjera da cijenimo male, jednostavne trenutke. Kampiranje u prirodi i ispraćaj sunca na počinak stvaraju osebujnu vezu između nas i prirode, a istraživanjem gradskih ulica možemo naučiti slušati puls grada na samo nama svojstven način.

Nove avanture

Niti jedno putovanje nije potpuno savršeno, koliko ga god dugo planirali, uvijek će iskrsnuti neki problem i prepreke koje trebate prebroditi, baš kao i u svim drugim situacijama u životu. Kada putujete sami, svaka promjena u rasporedu je prilika za nove izazove i avanture i nemate nikoga kraj sebe s kime biste se mogli prepirati oko preuzimanja odgovornosti za eventualne pogreške.

Foto: fotolia

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.