Rajski arhipelag

Nacionalni park Kornati - kameno biserje koje moraš posjetiti

Čisto, plavo more, velik broj otoka i otočića i strme litice koje čine Nacionalni park Kornate pravi su raj na zemlji koji se mora posjetiti barem jednom

kornati.jpg
Foto: Pixsell

Hrvatska obiluje prirodnim ljepotama i to je nadaleko poznato, a među omiljenijim hrvatskim destinacijama zasigurno su nacionalni parkovi. Od tirkizno plavih Plitvičkih jezera do prekrasnih slapova Krke i planinskih predjela Paklenice, svaki od njih poseban je na svoj način i mora se posjetiti barem jednom u životu. A jedan od njih su i Kornati.


Image
Hrvatski Havaji

Dugi otok krije pješčanu plažu koju mnogi zovu najljepšom na jadranu

Kameni labirint osamdeset i devet otoka, otočića i hridi u moru – to su Kornati, poznati Nacionalni park u Hrvatskoj, a ujedno i najrazvedenija otočna skupina u Sredozemlju, koja se često naziva "kamenim biserjem" Mediterana.


Nacionalni park Kornati čini veći dio grupe otoka Kornati u hrvatskom dijelu Jadrana u srednjoj Dalmaciji, zapadno od Šibenika, u Šibensko-kninskoj županiji. Ovaj je rajski arhipelag nacionalnim parkom proglašen 1980. i tada je stavljen pod zaštitu. Ukupna površina parka je oko 220 km² a od površine parka, samo oko 1/4 je kopno, dok je preostali dio morski ekosustav.

Otoci su u Nacionalnom parku svrstani u dva niza – Kornatski i Piškerski i kao stvoreni su da se među njima plovi i da ih se otkriva. Ime su dobili po najvećem otoku, Kornatu, a najveća širina otočja unutar granica Parka jest 6 kilometara.


Kornati obiluju prirodnim i kulturnim posebnostima - okomite litice okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka i zaista su nešto posebno, a one su i staništa rijetkih vrsta. Duž tih litica koje se obrušavaju u more obilje je koralja, a more koje čini velik dio Kornata vrlo je čisto i izrazito prozirno jer svjetlost duboko prodire, pa je zato omiljena destinacija za ronioce.

Posebnost Kornata jest i ta što su otoci goli - nekada su na Kornatima rasle guste šume koja su zbog potrebe za pašnjacima i obradivom zemljom sječene još za vrijeme Ilira, a iskorištavanje tih prostora rezultiralo je pretvaranjem otoka u kamenjar. No, to ne znači da su otoci tek pusto kamenje - na otocima je ukupno oko 300 kuća, a zanimljivo je da su Kornati privatni posjed - devedeset posto vlasnika žitelji su otoka Murtera.

Na Kornate se može u vlastitom angažmanu, a cijena ovisi o veličini plovila - od 300 kuna pa sve do 27 tisuća kuna. Ipak, Kornate je najbolje posjetiti u sklopu izleta koji se često organiziraju diljem jadranske obale, i to iz svih mjesta koja su blizu Kornatima - od Zadra pa sve do Murtera. U sklopu različitih izleta uključeno je i kupanje na nekom od mnogobrojnih otočića, što je zaista nezaboravno iskustvo.

Prekrasni Kornati posjetitelje osvajaju iz godine u godinu i svi im se uvijek rado vraćaju, a osvojili su i nas i jedva čekamo posjetiti ih.


Možda će te zanimati

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Prve reakcije finalista 'Superstara': Neki nisu očekivali prolazak dalje

Image
VELIKO UZBUĐENJE

Spektakl i suze u studiju 'Superstara': U finale idu Hana, Dino, Toni i Petar!