A nisu Venecija!

Vodena carstva: Ovo su najljepši svjetski gradovi na kanalima

Ako si u potrazi za idejom za romantično putovanje, danas ti donosimo pet prijedloga prekrasnih svjetskih gradova izgrađenih na vodenim kanalima, a koje se isplati posjetiti barem jednom u životu

profimedia-0295691561.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Inspiracije za putovanja i otkrivanje novih zemalja, kultura i gastronomija nikada ne možemo imati dovoljno. Baš zato smo se danas odlučile pozabaviti otkrivanjem najljepših gradića smještenih na vodi i na vodenim kanalima, a koji nisu razvikani i u njima nije gužva kao u Veneciji ili Kopenhagenu. Impresivna arhitektura i građevine koje kao da se izdižu iz vode, bogata povijest i nevjerojatna dizajnerska rješenja tih gradića preplavit će te divljenjem, a većina ih i nije toliko udaljena od Hrvatske.

Image
Čarobna mjesta

Dvorci u blizini Zagreba - idealne destinacije za vikend izlet

Izdvojile smo dakle u nastavku top pet vodenih gradića svijeta, a za koje turistički magazini i vodiči tvrde da su neizostavna "must see" mjesta za sve obožavatelje genijalne arhitekture i vodenih krajolika, kao i vožnji brodićima. Sve o njima pronađi u nastavku i kreni u planiranje svoje nove avanture.

Bruges (Brugge)

Belgijski gradić Bruges slavan je zbog svoje nesvakidašnje ljepote.  Prekrasni kanali, slikovite kamene ulice, trgovi s visokim tornjevima koji oduzimaju dah, crkve i ubožnice koje kao da izranjaju iz zemlje te predivna priroda više su nego dovoljni da ti dokažu kako je ovaj grad savršena destinacija za sve vrste putnika. Ovaj je gradić gotovo cijeli zaštićen na listi UNESCO-ve kulturne baštine, a uz to je i najbolje očuvani srednjovjekovni gradić Belgije. Tu se možeš voziti romantičnim vodenim kanalima kojima uz brodiće plove i brojni lokalni labudovi, uživati u nekim od najboljih čokolada Belgije te kušati odlične dagnje spremljene na belgijski način i poslužene uz omiljene vruće krumpiriće. Odličan je ovo ideja za dnevni izlet iz Bruxellesa ili pak vikend odmor. Podsjetimo se, Bruges je proslavljen i filmom "U Brugesu" u kojem su glumili Colin Farrell i Brendan Gleeson.

Giethoorn

Iako je i glavni grad Nizozemske, Amsterdam, znan kao Venecija Sjevera, nas ovog puta više zanima romantično i nadasve bajkovito seoce Giethoorn koje broji samo 2700 stanovnika. Naime, Giethoorn je idilično selo u nizozemskoj pokrajini Overijssel koje privlači turiste svojim pitoresknim krajolicima i šarmantnom arhitekturom. Ponosi se brojnim kanalima koji se protežu na oko 90 kilometara te oko 180 drvenih mostića. Baš zato mnogi Giethoorn nazivaju nizozemskom Venecijom. Prometovanje autima je po selu zabranjeno, a lokalno stanovništvo kreće se po Giethoornu pješice ili na biciklu. Najviše se pak koriste čamci, koji se smatraju jedinim sredstvom javnog prijevoza. Plovila su najpraktičnije rješenje s obzirom na to da se većina kuća, muzeja i ugostiteljskih objekta nalazi tik uz vodu. Giethoorn je udaljen 90 kilometara od Amsterdama, pa ne čudi što mnogi turisti dolaze ovdje iz glavnog grada Nizozemske na jednodnevni izlet kako bi uživali u vodi i prekrasnim krajolicima.

Hamburg

Slavni grad na samom sjeveru Njemačke. Hamburg, također se može pohvaliti impresivnim kanalima i vodenim putevima. Ovaj se grad, jedan od najvećih u Njemačkoj, može pohvaliti s preko 2500 kanala, što je mnogo impresivnija brojka od recimo one kojom se može podičiti razvikana Venecija. Hamburg je inače grad znan po bogatoj kulturi, velikoj plovnoj luci i kao trgovačko središte njemačkog sjevera, a uz to slovi i kao grad umjetnika i hipstera. Bogati noćni život, obilje zanimljivih lokaliteta i muzeja te brojne šetnice uz vodu oduševit će te na prvi pogled.

Kurashiki

Japanski gradovi su često građeni na riječnim vodenim kanalima, a jedan od najljepših nalazi se u gradu Kurashiki. Ovaj gradić tradicionalne arhitekture u 19. stoljeću je bio glavno trgovačko središte i plovni put za trgovinu rižom, pa je u tom periodu izgrađen i velik broj kanala i plovnih puteva kojima se roba prevozila s jednog mjesta na drugo. Ono što Kurashiki čini posebno zanimljivim je njegov sustav vrtova i parkova uz kanale, a kojim dominiraju brojne tužne vrbe čije grane dotiču vodu. Tako ovaj gradić zrači melankoličnom vibrom nekih prošlih vremena, a može se pohvaliti i time da je zaštićen na UNESCO-voj listi kulturne baštine.

Annecy

Na kraju naše liste tu je i jedan presladak francuski gradić ispresijecan kanalima i vodenim putevima, pravi arhitektonski slatkiš Annecy. Uzdižući se s obala rijeke i kanala, Annecy je poznat kao Venecija francuskih Alpa. Okružen zadivljujućim planinskim krajolikom, Annecy je stara regionalna prijestolnica gdje ćeš pronaći jezero Annecy od kojeg zastaje dah. Baš kao i Venecija, jedan od najboljih načina da vidiš Annecy je iz vode. Krstarenja i izleti malim brodom vodit će te duž uskih kanala uz pogled na slatke kućice. Posebna zanimljivost sustava kanala ovog gradića je to da su oni izgrađeni u koncentričnim krugovima oko palače Lorda Annecyja, koji je nekoć vladao gradom. Tako svi vodeni putevi vode do njegove bivše rezidencije u središtu grada.