Za velike i male

Park šuma Golubinjak: Ljepotica Gorskog kotara kao stvorena za vikend izlet

Nadomak Lokvi u Gorskom kotaru nalazi se čarobna šuma Golubinjak. Prepuna jeli, bukvi smreka, spilja i stijena u kojima će uživati mali i veliki. A svaki zaljubljenik u prirodu će se sigurno ponovno vratiti jer ostavlja bez daha

PXL_280620_29375002.jpg
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Postoje mjesta u našoj zemlji koja treba posjetiti ne samo jednom nego im se uvijek ponovno vraćati. Gorski kotar je upravo takvo prekrasno područje koje nudi čarobne prirodne ljepote. Zime su u Gorskom Kotaru duge i jake zbog čega ga redovito posjećuju svi obožavatelji snijega i zimskih radosti, no Gorski Kotar je divan u bilo koje vrijeme godine.

Image
Umjetno jezero koje oduševljava

Lokvarsko jezero - biser Gorskog kotara koji moraš posjetiti

U blizini Lokvi nalazi se Park-šuma Golubinjak, na površini od 51 hektar, i svakoga će ostaviti bez daha. Stasita stabla crnogorice uzdižu se jako, jako visoko iznad bijelih stijena. Na nadmorskoj visini od 730 do 800 metara nalazi se posebna prirodna ljepota pa je ovo područje još davne 1961. proglašeno zaštićenim područjem.

Na početku šume je ogromna livada na kojoj se nalaze klupe i stolovi za izletnike, dječje igralište te ugostiteljski objekt u kojem se može uživati u lokalnim specijalitetima. Također se može iznajmiti i prostor za roštiljanje. Oko livade se nalazi prekrasna šuma, a može se uživati u prirodi šetajući se po kružnoj stazi. Na njoj se nalazi i Kraljica šume, radi se o jeli koja je visoka čak 35 metara i široka 140 cenimetara. Jako je stara, čak više od 250 godina, a posjetioci je vole zagrliti i fotografitati se s njom.

Kroz Golubinjak prolazi i dio 10,83 km duge planinarske "Staze spilja". Također je moguće vidjeti i druge atrakcije ovog kraja - Ledenu špilju i Golubinju špilju. U potonjoj su nekada živjeli golubovi pa je po njima dobila ime, a staza ide sve do Paklenih vrata što je mnogima omiljeno mjesto za fotografiranje. Visoka su čak osam metara i široka oko četiri.

U blizni je također i Ledena spilja u kojoj se snijeg i led mogu zadržati sve do ljeta te je tako i dobila ime. Dulja staza se može prohodati za četrdesetak minuta, a moguće je prošetati i kraćom dionicom.

Park šuma Golubinjak za posjetitelje naplaćuje ulaznice od četvrtka do nedjelje, a cijena ulaznice iznosi 3.50 eura, dok je ostale dane ulaz slobodan. Uz obilazak ove park-šume može se obići i Lokvarsko jezero i špilja Lokvarka koje se nalaze u blizini.

POGLEDAJ VIDEO: Upoznaj financijsku blogericu Tetku