Otkrij Zmajevo oko, prirodni fenomen kojeg prate i razne legende

Zmajevo oko krije brojne prirodne ljepote, ali i jednako mnogo zanimljivih legendi

PXL_111011_884.jpg
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mnogi od nas će ovo ljeto provesti na nekoj od popularnih odredišta na jadranskoj obali. Ako se odlučiš da će to mjesto biti Rogoznica, osim lijepih plavih plaža i šuštanja mora moći ćeš doživjeti i prirodni spektakl - Zmajevo oko.

Image
Slap koji krije tirkizno jezero

Otkrij čarobni slap Sopot koji krije pravu oazu mira u srcu Istre

Zmajevo oko je malo jezerce smješteno na poluotoku Gradina okruženo strmim stijenama visine od 4 do 24 metra. Iako nije jako veliko, jezero je duboko čak 15 metara. Naziv je dobilo zbog ovalnog oblika koje podsjeća na oko, a prate ga i vrlo zanimljive legende. Prva od njih je ona da je na poluotok pao meteor, a mnogi misle kako se na dnu skriva svemirski brod.

Najpoznatija je ipak legenda o zmaju koji živi u jezeru. Naime legenda je nastala prema prirodnoj pojavi zbog koje se jezero s vremena na vrijeme pjeni i ključa, a mnogi smatraju kako su to mjehurići koje ispušta zmaj. Zmaj, naime, nije bio prijateljski nastrojen te je svake godine od mještana zahtijevao žrtvu kako im ne bi naudio. Mještani su zmaju morali žrtvovati najljepšu djevojku i najdeblju ovcu kako bi bio zadovoljan.

Osim ove legende, postoji i ona vezana uz grčku mitologiju. Zmaj Murin, sin Here i Posejdona, vladao je poluotokom te je štitio mještane od pljačkaša i nasilnika, a zauzvrat bi mu mještani poklonili lijepu i mladu djevojku koja bi mu postala žena. No kako se ipak radilo o zmaju, niti jedna nesretna djevojka nije preživjela prvu bračnu noć pa se žrtva morala ponavljati svake godine. Sve se promijenilo kada se pojavio heroj Aristoles koji je jednu djevojku pokušao spasiti. Svojim kopljem koje je uz pomoć Hefesta iskovala Atena, heroj je zmaja smrtno ranio. Prije nego što je umro, zmaj je izvadio vlastite oči. Jedno je oko bacio iza Mljeta, dok mu je drugo palo pod noge i istopilo kamen pod njim i stvorilo jezero koje znamo danas.

Upravo zbog ove legende jezero je dobilo i čarobne moći. Naime, ako se dvoje zaljubljenih okupa u ovom jezeru, zagarantirana im je ljubav i sreća do kraja života. Koliko je to istina ne možemo potvrditi, ali da se okupaš u ovom jedinstvenom jezeru svakako preporučujemo.

Iako na prvi pogled nije povezano s morem, voda u jezero utječe kroz brojne podvodne kanale kroz koje često uđe i pokoja morska životinja. Tako se u jezeru mogu naći razne vrste riba, meduza i kornjača, a posebno je zanimljivo da se barem jednom godišnje u jezeru sav životinjski svijet isprazni. Jezero se zamuti te tako mutno bude nekoliko dana te se opet razbistri i životinjski svijet se vraća u njega.

Sa stijena koje ga okružuju se pruža prekrasan pogled na jezero i okolna mjesta i more. Do njega lako možeš doći pješke, ali i automobilom. Posebno je zanimljivo prošetati se oko samog jezera, a često možeš zateći i zaljubljenike u ekstremne sportove koji s visokih stijena skaču u more. Zato ovog ljeta neka Rogoznica i Zmajevo oko svakako dospiju na listu mjesta koje ćeš obići jer sigurno nećeš zažaliti.