Play logo
Opet možemo putovati!

Planiraš putovati ovo ljeto? Evo što sve trebaš znati o COVID putovnicama

Mnogi su se tijekom proteklih godinu i pol jako zaželjeli putovanja, a sada su ona ponovno moguća uz pomoć COVID putovnica. Saznale smo sve o njima.

charlotte-noelle-98WPMlTl5xo-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Play logo

Posljednjih se mjeseci Hrvatska, kao i mnoge druge turističke zemlje, ozbiljno pripremala za dolazak ljetne sezone i priljev turista u našu zemlju. I dok u „normalnoj“ situaciji ne bismo previše o tome razmišljali, posljednje dvije sezone svijetom hara opasni koronavirus. Zbog COVID-a-19 su prošle godine bile zatvorene granice brojnih zemalja, tražile su se karantene pri ulasku u neku zemlju i općenito putovanja su bila krajnje ograničena i rijetka. Baš zato su se mnogi odlučili cijepiti i čim prije ponovno bookirati svoj prvi internacionalni ili domaći let.

Play logo

Povratak u „staro normalno“ polako, ali sigurno se odvija pred našim očima, a jedan od ključnih koraka u uspostavljanju normalne svakodnevnice je i uvođenje COVID putovnica. Dakle, o čemu se točno radi? COVID putovnice su zapravo digitalne potvrde odobrene od strane EU-a koje nam dopuštaju izlazak iz zemlje i ulazak u drugu zemlju, olakšavaju kretanje i druženje, jamče partijanje i odlaske na koncerte. Dosta korisna stvar, zar ne?

Ono što prvenstveno treba reći je da su glavna obilježja svake COVID putovnice to da ona dolazi u formi QR koda, besplatna je i dostupna na hrvatskom, ali i na engleskom jeziku. Hrvatske COVID putovnice vrijede u svim zemljama članicama EU-a, a posve su sigurne za korištenje te jamče sigurnost i zaštitu osobnih podataka korisnika.

Play logo

Mogu ih dobiti sve osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), a jednom kada se izda, potvrda je valjana 210 dana od dana cijepljenja drugom dozom. Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen) potvrdu mogu zatražiti 22. dan od primitka doze cjepiva. Također, potvrda će im biti valjana 210 dana od dana cijepljenja.

S druge pak strane, osobe koje su se cijepile samo jednom dozom cjepiva Pfizer ili Moderna koje se daje dva puta mogu zatražiti potvrdu 22. dan od primitka cjepiva i potvrda će im trajati 42 dana. Ako si se pak cijepila jednom dozom AstraZenece onda će tvoja potvrda nakon prve doze trajati 84 dana.

Uz to, sve osobe koje su preboljele COVID-19 i imaju potvrdu o preboljenju, kao i osobe koje imaju negativan PCR ili antigenski nalaz na koronavirus, mogu izvaditi svoju digitalnu COVID putovnicu i na neko vrijeme bezbrižno pobjeći iz svakodnevnice i otputovati na destinaciju svojih snova.

Play logo

Ovu potvrdu koja vraća naš život barem malo u normalu možeš zatražiti putem putem portala e-Građani ili u nekoj od poslovnica HZZO-a, a trebala bi stići na tvoj mail u roku nekoliko minuta. Potvrdu koju preuzmeš putem portala e-Građani možeš spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu. Također, praktično je i to što COVID putovnicu možeš pohraniti i na svoj mobitel u obliku PDF datoteke i na taj način nadležnoj osobi na eventima, putovanjima i slično predočiti svoj QR kod na očitanje.

Što se tiče prelaska granica, COVID putovnice uvelike olakšavaju putovanja i smanjuju sam trošak jer više nije potrebno stalno se testirati za negativan nalaz. No, pravila o prelasku iz države u državu variraju od zemlje do zemlje, pa je prije odlaska na put potrebno dobro se informirati o pravilima koja vrijede na tvojoj destinaciji - osobito zato što su trenutno jako podložna promjenama koje prate epidemiološku sliku.

Play logo

U svakom slučaju, nama je drago da konačno možemo nešto lakše i brže putovati - to nam daje okus slobode i normale, koji nam je svima toliko nedostajao.

Play logo