Umjetno jezero koje oduševljava

Lokvarsko jezero - biser Gorskog kotara koji moraš posjetiti

Umjetno jezero okruženo crnogoričnom šumom savršeno se uklopilo u okoliš i svojom te ljepotom poziva da ga istražiš - baš je zato idealna destinacija za izlet

lokve.jpg
Foto: Pixsell

Ako si se ikada vozila starom cestom u smjeru Rijeke, sigurno si primijetila prekrasno jezero okruženo crnogoričnom šumom, koje izgleda kao destinacija iz nekog filma. A ako nisi, vrijeme je da kreneš tim putem i zastaneš, jer će te lokacija zasigurno oduševiti.

Image
U srcu Istre

Nađeš li se u Istri, nikako ne smiješ zaobići ovo prekrasno jezero

Riječ je o Lokvarskom jezeru, umjetnom jezeru koje je nastalo kada je rijeka Lokvarka zaustavljena u radnim akcijama, koje su trajale od 1952. do 1955., a nekadašnju zelenu dolinu s naseljem i tri pilane, te nekoliko kilometara poznate goranske ceste Lujzijane, prekrilo je zeleno-plavo umjetno jezero, koje danas privlači sve više posjetitelja.

Lokvarsko jezero smjestilo se u općini Lokve u Gorskom kotaru, na pola puta između Delnica i Fužina i, iako je ono umjetno jezero, savršeno se uklopilo u prirodni okoliš prelijepih goranskih crnogoričnih šuma. Upravo iz tog razloga, Lokvarsko je jezero danas velika turistička atrakcija i omiljeno mjesto ribiča, sportaša i rekreativaca.

Lokvarsko jezero duboko je oko 40 metara, a proteže se na 2,5 četvornih kilometara. Okruženo je crnogoričnom i bjelogoričnom šumom, a danas se ubraja u omiljenu destinaciju stanovnika cijele Hrvatske, jer je idealno za šetnju i rekreaciju u bilo koje doba godine.

A ono je i prekrasno u svako doba godine - zimi ovdje možeš uživati u snježnoj bajci, a ljeti možeš potražiti osvježenje i okupati se. A za rekreativce, Lokvarsko je jezero omiljena biciklistička i planinarska destinacija - oko njega se proteže kružna staza duga oko 17,5 kilometara, za koju ti je potrebno oko pet sati aktivnog hoda bez pauzi.

Jedan dio staze prati jezero, a drugi će te odvesti u prekrasnu šumu. Iako ne postoji prava početna točka ove staze, ona je kružna pa nećeš pogriješiti gdje god se priključila, a oni koji su ju već prošli savjetuju da započneš kod brane gdje možeš parkirati automobil, ili kod kupališta, gdje također možeš ostaviti automobil. Sparkirati se možeš i kod vidikovca na cesti iznad jezera te se spustiti pješke, a izlet možeš započeti i kod naselja Mrzla Vodica.

Najbolja stvar je da se ulaz na jezero ne plaća, kao ni parking, stoga je ovo savršena ideja za izlet na kojemu nećeš morati puno potrošiti. Ručak možeš pojesti u nekom od obližnjih restorana ili, poput pravog planinara, ponijeti ga u ruksaku i ručati na jednoj od mnogobrojnih lokacija uz jezero. Zato, čim se temperature malo spuste, ruksak na leđa i put Lokvarskog jezera - sigurne smo da ćeš se oduševiti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.