Odlična ideja za izlet

Na tri sata od Zagreba: Bajkoviti dvorac koji skriva tragičnu ljubavnu priču

Dvorac Miramare u Trstu krije brojne legende i čuva tragičnu priču dvoje zaljubljenih, a svojom ljepotom privlači sve više posjetitelja

miramare.jpg
Foto: Unsplash

Na svega tri sata vožnje od Zagreba smjestio se Trst, predivan talijanski grad na sjeveroistočnoj obali Jadranskog mora. Iako ga u prvom redu povezujemo uz shopping, Trst je mnogo više od samo shopping destinacije, a jedna od najvećih atrakcija u ovom gradu zasigurno je bajkoviti dvorac Miramare koji nikako ne smiješ zaobići nađeš li se u Trstu.

Image
Najljepši dvorci Europe

Od Škotske do Slovenije: Ovo su neki od najljepših dvoraca u Europi koje želimo posjetiti

Udaljen tek nekoliko kilometara od samog centra grada, dvorac Miramare, zajedno s predivnim parkom koji ga okružuje, dao je izgraditi nadvojvoda Maksimilijan Habsburški, koji je oko 1855. godine odlučio sagraditi rezidenciju dostojnu njegova imena i ranga izvan Trsta, s pogledom na more. Tako je nastao ovaj prekrasan bijeli dvorac, smješten tik uz more, a zamišljen je kao romantično utočište za nadvojvodu i njegovu suprugu, belgijsku kraljevnu Charlottu. Ovaj dvorac prati zanimljiva, ali i vrlo tragična ljubavna priča, iz koje su se rodile brojne legende.

Iako su uselili u dvorac i prije nego što je bio dovršen, nadvojvoda i njegova supruga morali su ubrzo otputovati u Meksiko, kojim je u to doba harao građanski rat kojemu se nije nazirao kraj. Maksimilijan ubrzo je ostao bez vojne pomoći, a njegova supruga Charlotta vratila se u Europu, gdje je počela živjeti u novom dvorcu. Ubrzo je doživjela mentalni slom, a tragedija je postala još veća nakon što su Maksimilijana u Meksiku zarobili i strijeljali u 34. godini života. Legenda kaže da Charlotte još uvijek luta parkom oko dvorca i doziva njegovo ime.

Ubrzo se počelo govoriti kako je dvorac proklet, i to zbog vlasnika koji su umrli ili teško stradali u mladenačkoj dobi. Povezano s tim, nastala je i legenda koja kaže da dvorac nikako nije preporučljivo posjetiti sa svojim budućim ili sadašnjim partnerom - ako ste zaljubljeni par i uživate u romantičnoj šetnji dvorcem, ruku pod ruku, vašoj ljubavi bi mogao doći kraj.

Dakle, prema ovoj priči koja ledi krv u žilama, dvorac Miramare najbolje je posjetiti u društvu prijateljice, a bez obzira vjeruješ li u takve legende, jedno je sigurno: ovaj dvorac svojom ljepotom osvaja sve koji ga posjete. Osim dvorca, koji ćeš moći obići za 10 eura, tu je i predivan park kojim ćeš moći prošetati besplatno, a u sklopu dvorca nalazi se muzej koji krije umjetnička djela, namještaj i bogate tapiserije koje vrijedi pogledati.

POGLEDAJ VIDEO: Kako pravilno izvesti plank?