Vidi nešto novo

Ideja za vikend: Slovenija ima svoju rijeku Krku i nalazi se nadomak Zagreba

Ako tražiš brzi spas od ljetnih vrućina, ovog se vikenda uputi na dnevni izlet na slovensku rijeku Krku, koja se nalazi na samo pola sata vožnje od Zagreba, a nudi odlična kupališta.

profimedia-0522598808.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Ako ovih dana i ti uživaš u činjenici da planiraš godišnji odmor ili tek negdje gdje ćeš pobjeći za vikend od gradske sparine i vrućine – mi imamo ideju. Naime, za sve one koji žive u Zagrebu i njegovoj okolici, a već su posjetili sve dragulje Zagorja i Gorskog kotara, možda je najbolja opcija potražiti osvježenje u Sloveniji. I ne, pritom ne mislimo na posjet Alpama i planinskim jezerima, već na putovanje od samo malo više od pola sata od naše metropole, na obronke divne slovenske rijeke Krke.

Iako većina Hrvata Krku povezuje samo s Nacionalnim parkom Krka, u zaleđu Šibenika, i naša susjedna zemlja može se pohvaliti istoimenom prekrasnom rijekom, a koja je sa svojih 93 kilometra toka ujedno i najduža slovenska rijeka. Krka tako izvire u blizini Ljubljane, prolazi kroz Novo Mesto i utječe u Savu kraj Brežica, na samoj granici s Hrvatskom. Iako je tijekom cijelog svog toka prekrasna, mi ti sugeriramo da ovog vikenda iskoristiš jedan dan za posjet njezinim plažama, beach barovima i igralištima za odbojku, a koja se nalaze na 10 minuta od graničnog prelaza Bregana.

Kada prođeš granicu, samo nastavi voziti prema Ljubljani starom cestom i proći ćeš kroz šarmantna mjestašca koja se nalaze upravo na Krki. Lijepo uređene livade, mirne vode i pokoji slapić mnoge znatiželjnike privuku na istraživanje ove rijeke, a dobro je znati i da će ljubitelji sportskih aktivnosti ovdje doći na svoje. U toplim i plitkim vodama Krke moguće je dugo plivati, a postoje i ture za kajak i kanue. Uz to, duž cijele obale Krke protežu se brojne pješačke i biciklističke staze, okružene vode s jedne strane, a sa šumom s druge strane.

Image
Ideja za vikend izlet

Rajska cesta na otoku Krku: Put uz more koji zove na dugu šetnju

S obzirom da se Krka u ovom dijelu svoga toka koji je najbliži Hrvatskoj pruža direktno u podnožju Žumberka i Žumberačke gore, možeš ujutro ići i na planinarenje, a poslije doći na kupanje na Krku. Njezina će te osvježavajuća, a dovoljno topla voda rashladiti i „vratiti u život“ nakon aktivnosti na suncu.

Osim prirodnih ljepota, ovaj kraj nudi i posjet atrakcijama kao što su špilja Krka i stari grad Otočec, a lijep je posjet i Novom Mestu, slatkom slovenskom gradiću jedinstvene arhitekture. Špilja Krka je horizontalna duboka krška špilja koju je moguće posjetiti uz vodstvo, a specifična je po tome što su neki njezini dijelovi uvijek natopljeni vodom iz Krke, dok su pak drugi dijelovi suhi.

Stari grad Otočec jedini je vodeni dvorac u Sloveniji, a njegov dvorski park nastao je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. U rijeci Krki živi oko 32 vrste riba – brojne su danas, nažalost, rijetke, a među ribičima su najcjenjeniji mladica, som i plotica. Posebnost i svojevrsna atrakcija Otočca su bijeli labudovi grbci, koji su se ovdje nastanili 1968. godine, a danas ih je više od 50. Turistima je omogućen ribolov na tom području, naravno ako kupe dozvolu, a organiziraju se i rute promatranja ptica.

Sve u svemu, ako tražiš malo manje popularno odredište za bijeg od sparine grada Zagreba, ovog vikenda razmisli o prelasku granice i zaputi se na Krku. Ima se što za vidjeti i istražiti, a do nje možeš stići za vrlo malo vremena.