Za aktivan vikend u prirodi

Šetnice u blizini Zagreba idealne za proljetne šetnje vikendom

Sunčane vikende koji su pred nama najbolje je provesti šetajući prirodom, a mi smo izdvojile naše omiljene šetnice u okolici Zagreba na kojima možeš napuniti baterije

zagreb-setnice.jpg
Foto: Unsplash

Proljeće je već stiglo, a sve toplije vrijeme i više temperature tjeraju nas da svaki slobodni trenutak provedemo u prirodi, na otvorenom. I baš je ovo doba godine idealno za proljetne šetnje, koje su nam i više nego dobrodošle nakon duge zime koju smo proveli zatvoreni u kućama, i to najčešće u sjedećem položaju.

Image
Mjesto za dušu

Slap Skakavac: Prirodna ljepotica u srcu Slavonije koju moraš posjetiti

Sunčani vikendi pred nama kao da nas tjeraju da se pokrenemo, a za to nema boljeg od šetnica u prirodi nadomak Zagreba. Osim što njima možeš šetati, možeš i uživati u predivnom pogledu i upijati mirise prirode koja te okružuje, a upravo je to ono što nam je nedostajalo cijele zime.

Okolica Zagreba prepuna je takvih mjesta u kojima možeš napuniti baterije i aktivno provesti vikend, a neke od najpopularnijih šetnica izdvojile smo u nastavku - od Japetića koji je dragulj Samoborskog gorja, do nezaobilazne Medvednice i Sljemena, omiljenog izletišta brojnih Zagrepčana.

Japetić

Najviši vrh Samoborskog gorja, Japetić, pravi je raj za planinare i ljubitelje prirode, a zbog očuvanih prirodnih ljepota proglašen je rezervatom šumske vegetacije. Brojne su staze koje vode do Japetića, neke malo jednostavnije, neke malo kompliciranije, a sve su idealne za proljetne vikend-šetnje za sve koji vole boraviti u prirodi.

S obzirom na to da put do vrha nije pretjerano zahtjevan, Japetić je jedna od najposjećenijih samoborskih planinarskih lokacija, a s njegova vrha, 12 metara visoke razgledne "piramide", koja na Japetiću stoji od 1960. godine, pruža se veličanstven pogled na sjeverozapadnu Hrvatsku i Sloveniju, kao i na Alpe, kada je vrijeme malo ljepše.

Slapnica

Dolina Slapnice je potočna dolina kroz koju protječe istoimeni potok, a nalazi se u središnjem dijelu Žumberačke gore. Brojni ju smatraju jednom od najljepših dolina u Hrvatskoj, a kroz nju prolazi staza koja gotovo cijelim putem vodi uz potok Slapnica, a koja je idealna za bijeg od gradske vreve.

Sa staze se na dva mjesta skreće u šumu prema divnim slapovima Vranjak i Brisalo koje ne smiješ zaobići nađeš li se ovdje. Dolina Slapnica dugačka je desetak kilometara, a krije nekoliko posebnosti - u dolini se nekada nalazilo više mlinova, od kojih je ostao očuvan samo Draganov mlin, a na kraju doline u blizini ušća potoka nalazi se iznimno očuvana kurija obitelji Medven, koju vrijedi posjetiti.

Šumarica

Pješačka poučna staza "Šumarica" duga je oko devet kilometara, a povezuje naselja Krušak i Kozjaču, nedaleko Velike Gorice. Ovdje ćeš proći kroz krajolik Vukomeričkih gorica s brežuljcima i potočnim udolinama, uz poglede na livade i vinograde, što je recept za savršen vikend-izlet i šetnju u prirodu.

Ako poželiš provesti dan bez automobila, staza Šumarica je idealno mjesto za to, jer su sela Krušak i Kozjača povezana s Velikom Goricom redovnom autobusnom linijom, piše Turistička zajednica Velike Gorice, stoga, nađeš li se u ovom kraju, nikako ne smiješ zaobići ovu šetnicu.

Medvednica

Medvednica ili Zagrebačka gora je planina sjeverno od Zagreba, čije se šume spuštaju gotovo do samog središta Zagreba, a čiji je najviši vrh, Sljeme, popularno izletničko mjesto do kojeg se može doći cestom ili pješice, planinareći. I Medvednica krije brojne staze kojima se možeš uputiti u proljetnu šetnju, uz brojne prirodne ljepote koje će te pritom okruživati.

Tu je i devet biciklističkih staza, za one željne avanture, kao i 10 tematski različitih poučnih staza te čak 72 planinarske staze, od kojih je najduža staza Transverzala Medvednice. S njezinog vrha, Sljemena, pruža se zapanjujući pogled na Zagorje.

Okić

Još jedna odlična planinarska šetnica je ona do Okić grada, srednjovjekovne utvrde u Samoborskom gorju, koju se smatra jednim od naših najstarijih utvrđenih gradova. Smještena je na svega pet kilometara od Samobora, a do nje je potrebno svega 10-ak minuta hoda, i to od Planinarskog doma Maks Plotnikov.

Okić je smješten na Plešivici, a visok je 495 metara. S njegova vrha dopire pogled do Pokuplja i Zagreba i definitivno je jedno od mjesta u blizini Zagreba koja moraš posjetiti.