Čudesni su, vjeruj nam

Ovog ljeta posjeti kvarnerske otoke, bisere Jadrana koji skrivaju čuda prirode

Rab, Lošinj, Krk ili Cres - ti biraš, a koji god od ovih kvarnerskih otoka odabereš za svog godišnji odmor ovog ljeta, nema šanse da ćeš pogriješiti. Svaki je poseban na svoj način.

Mali Lošinj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Ako ti se godišnji odmor tek bliži, a planiranje gdje ćeš ga provesti ostavila si za zadnji tren, savršeni odgovor pronađi na Kvarneru. Zahvaljujući svojoj razvedenosti koja stvara bogatstvo otoka, poluotoka i zaljeva te krije pregršt prirodnih ljepota i znamenitosti, hrvatska obala jedna je od najljepših i najposebnijih destinacija na svijetu. Svaku od brojnih destinacija duž naše obale prirodne ljepote pretvaraju u idiličnu oazu stvorenu za uživanje i istraživanje. Zašto je onda baš Kvarner mjesto na kojem možeš doživjeti sve što hrvatska obala ima za ponuditi?

Image
Za prste polizati!

Labin navodno skriva najbolju pizzu u Hrvatskoj. Morale smo to provjeriti

Kvarner je destinacija prepuna raznolikosti koje se spajaju u jednu idiličnu cjelinu. Tajna njegove ljepote i posebnosti krije se u jedinstvenoj kombinaciji primorja, otoka i gorja. Na relativno malom području, Kvarner u jednoj slici donosi tisuću priča ispričanih kroz bogatu kulturu, dugu turističku tradiciju, raskošnu gastronomsku ponudu i brojne sadržaje za aktivan odmor.

Kvarnerski otoci

Jedna od prvih asocijacija na Kvarner njegovi su otoci Krk, Cres, Rab i Lošinj. Kada stigneš na bilo koji od kvarnerskih otoka, prvo duboko udahni i uživaj u svježem zraku čija se terapeutska svojstva opisuju kao Kvarner efekt. Mirisi mora miješaju se mirisima aromatičnog bilja i gustih zelenih šuma u pravi mediteranski koktel koji, zajedno s vjetrom i blagom klimom kvarnerskog područja, stvara zaista posebno iskustvo aromaterapije na otvorenom. Uz svježi zrak, svi otoci mogu se pohvaliti i kristalno čistim morem zbog čega ćeš gdje god krenula naići na Plave zastave, međunarodni simbol kvalitete i čistoće mora te sigurnosti kupača.

Uz čisto more i svježi zrak koji su im zajednički, svaki od kvarnerskih otoka je različit i poseban na svoj način, vrijedan dolaska i istraživanja. I dok ćeš na njihovim predivnim plažama pronaći savršeno mjesto za odmor, njihove morske i kopnene staze okružene raslinjem i kamenjem pozivat će te na istraživanje i kretanje.

U nastavku otkrij sve prirodne posebnosti kvarnerskih otoka i inspiriraj se za organiziranje putovanja.

Krk

Na otoku Krku uživaj u njegovim maslinicima i vinogradima u kojima se uzgaja autohtona sorta grožđa. U šetnjama njegovim brojnim stazama otkrij uvalu Čavlena poznatu po divovskim hrastovima, i jezero smješteno nedaleko od Njivica koje je najveće prirodno slatkovodno stanište otoka Krka. Jedna od prirodnih posebnosti otoka Krka su i mrgari, najdojmljiviji i najrjeđi primjeri prastare tehnike gradnje suhozida. Te kompleksne višeprostorne ovčare od suhozida, s tlocrtom u obliku cvijeta, koriste za razvrstavanje ovaca različitih vlasnika. Osim u Baški, Jurandvoru i Batomalju, pronaći ih možeš još samo na dva otoka u svijetu: Walesu i Islandu. Krk je osim toga i sjajno povezan s kopnom putem mosta, pa je do njega lako doći. Za samo dva sata vožnje od Zagreba možeš uživati u svim njegovim čarima.

Rab

Otok Rab dočekat će te sa svojom bogatom kulturom i poviješću, ali i brojnim prirodnim ljepotama. Poznat kao otok sunca, pijeska i mora te kao jedan od najzelenijih otoka na Jadranu, Rab je isprepleten s više od sto kilometara pješačkih i biciklističkih staza na kojima možeš istražiti ljepote sredozemnog krajolika u vlastitom ritmu. Pogodan je i za najmlađe, jer njegove kilometarske pješčane plaže pružaju sigurnost pri dječjoj igri u moru.

Cres

Posebnost otoka Cresa nalazi se u različitosti njegovog sjevera i juga. I dok na sjevernom dijelu otoka prevladavaju strme stijene s visokim i gustim hrastovim šumama, južni dio otoka prošaran je pašnjacima i goletima. Nemoj zaboraviti svoj pogled skrenuti prema nebu i pratiti prelet bjeloglavih supova koji su svoj dom našli upravo na liticama otoka Cresa.

Lošinj

Otok Lošinj priča jednu posebnu priču i krije tajnu vitalnosti. Mjesto je to gdje jata dupina slobodno i veselo plivaju, a obale su stalno okupane suncem. Lošinj je mjesto koje će u tebi potaknuti vitalnost svojom blagotvornom mikroklimom zbog koje su otočna mjesta Mali i Veli Lošinj proglašena klimatskim lječilištima. Uz to, divno je ovaj otok obilaziti barkom, jer skriva mnoštvo malih, izoliranih uvala kristalno čistog mora.