Posjetite Postojnsku jamu s okolicom

Najpopularnija turistička destinacija u Sloveniji

Posjetite Postojnsku jamu s okolicom

Postojnska jama već više od dvjesto godina privlaći mnoštvo posjetitelja iz cijelog svijeta. Do sada istraženi dijelovi postojnskog jamskog sustava obuhvaćaju dvadeset i jedan kilometar, što znači da je Postojnska jama najveća i najposjećenija jama klasičnog krša u Europi. Njen slikovit i tajanstven podzemni svijet istovremeno je jedinstven prostor za najraznolikije jamske pustolovine. U Proteusovoj jami s vivarijem u neposrednoj blizini Postojnske jame posjetitelji mogu vidjeti nekoliko najzanimljivijih jamskih životinja.Image


Postojnska jama je najpoznatija jama na svijetu. Istovremeno je najvažnija turistička znamenitost Slovenije i jedan od najvećih krških spomenika na svijetu. To je jedino mjesto na svijetu, gdje se kroz podzemnu pokrajinu možete voziti s električnim vlakićem te gdje izbliza možete razgledati najslavnijeg prebivatelja tog podzemnog kraljevstva - čovječju ribicu.

Image


Fantastičan splet tunela, rovova, galerija i dvorana, nevjerojatna raznolikost krških pojava te lak pristup zasigurno su glavni razlozi za iznimnu popularnost jame te velik broj posjetitelja (više od trideset i pet milijuna u približno dvjesto godina).


Image


Jeste li znali da

  • jamska željeznica postoji već od 1872. godine, dok električna rasvjeta postoji od 1883. godine?
  • se u jami nalazi najstariji podzemni poštanski ured, izgrađen 1899. godine?
  • je između trideset i pet milijuna posjetitelja bilo više od sto pedeset predsjednika država, kraljeva i cesara?

Samo deset kilometara od Postojnske jame nalazi se Predjamski grad, jedan od najljepših dvoraca na svijetu. Već više od osamsto godina ponosno stoji usred sto dvadeset i tri metara visoke kamene stijene.

Image


Ispod Predjamskoga grada sakriva se Predjamski jamski sustav koji nudi puno mogućnosti za posebne doživljaje, uključujući posebni doživljaj razgledavanja pomoću prikladne opreme.

Odmah kraj ulaza u Postojnsku jamu nalazi se Jamski dvorac koji je obnovljen u moderni manifestacijski i gastronomski centar te je odlično mjesto za nezaboravne događaje. Okusne pupoljke možete zadovoljiti u obližnjem samoposlužnom restoranu Briljant te u novom restoranu Proteus u središtu Postojne.

Više informacija >>Možda će te zanimati

Image
'MAMA JE BOLJE'

Nakon teške bolesti, naša novinarka napisala je slikovnicu kako bi pomogla svom sinu i drugoj djeci

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Osigurajte bezbolnije liječenje najteže bolesnoj djeci iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"