TOP pet skrivenih destinacija na kojima ćeš moći uživati bez gužve

Vrlo je vjerojatno kako ćemo ove godine, ako ćemo uopće moći, ljetovati u Hrvatskoj. Ako ne voliš gužvu, potražile smo skrovita mjesta na kojima sigurno nećeš susresti puno turista

TOP pet skrivenih destinacija na kojima ćeš moći uživati bez gužve

Koronavirus je učinio svoje ne samo na stanovnicima Hrvatske, nego i na domaćem turizmu. Zatvaranje granica i ograničavanje kretanja ove će godine dovesti do značajnog pada u broju turista što znači da je odgovornost očuvanja domaćeg turizma na nama. Iako nije zabranjeno, zbog naše sigurnosti i sigurnosti svih oko nas, ne preporučuje se putovati izvan zemlje ako to nije nužno niti nakon otvaranja granica. Idealna kombinacija je tada odmor na nekoj od hrvatskih plaža. 


Image

Idete na ljetovanje s djetetom? Na ove stvari morate pripaziti...


No nisu ni sve naše plaže jednako sigurne. Popularna mjesta poput velikih gradova zasigurno će biti prepuna domaćih, ali i stranih turista koji se odluče posjetiti Hrvatsku. Zato smo potražili mala i skrivena mjesta u kojima možeš uživati u svim blagodatima Jadrana bez gužve na plaži. Iako je situacija trenutno neizvjesna i ne znamo kako će nam izgledati ljeto, uvijek je dobro imati plan. Istraži mjesta koja smo pronašle i možda baš jedno od njih bude tvoja ovogodišnja destinacija. Mi već možemo čuti morske valove kako nježno zapljuskuju obalu.

Beach Waves GIF from Beach GIFs
Otok Proizd


Ovaj dragulj smješten je na samom ulazu u velolučki zaljev. Prema izboru Hrvatske turističke zajednice, 2007. godine proglašen je najljepšom plažom na Jadranu, a poznati New York Times smjestio ga je među top 12 najljepših destinacija za izlet na svijetu. Do otoka se može doći taxi brodicama koje voze samo tijekom ljetnih mjeseci. Vožnja od Korčule do Proizda traje oko pola sata, a brod te dovodi do uvalice u kojoj se nalazi bar i restoran. Sve osim ovog dijela na otoku je prirodno, a najljepše plaže nalaze se na suprotnoj strani otoka do koje možeš doći pješice. Uživaj na ovom prekrasnom otoku na kojem ćeš pronaći sve tri osnovne stvari koje su ti na odmoru potrebne – more, sunce i plažu. 


Lubenice, Cres


Malo mjesto Lubenice na otoku Cresu smješteno je na vrh litice 378 metara nad morem. U mjestu se nalazi srednjovjekovna utvrda i ostaci srednjovjekovnog gradskog zida i gradska vrata. U mjestu se nalaze čak četiri male crkve, a kroz dvije ulice bez imena protežu se kuće. Svake godine se u Lubenicama tradicionalno organiziraju glazbene večeri na kojima nastupaju brojni domaći, ali i svjetski autori. Podno Lubenica nalazi se prekrasna plaža sv. Ivan koja nikada nije prepuna turista, a pruža pogled na otvoreno more.

Otok Biševo


Otok Biševo smješten je nedaleko od Visa i poznat je po Modroj špilji. Iako špilju posjećuje mnogo turista, sam otok nije prepun turista. Naime, tijekom godine ima samo 19 stalnih stanovnika. Veći dio obale predstavljaju visoke stijene i litice, a u nekoliko uvala smještene su najljepše plaže. Djelovanjem valova na Biševu su nastale brojne špilje, točnije 26 njih. A podvodni život jednako je zanimljiv kao i onaj iznad vode, tako da je Biševo odlična destinacija za ronioce. Smještaj je dostupan u privatnih apartmanima i kućama, a domaću hranu možeš kušati u nekoliko manjih restorana koji se nalaze na otoku. 

Lastovo


Mjesto Lastovo nalazi se na istoimenom otoku. Iako nam je ovo mjesto svima poznato, na njemu ne možemo vidjeti previše turista. Otok je dugo bio pod upravom jugoslavenske vojske zbog čega je pristup turistima bio zabranjen te je upravo zato ostao jako očuvan. Samo mjesto Lastovo smješteno je u unutrašnjosti otoka i nema izlaz na more, no u blizini se nalazi nekoliko prekrasnih plaža poput Mihajla, Barje i Zace. Ono što je posebno za doživjeti na Lastovu je zvjezdano nebo. Jednom kada padne noć, ovaj grad se transformira u pravu zvjezdarnicu iznad koje se nalazi crno nebo prepuno svjetlucajućih zvijezda. Zbilja posebno iskustvo. 

Otok Šipan


Otok Šipan pripada maloj skupini otoka pored Dubrovnika nazvanoj Elafitski otoci. Na otoku se nalaze samo dva mala naselja, Šipanska Luka i Suđurađ. Povezan je s kopnom brodskom linijom iz Dubrovnika, kao i s otokom Mljetom. Poznat je kao otok maslina, ružmarina i prekrasnih zalazaka sunca. Ako ne voliš previše istraživati, plaža Bova odlična je za tebe no ako imaš barem malo avanturističkog duha, istražit ćeš mnoge skrivene plaže koje se nalaze na otoku. Na Šipanu sigurno nećeš naići na gužvu, pretrpane restorane i beskrajan red štandova sa suvenirima. 


Možda će te zanimati

Image
'MAMA JE BOLJE'

Nakon teške bolesti, naša novinarka napisala je slikovnicu kako bi pomogla svom sinu i drugoj djeci

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Osigurajte bezbolnije liječenje najteže bolesnoj djeci iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"