Nezaobilazne destinacije: Europski gradovi koje moraš vidjeti ako voliš knjige

Prošeći gradom u kojem je živjela tvoja omiljena spisateljica ili kreni ulicama koje su poslužile kao kulisa jedne od najpoznatijih kriminalističkih trilogija svijeta

Nezaobilazne destinacije: Europski gradovi koje moraš vidjeti ako voliš knjige

Kada govorimo o gradovima prepunima šarmantnih knjižara, zadivljujućih gradskih knjižnica i lokacija koje su poslužile kao inspiracija brojnim popularnim klasicima koje i danas rado čitamo, neke su destinacije popularnije od drugih. 

Europa obiluje takvim gradovima i mjestima, a neka od njih jednostavno su nezaobilazne za sve ljubitelje dobrog štiva i klasika europske i svjetske književnosti. 

Image

Predivne knjižnice diljem svijeta koje bi svi ljubitelji knjige trebali posjetiti


Bilo da želiš prošetati gradom u kojem je nekoć živjela tvoja omiljena spisateljica Jane Austen, posjetiti knjižaru na vodi, ili krenuti putem grada koji je poslužio kao kulisa jedne od najpoznatijih kriminalističkih trilogija svijeta, ove gradove nikako ne bi smjela zaobići. 

Od Dublina i Londona, pa do Stockholma i Pariza, ove bi gradove na svoju listu želja trebala uvrstiti svaka ljubiteljica knjiga kako bi upotpunila svoje književno iskustvo. 

1. Bath, Engleska

Osim rimskih termi koje se ovdje nalaze, još je jedan glavni razlog zašto bi trebala posjetiti Bath, posebno ako si ljubiteljica književnosti. Ovaj je grad nekoć bio dom jednoj od najznačajnijih britanskih književnica, Jane Austen, koja je ovdje živjela od 1801. do 1806.

Bath je poslužio kao pozadina za njezine romanei, a ovdje se nalazi i Centar Jane Austen, u kojem možeš pogledati izložbu života i djela ove književnice, s posebnim naglaskom na njezin život u Bathu, kao i na život kakav je bio u 19. stoljeću. Osim toga, ovdje se svakog rujna održava i već tradicionalni Jane Austen Festival

2. London, Engleska

London je bez sumnje grad koji je inspirirao brojna djela svih žanrova i bio dom brojnim legendarnim piscima. Jedna od glavnih znamenitosti koje bi svaki ljubitelj književnosti ovdje trebao posjetiti svakako je Shakespeareovo rekonstruirano kazalište Globe, smješteno u kulturnoj četvrti Bankside uz Temzu.

Ovdje ćeš moći obići cijelo kazalište u organiziranoj turi, saznati sve o životu i djelu legendarnog Shakespearea, povijesti ovog kazališta, kao i originalnog kazališta, a moći ćeš pogledati i predstavu. Osim toga, u Londonu ćeš gotovo na svakom uglu pronaći bezbroj šarmantnih knjižara prepunih raznih klasika, kao i onu iz filma Notting Hill.


3. Hay-on-Wye, Wales

Ako si čula za ovo maleno seoce u Walesu, to je vjerojatno zahvaljujući velikom broju knjižara po kojima je poznato. Iako broji tek nešto manje od 2000 stanovnika, u njemu se i dalje nalazi velik broj knjižara, od kojih su neke čak posvećene specifičnim žanrovima.

Ona najpoznatija svakako je knjižara na otvorenom, poznatija pod nazivom Honesty Bookshop, smještena u blizini dvorca Hay Castle. U njoj se nalazi nekoliko polica natkrivenih krovom i svatko ih može slobodno listati. Ako ih želiš kupiti, jednostavno moraš ubaciti novac u automat, budući da nema nikoga tko nadgleda ovu šarmantnu malu knjižaru. 

4. Edinburgh, Škotska

Glavni grad Škotske može se pohvaliti dugom i bogatom književnom tradicijom, a bio je dom mnogim poznatim književnicima, poput Roberta Burnsa, Muriel Spark, kao i suvremenom dramskom piscu Irvineu Welshu. Edinburgh ima i jednu od najvećih koncentracija knjižnica na svijetu, s više od 60 knjižnica na 100,000 ljudi, a svake je godine domaćin najvećem festivalu knjiga na svijetu, Edinburškom međunarodnom festivalu knjiga.

Ipak, jedan od najvažnijih razloga zbog kojih bi trebala posjetiti Edinburgh ako si ljubiteljica književnosti svakako su dva kafića - Elephant House i Spoon, mjesta na kojima je J.K. Rowling pisala svoj serijal knjiga o Harryju Potteru, koje su ju proslavile i od samohrane majke koja je živjela od socijalne pomoći pretvorile u multimilijunašicu. 


5. Dublin, Irska

Samuel Beckett, James Joyce, George Bernard Shaw i Oscar Wilde samo su neka od velikih književnih imena rođena u glavnom gradu Irske. Osim njih, Dublin se može pohvaliti i s nekoliko književnih lokacija koje bi svaki ljubitelj književnosti volio vidjeti, a jedna od tih lokacija je i knjižnica dublinskog sveučilišta Trinity College.

