Jadranski raj

Prekrasne atrakcije otoka Šolte zbog kojih ga se isplati posjetiti

Ako ne želiš ove godine ljetovati na razvikanim i skupim otocima hrvatskog juga, donosimo ti sjajnu alternativu. Posjeti malenu Šoltu nedaleko Splita i oduševi se njezinom ljepotom

Šolta
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Posve blizu Dioklecijanova grada, a ipak dovoljno daleko da osigura osjećaj bijega, otok Šolta postaje profinjena destinacija izvorne prirodne ljepote. Nekoć je bila na glasu kao mali siromašni otok koji doli prirodnih ljepota ništa drugo nije mogao ponuditi, a danas nudi i mnoge tajne bisere, koji iz godine u godinu privlače sve više obožavatelja. Šolta je, dakle, samo 45 minuta udaljena od Splita, a nudi uživanje za sva čula. Uz borove šume, plavo more, skrivene uvale i divne opcije smještaja, Šolta se polako, ali sigurno iz zapostavljenog jadranskog otoka pretvara u "it" destinaciju koju posjećuje sve više i više travel influencera i blogera.


Image
Mjesto dobrog vina i lijepih plaža

Vrbnik - dragulj otoka Krka s najužom ulicom na svijetu

Kako bismo i tebe inspirirale da posjetiš ovaj divan, još donekle nepopularan otok u blizini Splita, donosimo ti pet atrakcija koje Šolta nudi, a nećeš ih pronaći nigdje drugdje. Posebne, lijepe plaže, unikatni beach barovi, luksuzni smještaj i jedinstveni otočki događaj koji spaja tradiciju i suvremenost - sve to pronađi na našoj listi i već danas rezerviraj svoj odmor na Šolti. Zasigurno nećeš požaliti.

Plaže uvale Nečujam

Nečujam se nalazi na sjevernoj strani otoka, a od Splita ga dijeli nepunih 9 milja prekrasnog plavog Jadrana. Nečujam je po mnogima najljepša uvala otoka Šolte sačinjena od ukupno osam draga: Bok Supetra, Šumpjivina, Podkamenica, Maslinica, Tiha, Bok od rata, Piškera i Supetar. Izgradnjom modernih vikendica i turističkog naselja, Nečujam postaje moderno turističko mjesto, no jedna stvar kroz stoljeća ostaje nepromijenjena, a to je naziv samog mjesta. Latinski naziv Vallissurda ili gluha uvala dolazi iz same veličine nečujamske uvale, koja je u stanju svaki zvuk sakriti i pretvoriti ga tek u sitni šapat. Prekrasne plaže s obje strane uvale i u nečujamskim valama te duga šetnica očarat će te u bilo koje doba godine.


Uvala Gornja Krušica

Na sjevernoj strani Šolte nalazi se uvala Gornja Krušica koja skriva najljepše plaže na otoku. Okružena gustom borovom šumom i zeleno modrom oazom s najčišćim morem svakoga ostavlja bez teksta. Uz to, ovo je mjesto sjajno za sve one koji se žele odmoriti od mobitela i moderne tehnologije, jer je na njemu signal jako slab. Nije li bolje stoga se prepustiti tišini, suncu i kristalno plavom moru ovog dijela Šolte?

Penjalište za aktivan odmor

Ako voliš aktivan odmor, Šolta i tu može mnogo toga ponuditi. Osim plivanja i ronjenja, možeš se okušati i u penjanju po stijenama. Naime, penjalište se nalazi na južnoj strani otoka u predjelu Križice, iznad mora, s fantastičnim pogledom na pučinu te otoke Brač, Hvar i Vis.

Hotel i marina dvorca Martinis Marchi

Predivan hotel smješten u starom dvorcu i marina s pogledom na sedam malih otočića sigurno su najluksuzniji dio otoka. Lokacija čini zanimljiv spoj luksuza i tradicije budući da je dio starog dvorca preuređen u hotel. Dvorac Martinis-Marchi izgradila su početkom 18. stoljeća braća Martinis- Marchi, a nedavno je restauriran i danas predstavlja fantastičan spoj starog i modernog. Ovo raskošno kameno zdanje nudi, uz 6 smještajnih jedinica, restoran, vinski podrum, wellnes oazu, veliku terasu uz bazen i prekrasni mediteranski stilizirani i osvijetljeni vrt, koji se prostire na 5000 m2. 

Potezanje Mrduje

Jedan od najatraktivnijih šoltanskih događaja svakako je potezanje Mrduje. Mrduja je maleni otočić između Šolte i Brača, te vječiti kamen spoticanja Bračana i Šoltana. Naime, od davnina postoji legenda o potezanju Mrduje u pokušaju stjecanja vlasništva nad ovim malenim otočićem. Svako ljeto šoltanski i brački brodići slože se uz konop privezan na Mrduju nakon čega povjerenstvo odlučuje čijih ima više i tko dobiva pravo posjeda nad otočićem. Ovo je event koji govori o otočkoj tradiciji te bi stoga trebao zainteresirati svakog turista.


Možda će te zanimati

Image
'MAMA JE BOLJE'

Nakon teške bolesti, naša novinarka napisala je slikovnicu kako bi pomogla svom sinu i drugoj djeci

Image
'BUDI MI PRIJATELJ'

Osigurajte bezbolnije liječenje najteže bolesnoj djeci iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"