Vikend u prirodi

Zeleni raj na zemlji: Park prirode Papuk odlična je destinacija za izlet

Smještena u srcu slavonskih ravnica, Papuk je najljepša planina Slavonije, a njezin najveći dio čini Park prirode Papuk, zeleni komadić raja koji je savršena destinacija za izlet u prirodu i planinarenje

papuk.jpg
Foto: Instagram/discover_podravina_slavonija

Kada zamišljamo Slavoniju, prvo što zamislimo jesu beskrajne ravnice, zlatno žito i nebo koje dodiruje ravnicu na obzoru. No usred te ravnice smjestila se planina Papuk, planina smještena na gotovo tisuću metara nadmorske visine, a nalazi se u istočnoj Hrvatskoj, na sjevernoj i sjeverozapadnoj granici Požeške kotline.


Image
Ponovno se otvorilo

Zeleni vir i Vražji prolaz – čarobne destinacije za vikend izlet

Upravo je planina Papuk znana kao najljepša planina Slavonije, a najveći dio te planine čini Park prirode Papuk, koji se prostire na površini od 336 km², a nalazi se na području dviju županija, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. Sam Park prirode, kao i cijela planina, odlikuju se velikim šumskim bogatstvom, prekrasnim zelenilom, bujnom vegetacijom te karakterističnom florom i faunom, i kao takvi čine idealno područje za razvitak planinskog turizma.

Park prirode Papuk prvi je i jedini geopark u Hrvatskoj, a uvršten je i na UNESCO-vu listu svjetskih Geoparkova, jedinstvenih geografskih područja gdje se geološkim lokalitetima i krajolicima od međunarodnog značaja upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja.


Park prirode pruža vrlo velike mogućnosti rekreacije i savršeno je mjesto za aktivan odmor - ovdje se prvenstveno može planinariti u svim godišnjim dobima, a zbog visina vrhova Papuka do 1000 metara planinariti mogu baš svi, bez obzira na kondiciju i godine. Ovdje možeš uživati i u šetnji kroz biser slavonskog gorja - Park šumu Jankovac - a osim toga, bazeni u Velikoj i Orahovačko jezero ljeti su izvrsna mjesta za osvježenje i kupanje.


No osim prekrasne prirode, Papuk nudi i odličnu zabavu za sve željne adrenalina - tu je Adrenalinski park Duboka, koji se prostire na oko 4000 m² u dva poligona s različitim spravama koje se nalaze između stabala, a prigodan je i za djecu i za odrasle. Za one koji žele odsjesti i okušati se u kampiranju, tu je Kamp odmorište Duboka, kamp s 11 uređenih parcela za kampere i kamp prikolicama s priključcima za električnu energiju i vodu.

Park prirode Papuk od Zagreba je udaljen oko dva i pol sata vožnje autocestom, a svi posjetitelji koji dolaze iz smjera Zagreba voze se autocestom Ivanja Reka-Lipovac i izlaze na izlazu Nova Gradiška, odakle preko Požege dolaze u Veliku.

Za ulaz u Park šumu Jankovac morat ćeš izdvojiti simboličnih 10 kuna, a osim toga, u Parku prirode dostupni su brojni edukativni programi za sve uzraste i po različitim cijenama, a više informacija možeš pronaći na linku.


Možda će te zanimati

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Prve reakcije finalista 'Superstara': Neki nisu očekivali prolazak dalje

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Spektakl i suze u studiju 'Superstara': U finale idu Hana, Dino, Toni i Petar!