Ova impozantna knjižnica datira još iz 18. stoljeća, a izgleda kao da je izašla iz neke priče, uz nevjerojatan dizajn i arhitekturu koji ostavljaju bez daha. Malo je reći da je ova knjižnica san svakog "knjiškog moljca", pa bi se svakako trebala naći na listi želja svakog od njih. 


6. Mainz, Njemačka

Mainz je jedan od gradova koji nije poslužio kao inspiracija za neko poznato književno djelo, niti je u njemu rođen neki od poznatih svjetskih pisaca. Ipak, ovaj grad zauzima važno mjesto kada je u pitanju povijest svjetske književnosti - on je dom Johannesa Gutenberga, čovjeka koji je izumio tiskarski stroj, bez kojeg ne bi bilo ni knjiga, a ni nas koji ih toliko volimo.

Nasuprot katedrale u Mainzu smješten je Gutenbergov muzej, u kojem možeš saznati sve o njegovim fantastičnim postignućima, a imat ćeš i priliku vidjeti prvu tiskanu knjigu na svijetu - Bibliju

7. Stockholm, Švedska

Za sve ljubitelje kriminalističkih romana, s naglaskom na trilogiji poznatog švedskog autora i novinara Stiega Larssona, Stockholm je nezaobilazna destinacija. Posjeti Gradski muzej u Stockholmu u kojem postoji cijela jedna izložba posvećena popularnom serijalu knjiga, kao i ostalim knjigama poznatih švedskih autora.

Ako te zanima srednjovjekovna književnost, nikako nemoj zaobići Nacionalnu knjižnicu Švedske, u kojoj se čuva najveći srednjovjekovni rukopis poznat pod nazivom Codex Gigas ili "vražja Biblija". Najozloglašeniji dio ovog rukopisa je ilustracija smještena na sredini koja prikazuje veliki portret, navodno, samog Vraga. 

8. Sankt Petersburg, Rusija

Nekoć kulturni centar Ruskog Carstva, Sankt Petersburg obavezno je odredište za svakog ljubitelja književnosti i umjetnosti. Ovaj legendarni ruski grad bio je dom mnogim velikim književnicima, uključujući pjesnika Mihaila Ljermontova, Lava Nikolajeviča Tolstoja, pa čak i Vladimira Nabokova prije nego je napustio Rusiju. 

Osim toga, Sankt Petersburg poslužio je kao pozadina brojnim književnim remek-djelima, poput Puškinovih pjesama, Gogoljevih pripovijetki i novelama legendarnog Dostojevskog. U Sankt Petersburgu moći ćeš posjetiti lokacije koje se spominju u vjerojatno najpoznatijem romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Zločinu i kazni, uključujući mjesto na kojem je Raskoljnikov planirao ubiti Aljonu Ivanovnu. 

9. Venecija, Italija

Radnja mnogih poznatih djela odvija se upravo u Veneciji, a ako uzmemo u obzir njezinu bogatu povijest i kulturu, ni ne čudi da je inspirirala tolike poznate autore. Radnja Shakespeareova odvija se upravo ovdje, kao i radnja novele Thomasa Manna. Venecija se spominje i u Voltaireovoj satiri , ali i u Proustovoj

Ako te put nanese u Veneciju, ne propusti posjetiti legendarnu knjižaru Libreria Acqua Alta, u kojoj ćeš pronaći knjige smještene u gondolama, kanuima, pa čak i kadama, kako bi bile sigurne od mogućih poplava. Ispred knjižnice postoji i razigran prostor za čitanje, sa stepenicama načinjenim u potpunosti od knjiga - pravi mali raj za ljubitelje književnosti. 

10. Pariz, Francuska

Kada prosječna osoba pomisli na Pariz, prva stvar koja joj padne na pamet vjerojatno je moda. Ipak, ako si ljubiteljica književnosti, prvo ćeš pomisliti na legendarni pariški stan spisateljice Gertrude Stein u kojem su se okupljali brojni poznati autori poput F. Scott Fitzgeralda, Ezre Pounda i Ernesta Hemingwaya, kako bi uz skandalozne količine vina raspravljali o svojim djelima. 

Osim toga, ovdje je i najstarija javna knjižnica, Bibliothèque Mazarine, koju nikako ne smiješ zaobići, kao i brojne ulične štandove prepune knjiga smještene tik do Sene. Možda najpoznatija knjižara Pariza s knjigama na engleskom jeziku, Shakespeare and Company, također bi se trebala naći na tvojoj listi želja. 


11. Amsterdam, Nizozemska

Iako jako malo ljudi ovaj grad posjeti samo zbog književnosti, Amsterdam ima uistinu mnogo toga za ponuditi jednom ljubitelju književnosti. Počevši od knjiga čija se radnja odvija u nizozemskom glavnom gradu, kao što su iJessie Burton.

Ako prošećeš trgom Spui, vidjet ćeš brojne knjižare svih vrsta, zbog čega se ovaj dio Amsterdama često naziva i amsterdamska četvrt knjiga. Jednom tjedno, obično petkom, prodavači knjiga iz cijele zemlje dolaze ovdje kako bi prodavali razne naslove, ali i fotografije i razglednice koje mogu biti odličan suvenir. Ipak, svi će se ljubitelji knjiga složiti da su knjige ipak najbolji suveniri koje sa sobom možemo ponijeti iz neke zemlje.  


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.