Terapija za vikend

5 destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj kao stvorenih za punjenje baterija

Prekrasni dvorci, bogata kulturna baština, raznoliki parkovi šume, tradicionalna domaća kuhinja i neizostavna dobra kapljica samo su dio bogatstva koje ćeš okusiti odmarajući se u unutrašnjosti

profimedia-0645101067.jpg
Foto: Profimedia.hr

Kontinentalna Hrvatska izuzetni je potencijal za razvoj turizma i odlična ljetna destinacija ako nisi ljubitelj velikih gužvi, preskupih hamburgera i plaža krcatih turistima iz svih dijelova svijeta. Osvježiti se možeš i u Hrvatskom zagorju, Prigorju, Baranji i Slavoniji i to u brojnim kristalno čistim rijekama i jezerima ili pak dubokoj hladovini stoljetnih hrastovih šuma.

Image
Može i za vikend putovanje

Od planina do plaža: Najljepše Instagram lokacije susjedne Slovenije

Prekrasni dvorci u kojima ćeš se osjećati kao princeza, bogata kulturna baština, raznoliki parkovi šume, tradicionalna domaća kuhinja i neizostavna dobra kapljica samo su dio bogatstva koje ćeš okusiti odmarajući se u unutrašnjosti Hrvatske.

Od istoka do zapada, pronašle smo top 5 destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj koje su savršene za punjenje baterija nakon mora, velikih vrućina i gužvi poslije ljetnih godišnjih odmora.

POGLEDAJ VIDEO: Kako pravilno napraviti vježbe istezanja

Ilok

Smješten između moćnog Dunava i brežuljaka Srijemskog vinogorja, jedan je od najljepših gradića u ovom dijelu Europe. Ovaj prekrasni grad na Dunavu diči se najljepšem vinogradima i najvrjednijim sortama grožđa. Ilok je najistočniji grad u Hrvatskoj s mnogobrojnim kulturnim znamenitostima.

A najpoznatija je Iločka utvrda iz 15. stoljeća zbog koje je ovaj grad dobio nadimak 'Mali Dubrovnik'. Proglašen je vrhunskom gastro destinacijom u kojoj će te dočekati najkvalitetnija vina i tradicionalni fiš paprikaš. Ljubitelji prirode ovdje će uživati uz dunavsku šetnicu, a oni najhrabriji mogu se i rashladiti u ovoj moćnoj rijeci.

Veliki Tabor

Hrvatsko zagorje jedna je od najbogatijih kulturnih regija u Republici Hrvatskoj sa stotinjak dvoraca i kurija koji su podsjetnik visoke razine kulturnog života i graditeljstva te imućnih obitelji koje su ovdje obitavale. Jedan od njih je i Veliki Tabor. Smješten na zelenom proplanku u selu Desinić ova kasnosrednjovjekovna utvrda sjedi kao čuvar na vrhu brda
gledajući doline i brijege Hrvatskog zagorja.

Veoma mističan, krije brojne tajne i legende a jedna od njih je i ona Veronike Desinićke koja je prema legendi zazidana u ledene zidove ovog dvorca. Veliki tabor danas je vrlo aktivna utvrda u kojoj se održavaju brojni festivali i druge manifestacije koje vrijedi posjetiti i osjetiti dašak srednjovjekovnog života.

Hrvatska Kostajnica

Ovaj nebrušeni dijamant nalazi se u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sat vremena vožnje od Zagreba skriva se gradić čija povijest datira iz 13. stoljeća omeđen šumom kestena s jedne strane i ljepotom rijeke Une s druge. Hrvatska Kostajnica pružit će ti zaštitu od gradske vreve i vratiti te u davna prošla vremena. Šetnja uz rijeku, vožnja čamcem i kupanje samo su neke od aktivnosti, a tu je i prekrasni Stari grad Zrinski-utvrda iz 14. stoljeća koja je obranila Hrvatsku od Turaka.

Trakošćan

Trakošćan je jedan od najljepših hrvatskih dvoraca i definitivno omiljena izletnička destinacija koju ne smiješ propustiti. Smješten na brežuljku u blizini Varaždina, ovaj dvorac krasi prekrasno jezero koje slovi za jedno od najromantičnijih mjesta u Hrvatskoj. Nastao je krajem 13.stoljeća kao manja osmatračka utvrda a danas je muzej sa stalnim postavom.

Osim toga, Trakošćan je jedan od najposjećenijih hrvatskih dvoraca te je uvršten među 12 najljepših dvoraca u Europi. Pa iako trenutno Trakošćan izgleda bitno drugačije zbog izmuljivanja jezera (punjenje svježom vodom očekuje se krajem 2023.), i dalje je prekrasno mjesto za odmor i laganu šetnju u prirodi. Osim područja isušenog jezera koje je svaki kutak ispunilo zelenilom, do ribarske kućice postoji nova šetnica pa je sada i kolicima olakšan put.

Baranja

Okružena Dravom i Dunavom, podijeljena mađarskom granicom, zaštićena močvarama i rijekama te na istoku otvorena vinskim putevima i cestama, Baranja je mistični dragulj u kojem vlada netaknuta priroda, tradicionalna domaća hrana poput umaka od kopriva i gulaša iz zemljanih posuda koja se može kušati u malim OPG-ovima, prirodno bogatstvo jedinstvene flore i faune Kopačkog rita i idilična hrastova šuma s pregršt skrovitih šetališta. Sve je to Baranja koja željno čeka da otkriješ njezine nerazvikane ljepote.